IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 09:13
TATVANNAME KİTAPLARININ 2015 BASKISI ÇITI
Bitlis’in Tatvan ilçesinin tanıtımına katkı sunma adına Tatvan Kaymakamlığı ve Tatvan Belediyesi işbirliği ile hazırlanan Tatvanname, Geçmişten Günümüze Tatvan, Tatvan Tarihi ve Osmanlı’dan Cumhuriyete Vangölü Denizcilik Tarihi isimli 4 kitabın 2015 serisinin ilk baskısı okuyucuyla buluştu.
Daha öncesinde 2013 ve 2014 baskılarıyla okuyucularla buluşan Tatvanname, Geçmişten Günümüze Tatvan ve Tatvan Tarihi kitaplarında 2015 baskısı için geniş kapsamlı güncelleme yapıldı. Bilimsel bir çalışma olma özelliği taşıyan ve alanında ilk olan Osmanlı’dan Cumhuriyete Vangölü Denizcilik Tarihi kitabı ise seriye yeni eklenen 4. kitap oldu. Tatvan’ın her yönüyle ele alınarak anlatıldığı kitaplar Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı öncülüğündeki Tatvanname proje ekibinin yaklaşık iki aylık çalışması sonucu hazırlanırken, baskısı tamamlanan 2015 serisinin ilk kitapları ise İzmir’de düzenlenen tanıtım günlerinde okuyucuyla buluştu. Hazırlanan kitaplarla ilgili konuşan Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, daha öncesinde 2013 ve 2014 baskısı yapılan kitapların asıl amacına ulaştığı gibi 2015 baskılı kitaplarında amacına ulaşacağına inandığını söyledi. Tatvan’ın ve Tatvan halkının hazine sandığı üzerinde oturduğunu, bir anlama dilenciliğini yaptığını belirten Kaymakam Erkan, “Tatvan’a geldiğimiz ilk günden beri söylüyoruz; Tatvan, Tatvan’ın halkı, Tatvan’ın insanı hazine sandığının üzerinde oturuyor, belki de bir anlama dilenciliğini yapıyor. Sahip olduğu değerlerin, potansiyellerin çok farkında olmadığını düşünüyoruz. Bu kapsamda da daha öncesinde yapılmamış Tatvan’ın tanıtımını, potansiyellerini, güzelliklerini ortaya koyma adına 2013 yılından bu yana Tatvanname ismiyle kitaplar çıkarmaya başladık. İlkini 2013 yılında çıkarmaya başladık, daha sonra 2014’te güncelledik. 2015’te ise yine kapsamlı bir güncelleme ile kitap sayısını da arttırarak seriyi devam ettirdik. 2015 yılında hem Tatvan tarihi kitabının ikinci baskısını hem de Vangölü denizcilik tarihi kitabını kaynak kitap olarak, arşivlik kitap olarak ve bilimsel çalışmalarda da başvurulacak bir kitap olarak bu sene kitaplarımız arasına ekledik” dedi
Tatvan’ın birçok potansiyele sahip olduğunu kaydeden Kaymakam Erkan, “Biz Tatvan’ı hep söylüyoruz; yer altı ve üstü zenginlikleriyle, deniziyle, krater gölüyle, yaz ve kış turizmi, yayla turizmi, spor turizmiyle olan potansiyelleriyle dillendiriyoruz. Ama biz bunu bir birimize dillendirdiğimiz zaman çok fazla bir önemi olmuyor. Biz bunun tanıtımını bizim dışımızda tüm Türkiye’ye, belki uzun vadede tüm dünyaya tanıtmamız gereken değerler, potansiyeller bunlar. Biz bu amacın peşindeyiz, bunun derdini çekiyoruz. Bu anlamda da kitapları ortaya koyarak hem Tatvan’ın bilimsel anlamda arşivini güçlendirmiş oluyoruz, hem de tarihe not düşerek Tatvan’ın tarihini, kültürünü, doğal güzelliklerini, potansiyellerini ortaya koyarak, belki de hepsinden önemlisi Tatvan’ın değişime ve dönüşüme açık sıcak ve samimi insanının güzelliğini ortaya koyarak bu çalışmaları gerçekleştirdik. Umuyorum ki bunlar amacına ulaşıyordur. Bunlardan önce 2013 ve 2014’te çıkardığımız iki kitabımızın amacına ulaştığını düşüyorum. Bu kitaplarımız amacına ulaştığı gibi çok büyük ilgi de gördü, çok güzel geri dönüşlerini gördük. 2015’te de Tatvanname proje ekibi arkadaşlarımızın yaklaşık bir buçuk aylık yoğun çalışmasıyla 4 kitabımızdan olan Tatvaname, Geçmişten Günümüze Tatvan ve Tatvan Tarihi kitaplarımızı güncelleyerek, Osmanlıdan Cumhuriyete Vangölü Denizcilik tarihi isimli kitabı da ekleyerek baskıya verdik. Burada da takvim itibariyle bu 4 kitabı İzmir tanıtım günlerine yetiştirmekti hedefimiz. Allah’a şükür yoğun bir çalışma ile 4 kitabı da tanıtım günlerine yetiştirdik ve standımızı ziyaret eden misafirlerimize bu kitaplardan hediye ediyoruz. Ayrıca tanıtım günlerinde Tatvanla birlikte kitaplarımızı da tanıtmış oluyoruz. Ayrıca son iki yıldır belediyemiz ile birlikte ticaret odasının da ekonomik ve mali anlamda katkısı olmuştu. Bu yılda yine bu kitapları belediyemizle birlikte ortaklaşa çıkardık. Yine bu yılki baskılarda Pekhan Grubu’nun da çalışmamızda mali ve sponsorluk anlamında katkısı olmuştur. Onlara da ben ayrıca teşekkür ediyorum. Ben bu çalışmanın seri olarak her yıl devam etmesini diliyorum. Bundan sonrada inşallah arkadaşlar sahiplenecektir ve her yıl Tatvan’ın geleneği olarak Tatvanname güncellenip tekrar Tatvanlının ve Tatvan’ın tanıtımına katkı sunacaktır. Ben bu vesileyle bu çalışmalarda yer alarak kitapların hazırlanmasına katkıda bulunan Doç. Dr. Mehmet Demirtaş ve Oktay Subaşı hocamıza, proje ekibinde yer alan diğer arkadaşlarımızdan Umut Karacar’a, Suat Işıkgör’e, Hakan Okay’a ve Yusuf Korkmaz’a, ayrıca fikir ve görüşleriyle yaklaşımıyla arkadaşlarımızın önünü açan, yeni açılımlar yapan Şekip Ayhan Tünel hocamıza ve diğer katkı sunan tüm arkadaşlarımıza kaymakamlığım adına hem de Tatvan adına canı gönülde teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.