IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 16:51
TERZİLİK MESLEĞİNİ ZORLUKLA DEVAM ETTİRİYORLAR.
Uzakdoğu ülkelerinden ucuz malların neredeyse bütün sektöre girmesi, yerli üretim yapan esnafın işini zorlaştırırken, terziler ise ucuz hazır giyim sektörüne karşı güçlükle direniyor.
Terziler, hazır giyim sektörüne karşı bin bir güçlükle ayakta durmaya çalışırken, birçok terzi ise hızla gelişen hazır giyim sektörüne ayak uyduramayarak birer birer yok oluyor. Daha önce geceleri bile durmadan çalıştıklarını belirten 40 yıllık terzi İlhami İlhan, şimdi ise sadece paça düzeltme, daraltma ve ütü gibi işler yaptıklarını belirtti. İlhan, hazır giyimin mesleklerini tamamen bitirme noktasına getirdiğini vurgulayarak, "Hazır giyim sektörün gelişmesiyle birlikte terzilere sadece giysilerin paçalarını düzeltmek, paça katlama-kısaltma-daraltma, düğme dikmek, yama yapma, fermuar dikmek ve ütü yapmak gibi işler kaldı. Daha önceleri elbise tamir işlerini çıraklarımıza bahşiş alsınlar diye yaptırırdık. Bugün günlük nafakamızı çıkarmak için yapıyoruz. Bir yandan bayram hazırlığı, öte yandan okulların açılması ile birlikte işlerimiz tamamen hazır giyim mallarını onarmak ve düzeltmek olmuştur. Takımı 16, damatlığı ise en son 26 yıl önce diktim. Vatandaşlar bize artık terzi gözüyle değil de elbise tamircisi veya sökükçü gözüyle bakıyor" dedi.
Çocukluktan beri ilçede terzilik yaptığını belirten İsmet Alptekin ise, vatandaşların tasarruf yapabilmek için yeni elbise almak yerine hasar gören giysilerini tamir etme yoluna gittiğini belirterek, "Konfeksiyondan alınan giysilerin vatandaşa uyum işini yapıyoruz. Elbiseleri tamir ediyor veya kişinin üzerine olabilecek şekilde yeniden ebatlandırıyoruz. Tamir işlerinde en çok yama ile gömlek yakalarının yenilenmesi talebi oldukça çok oluyor. Düz yüzü yırtılan gömleklerin ters yüzünü çevirerek yeniden dikiyorum. Böylece vatandaş aynı gömleği en az bir yıl daha giyebiliyor. Yeni alınan pantolonların paçasını kısaltırken, eski pantolonların da paçasını düzeltiyoruz. Çünkü yenisini almaya gücü yetmeyen vatandaş, elbisesini tamir etme yolunu seçiyor. Böylece eskisiyle idare etmeyi tercih ediyorlar" şeklinde konuştu.