Bolu’ya Endemik Bitkiler Gen Bahçesi Kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Bolu’ya Endemik Bitkiler Gen Bahçesi Kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2015 17:12

BOLU'DA ENDEMİK BİTKİLER GEN BAHÇESİ BOLU BELEDİYESİ VE AİBÜ'NÜN ORTAKLIĞIYLA KURULUYOR

Bolu Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda çalışmaları başlatılan Endemik Bitkiler Gen Bahçesi projesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin de projeye dahil olması ile beraber son aşamasına geldi. Bolu Belediyesi ve AİBÜ arasında imzalanan protokol ile 2 yıl sürecek çalışma neticesinde hem Bolu’nun tüm Endemik (Dünyada sadece Bolu’da yetişen) bitkileri tespit edilecek hem de tespit edilen bu bitkiler Bolu Belediyesi bünyesinde kurulacak GEN Bahçesi’nde koruma altına alınacak.
Dünyada sadece Bolu’da yetişen Endemik bitkiler Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi ortaklığında hayata geçirilen proje ile koruma altına alınıyor. Proje ile ilgili Bolu Belediye Başkanlığı’nda bir protokol imzalandı. Belediye ve Üniversite arasında imzalanan protokol törenine Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Proje koordinatörü Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü akademisyeni Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı akademisyeni Doç. Dr. İsmail Eker katıldı.
Projede üniversite ile birlikte ortaklık kurmaktan sonra derece memnun olduğunu belirten Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile şehir arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek için her alanda yoğun çalışmalar sarf ediyoruz. Bu çalışmalar esnasında da başta üniversitemizin Rektörü Sayın Hayri Coşkun hocamız olmak üzere bütün fakülteler ve bölümler bize çok yakın ilgi gösteriyor. Kendilerine bir teklif götürdüğümüzde hiçbir zaman hayır cevabı almıyoruz. Şu an Bolu Belediyesi olarak bizim Endemik Bitkiler ile ilgili bir çalışmamız bulunmaktaydı fakat üniversitemiz olmadan böyle bir çalışma zayıf kalacaktı. Bu proje içerisinde hem Tarım İl Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü hem de Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi müşterek çalıştığında daha iyi bir netice alacağımızı düşünüyoruz. Tabi bizi böyle bir çalışmaya daha fazla iten ise hocamız Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç ile olan görüşmelerimiz olmuştur. Bizim Belediye olarak tek amacımız Bolu’da yaşayan canlı ya da cansız ne varsa tamamına sahip çıkmak istiyoruz. Bu Bolu’nun hafızası olacak ve bu hafızayı oluşturmak durumundayız” diye konuştu.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun “Bu projenin bütün gider kalemlerini Belediye Başkanlığımız temin edecek ve biz üniversite olarak sadece bilimsel anlamda katkı vermiş olacağız. Bu proje 2 yıl sürecek bir proje ve böyle bir projeyi hayata geçirmesinden dolayı ben Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Tabi üniversitemizin Bolu’da olmuş olması Bolu’nun her şeyiyle ilgilenmesini gerektirecek bir durum. Biz sadece eğitim veren, bilimsel çalışmalar yapan bir kurum değiliz. Biz üniversite olarak aynı zamanda Bolu’nun ve Bolu’nun bulunduğu tüm yörenin hem doğasını hem tarım potansiyelini hem de sanayi potansiyellerini ve bunlarla ilgili bütün işbirlikleriyle yakından ilgilenmek durumundayız. Ben bu çalışmanın çok güzel bir çalışma olacağı düşüncesindeyim ve bittiği zaman daha birçok projeye zemin hazırlayacağını düşünüyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!