Güncelleme Tarihi:
BOLU, (DHA) - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi' nin 15'incisi Bolu'da gerçekleştirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hayata geçirilen, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri içerisinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanılabilir bir dünya bırakılmasını hedefleyen 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi'nin 15'incisi Bolu'da bir otelde düzenlendi. Seminere, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürü Hülya Çakır, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile davetliler katıldı. Atıkların evde veya iş yerlerinde tam olarak kullanılmayarak artan kısımlardan oluştuğunu belirten Bolu Valisi Ahmet Ümit, "Ekonomiye geri dönüşümü sağlanmamış her atık bizi üç defa zarara uğratmaktadır. Birincisi sahibi olduğumuz nimetin taşıdığı değeri tam olarak kullanamadan atıyoruz, bu birinci zararımız. İkincisi, kullandığımız bu miktarın yerine en az o kadar yeni bir ürün almak zorundayız. Üçüncüsü çevreyi kirletiyoruz. Bu da zamanla çevreyi ve sağlığımızı tehdit ediyor. İnsan ve doğa ayrılmaz bir ikilidir. Doğduğumuzda hemen burnumuzun dibinde bulduğumuz oksijenli havanın değerini havasız kaldığımız zaman anlıyoruz. Toprakta ot dahi bitmez hale geldiğinde toprağın üretilemez bir nimet olduğunu anlıyoruz ama geç kalmış oluyoruz." dedi.
'SANAYİ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI İLE DEPOLAMAYA GÖNDERİLEN ATIK MİKTARI DÜŞÜRÜLMEKTEDİR'
Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran ise, "Günümüz dünyasında çevre konuları başta şehircilik olmak üzere ekonomi, teknoloji, tarım, gıda, su kaynakları insan hakları, sağlık ve turizm olmak üzere hayatımızın her safhasını etkilemektedir. Çevresel sorunlar buna bağlı olarak oluşturulan çevre politikaları ile 21. yüzyıl ekonomi kalkınma enerji ve politikaları alanlarında ciddi bir biçimde yönlenmektedir. Dünya Bankası verilerine göre yılda 1.3 milyar ton evsel atık oluşmaktadır. 2023 yılında bu atık oranı 2.2 milyar tona ulaşması öngörülmektedir. Dünya atığının yüzde 52'si depolama alanlarında depolanmaktadır. Aynı rapora göre bu alanda yapılan yıllık harcamalar 2 bin 500 milyar doları bulmuştur. 2025 yılında ise bu miktarın 375 milyar dolara ulaşacağı düşünülmektedir. Ülkemizde de benzer durumlar söz konusudur. 1995 yılında oluşan evsel atık miktarı 17 milyar ton dolaylarında iken 2015 yılına gelindiğinde 31 milyon tona ulaşmış. 2023 yılında ise bu miktarın 38 tona ulaşacağı öngörülmektedir. Dünya üzerinde yaşanan bu değişimden Türkiye'nin de etkilenmemesi mümkün değildir. Bu alanda bakanlık olarak yaptığımız çalışmalardan kısaca bahsedecek olursak sanayi atıklarının geri kazanımı ve ham madde olarak kullanılmasıyla atık bertaraf maliyetlerinin azaltılmasıyla düzenli depolamaya gönderilen atık miktarı düşürülmektedir. Ülkemizde faaliyet gösteren 55 çimento fabrikasının 35'inde bakanlığımızdan alınan lisanslar çerçevesinde atıklar enerjiye geri kazanım amacıyla kullanılmaktadır’’ diye konuştu.
İnsanları daha bilinçli tüketmek ve israfın önlenmesi konusunda bilinçlendirmek ve Sıfır Atık Projesi'ni güçlendirmek için çalışmaların artırılarak devam ettirilmesi gerektiğinin ifade eden Kuran, belediyelerin üzerine düşen görevlerinin ivedilikle bu projeyi hayata geçirmelerinin olduğunu söyledi.
Seminerde sunumlarını gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürü Hülya Çakır, katılımcıları çevre sağlığı ve sıfır atık projesi hakkında bilgilendirdi.
Konuşmaların arasında Türker Yılmaz, Banu Tınaztepe ve Miray Selma Küçük'ün 'Elde Var Sıfır' ve 'Hoop Gitmiş' adlı skeçleri ilgiyle izlenildi.