Güncelleme Tarihi:
BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Milli Judocu Gülşah Kocatürk, 2016 Olimpiyatları'nın ardından spor kariyerini noktalamak istediğini söyledi.
Bolu'da kamp çalışmalarını sürdüren Kocatürk, spora 5 yaşında yüzerek başladığını anlattı.
Beden eğitimi öğretmeni teyzesinin yönlendirmesiyle judoyla tanıştığını belirten Kocatürk, ilk defa gittiği Türkiye Şampiyonası'nda üçüncü olduğunu ve milli takıma seçildiğini kaydetti.
Kocatürk, gelecek yıl Avrupa Şampiyonası'nda iyi bir madalya kazanmak istediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha sonra da Dünya Şampiyonası'nda madalya almak hedefim. Bütün çalışmalarımız 2016 Rio. Allah nasip ederse 2016'da yapılacak olimpiyatlardan sonra spor kariyerimi noktalamak istiyorum. Allah 2016 yılında olimpiyatlarda altın madalya nasip ederse bu şekilde bırakmayı düşünüyorum. Bu spor çok zor. Dünyada zorlu antrenman sıralamasında ilk beş içinde olan ama bir bayana çok yakışan bir spor. Giydiğimiz kıyafet, yarışma içindeki teknik ve taktiklerle judonun bir bayana yakışan spor olduğunu düşünüyorum.
O yüzden uzun zamandır sürdürüyorum."
- "Şiddet içeren bir spor değil"
"Judoda büyük bayanların sıkleti 48 kilogramdan başlıyor ve 78 üzeri kiloya kadar uzuyor" diyen Kocatürk, judonun bağımlılık yaptığını söyledi.
Kocatürk, judonun şiddet içermediğini vurgulayarak, "Judoyla şiddet arasında hiçbir bağlantı kuramıyorum. Karşılaşmaya başlarken prensipler doğrultusunda karşınızdaki rakibinize selam veriyorsunuz. Bu selamın anlamı, 'kendimi sana sağ salim teslim ediyorum' demek. Bu selamı antrenman sonunda da yarış bitiminde de veriyoruz. 'Sağ salim başladım ve ayrıldım' anlamına gelen bir selam bu. Gerçekten esneklik ve naziklik içeren bir spor. En başında felsefesi olan bir spor dalı" şeklinde konuştu.
Gülşah, bayanlara şu çağrıda bulundu:
"Başlı başına spor yapmak güzel bir şey. Spor yaptığınız zaman vücudunuz dinç, sağlıklı oluyor ve sağlığı vücuda davet ediyorsunuz. Ben 78 üzeri kiloda mücadele eden bir sporcuyum. Benim diğer kilolu bayanlara tavsiyem, ne olur spor yapsınlar. Spora başladıktan sonra judo yapılamayacak bir şey değil. Teknik ve taktikleri öğrendikten sonra gerisi kendiliğinden geliyor ve vücut bağışıklık kazanıyor. Gözünüz kapalı olduğu halde bile judo yapabiliyorsunuz."