Güncelleme Tarihi:
Mutlu YUCA/BOLU,(DHA) - BOLU'nun tarihi konaklarıyla ünlü ilçesi Göynük'te bulunan 'Gürcüler Evi Kent Müzesi', Tarihi Kentler Birliği tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 'Müze Özendirme Yarışması'nda ödüle değer görüldü.
Osmanlı dönemi kent mimarisi ile dikkat çeken ve Anadolu'nun kültürel, tarihsel zenginliklerine ev sahipliği yapan Göynük'te bulunan 200 yıllık tarihi konak restore edilerek 'Gürcüler Evi Kent Müzesi' haline getirildi. Geçtiğimiz aylarda sakin şehir (Cittaslow) seçilen Göynük'te bulunan 'Gürcüler Evi Kent Müzesi' Tarihi Kentler Birliği tarafından iyi müzecilik örneklerini çoğaltmak ve yerel yönetimlerin müzecilikte önderliklerini geliştirmek amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen 'Müze Özendirme Yarışması'nda ödüle değer görüldü. 'Gürcüler Evi Kent Müzesi'nin Osmanlı mimarisi ve geçmiş dönemin izlerini taşıyan zengin koleksiyonu ile seçici kurulun dikkatini çektiğini belirten Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, "Tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma, gelecek nesillere aktarma hedefiyle çalışıyoruz. Gürcüler Konağı olarak da adlandırılan ‘Gürcüler Evi Kent Müzesi’, ilçenin en değerli hazinelerinden. Göynük Belediyesi olarak Osmanlı ve Anadolu mimari yapılarının en güzel örneklerinden biri olan bu konağı aslına uygun şekilde restore ettik. Zamana meydan okuyan, 200 yıllık bir mimari örneği. Müze koleksiyonumuzun ve arşivimizin oluşmasında, Göynüklü kadınlarımızın büyük özverisi ve işbirliği var. Bu tarz ödüller Cittaslow Göynük’ün doğru yolda olduğunu gösteriyor. Bu müzenin kentimize kazandırılmasında emeği olan kadınlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Kazan, 'Gürcüler Evi Kent Müzesi'nin yaşayan bir tarihe ev sahipliği yaptığını ifade ederek şunları söyledi:
"7 odalı bu konağın her köşesinde dönemin günlük yaşamına dair ipuçları var. Kültürel ve geleneksel değerlerimizin izleri var. Burayı gezerken her odaya, her eşyaya tarihin ruhunun sindiğini hissediyoruz. Pencere kenarındaki sedirleri, oturma eyvanları, ocak başındaki sinileri, bakır mutfak eşyaları. 'Kim bilir buralara kimler oturdu, bu sinilerde hangi konuklar ağırlandı, ne sohbetler edildi’ diye düşünüyorsunuz. Tarihe yolculuk var bu müzede. Efe giysileri, kadın bindallıları, renkler, işlemeler, süslemeler, örtüler, danteller, halılar ve geleneksel el sanatları ile bizi nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Çocuklarımız bu müzeler sayesinde geçmiş kuşakların nasıl yaşadığını keşfedebilecek. Bu müzenin, Türkiye’nin dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen yapıların restorasyonu ve yaşatılması çabalarına da örnek olmasını diliyoruz."
FOTOĞRAFLI