Güncelleme Tarihi:
Murat KÜÇÜK/BOLU,(DHA), BOLU’da 'Türk Dünyasında Köroğlu ve Müzik Kültürü' konulu 7’nci Uluslararası Köroğlu Sempozyumu başladı. 2 gün sürecek sempozyum kapsamında Köroğlu araştırmacıları, bilim insanları sunum yapacaklar, sanatçılar konserler verecek.
Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nce düzenlenen 'Türk Dünyasında Köroğlu ve Müzik Kültürü' konulu 7’nci Uluslararası Köroğlu Sempozyumu başladı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılış törenine Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Dörtdivan Belediye Başkanı Hasan Uzunoğlu, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu Muharip Gaziler Derneği üyeleri, bilim insanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece açılış konuşmasını yaparak sempozyumun önemine ve içeriğine dair katılımcılara bilgiler verdi.
Bolu Valisi Ahmet Ümit sempozyumda yaptığı konuşmada, "Kültürün ve medeniyetin oluşmasında veya oluşturulmasında en etkin kişiler ilim adamları, edebiyatçılar, yazarlar, şairler, halk ozanları, halk kahramanlarıdır. Bilim adamlarının, yazarların, şairlerin, halk ozanlarının, halk kahramanlarının algıları anlayışları değer yargıları ve karakterleri toplumlarına yansır. Bu da toplumu niteleyen, anlatan değerlerin oluşmalarını sağlar. Toplumun; adaletli devlet, kahraman millet, ahlâklı toplum, güvenilir insanlar olarak zikredilmesine vesile olur.” dedi.
Bu yıl 7’incisi düzenlenen Köroğlu Sempozyumunda, Köroğlu’nun sanatsal yönünün konuşulacağını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ise, "Köroğlu’nun sanata olan bakış açısını bu yıl göreceğiz. Bugün bir örümcek adamı sorsanız herkes bilir ama bize ne kadar faydası var? Köroğlu Bolu’nun ve tüm Türk Dünyasının ortak bir değeridir. Bu sempozyumda emeği geçen herkesi kutluyor, ilimize ve tüm Türk Dünyasına hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise bu yıl Köroğlu’nun kahramanlığını, yiğitliğini değil Köroğlu’nun sanatsal yönünü konuşacaklarını dile getirerek, "Burada bu konuda bizlere çok büyük değerler katacak değerli bilim insanlarımız var. Kıymetlerimizin her zaman farkında olalım. Geçmişimizi bilmeli, geleceğimize sahip çıkmalıyız. Elimizdeki değerlerimize sahip çıkalım. Ümit ederim bu sempozyumdan istenilen fayda sağlanır" dedi.
AÇILIŞ KONSERİ
Yapılan konuşmaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Halk Çalgıları Dörtlüsü mini bir konser verdi. Konserin ardından ise açılış oturumu yapılarak sempozyuma devam edildi. Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meral Ozan'ın başkanlık ettiği açılış oturumunda akademisyen Ali Uçan ve Özkul Çobanoğlu tarafından katılımcılara 'İnsanlık tarihinde Türk Dünyası ve Türk Dünyası’nda Köroğlu' konulu sunum yapıldı.