Güncelleme Tarihi:
BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, görevi devraldıklarında bin 700'lerde olan sporcu sayısının 10 bin 900'ü geçtiğini belirterek, bu yıl 20 bin sporcuya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bolu'daki Murat Canbaş Cimnastik Salonu'nda iki Çinli antrenörün görev aldığını, İzmir'e de iki antrenör getirmeyi planladıklarını anlattı.
Antrenör ve sporcu iş birliğini bozmadıklarını kaydeden Çelen, "Bir antrenörün sporcusu, milli takıma giriyorsa hocasını da milli takıma aldık. Yabancı antrenörleri teknik direktör olarak değerlendiriyoruz. Yabancı hocayı getirerek, sporcuyu hocasının elinden almıyoruz. Biz bu şekilde antrenör eğitimini de gerçekleştirmiş oluyoruz" diye konuştu.
Çelen, Türk cimnastiğinin gelecek yıllarda büyük atak yapacağını, olimpiyatlarda bir erkek ve bir bayan sporcu hedeflediklerini dile getirdi.
Cimnastiğe ilginin her geçen gün arttığını aktaran Çelen, "Bin 700'lerde aldığımız sporcu sayısı şu an 10 bin 900'leri geçti. Bu yıl hedefimiz ise 20 bin sporcu sayısına ulaşmak. Bu sayı yeter mi? Yetmez. 50 ile 60 binlerde olması gerek" ifadesini kullandı.
"Spor demek, futbol demek değil" diyen Çelen, şu bilgiyi paylaştı:
"Futbol ve basketbol dünyada kabul edilebilir bir branş. Nedeni çok insanın yaptığı branş olması. Bugüne kadar ülkemizdeki spor salonlarının hepsinin basketbol ve voleybol salonuymuş gibi algılanmış olması. Spor salonları voleybol ve basketbol için yapılmıyor. Diğer branşlar için de yapılıyor. Bu algı, zamanla değiştikçe Türk sporundaki diğer branşlar da futbol gibi ilgiyi yakalayacak."
Sporculara verilen ödüllere de değinen Çelen, "Bu sporcuları bir futbolcuyla kıyaslıyorsanız bunların aldığı ödüller yeterli değil. Siz dünya şampiyonu olmuş futbolcuyu düşünebiliyor musunuz? Dünya ve olimpiyat şampiyonu olmuş sporcular var. Bunların aldıkları ödüller sonuna kadar hakkı ama bunlara profesyonelliği öğretmemiz gerek. Bu yüzden bakanlığımız kazanılan parayı peşin olarak sporculara vermiyor. Peyderpey veriyor" diye konuştu.
Çelen, ülkede iki dünya şampiyonu, bir olimpiyat madalyası alan sporcuların spor müşaviri olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu sporcu 30 yaşından sonra ölene kadar en yüksek bürokrat maaşına bağlanıyor. Devlet sporcusu unvanı var. Sen öldükten sonra veraseten maaşı çocuğuna bağlıyorlar. Bunları anlatmamız lazım. Amatör branşların kapıları da gelir getiren kapılar oldu. Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonlarında kürsüye çıktığınız zaman sınavsız devlet memuru oluyorsunuz. Bunlar artık önemli şeyler. Artık spor meslek haline gelmeye başladı."