Tatvan’da “Değişen Toplum Ve Aile” Konulu Sempozyum

Güncelleme Tarihi:

Tatvan’da “Değişen Toplum Ve Aile” Konulu Sempozyum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2015 09:46

BİTLİS'İN TATVAN KAYMAKAMLIĞININ DESTEKLERİYLE, TATVAN SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARAFINDAN 1. ULUSAL “DEĞİŞEN TOPLUM VE AİLE” KONULU SEMPOZYUM DÜZENLENDİ.

Bitlis’in Tatvan Kaymakamlığı’nın destekleriyle Tatvan Sosyal Bilimler Lisesi tarafından ‘1. Ulusal Değişen Toplum ve Aile’ konulu sempozyum düzenlendi.
Tatvan Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyum, Okul Müdürü Muhammet Turşak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından bir konuşma yapan Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, sempozyum konusunun önemine vurgu yaparak, ailenin toplumun yapı taşı ve molekülü olduğunu söyledi. Olumlu ve olumsuz gelişmelerin sıfır noktasında ve merkez üstünde ailenin olduğunu düşündüğünü ifade eden Erkan, “Bunu neden böyle düşünüyorum? Çünkü meslek hayatımda 15 yıl geçti, 16. yılımın içindeyim. Toplumsal suçların, sıkıntıların, emniyet ve adliyedeki kayıtların incelenmesi sonucunda özellikle çocukların suça bulaşması, suça eğilimli çocukları araştırdığınız takdirde bunların yaklaşık yüzde 95’i, belki daha fazlası bakıyorsunuz aileleriyle problem yaşayan çocuklar. Meslek hayatım boyunca bu tür sorunlarla çok sık karşılaştım. Bu anlamda biz aileyi güçlendirmek, aile yapısını bizim geçmişimize, yani eski yapısına kavuşturmak için elimizden geleni yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizim burada yapmamız gereken belki de en önemli şey kendi manevi dinamiklerimizi, toplumsal dinamiklerimizi hayata geçirmek, çocuğumuza belki evliliğinden önce, evliliğe hazırlama aşamasında ailenin ne demek olduğunu öğretmek gerekir. Bu anlamda devletimizin ve hükümetimizin attığı somut adımlar var. Aile kurulmadan önce aile adayı genç erkek ve kızlarımızın ciddi bir aile eğitiminde geçmeleri gerekmektedir. Aile yapısının, aile iletişiminin aile içinde oturması ve ailenin adil bir yapıya kavuşması lazım. Bunlar çok çok önemli şeyler. Eğitim anne karnında başlar. Bu nedenle aile içindeki ortam, aile içindeki huzur ve anne babanın eğitim kalitesi, iletişim kalitesi, ailenin yapısı, çocuk daha doğmadan çocuğu etkilemeye başlıyor. Bizim en temel sıkıntılarımız ve birinci öncelikli konularımız bunlar olmalıdır. Biz bu noktada bazı şeyleri düzeltmezsek hep sonuçlarla uğraşmak zorunda kalırız ve suça bulaşmış, suç eğilimi olan çocukları takip edeceğiz. Biz sebep ve olumsuzlukları ortadan kaldırmak istiyorsak, aile yapısına ciddi şekilde eğilmemiz lazım. Bir an önce insan yapısı ve fıtratına uygun şekilde aile yapısını dizayn etmemiz gerekir. Çünkü aile ne kadar sağlamsa, sağlıklıysa toplum da o kadar sağlam ve sağlıklı olur. Ben bu vesile ile sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.
Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy ise, ailenin önemine vurgu yaparak, böyle önem arz eden bir konuda sempozyum yapılmasında emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Yapılan konuşmaların ardından 4 oturum şeklinde yapılan sempozyumun birinci oturumunda Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Karaca başkanlığında, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu tarafından “Geçmişten Günümüze Aile Kurumu”, okul öğrencilerinden Ayşegül Utkudağ tarafından “Ailede Güven Ortamı”, Behçet Yaldız tarafından “Çalışan Anne ve Çocuk”, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Demirtaş tarafından “Aile İçi Şiddet” konulu sunumlar yapıldı.
Doç. Dr. Mehmet Demirtaş başkanlığında yapılan ikinci oturumda ise, Psikolog Serdar Eren tarafından “Aile ve Eğitim”, okul öğrencilerinden Hatice Yamaç tarafından “Ailede İlk Eğitim”, Nurullah Kırtay tarafından “Eğitim Düzeyinin Çocuk Yetiştirmede Etkisi”, BEÜ Öğretim Üyesi Okutman M. Zahit Kuldaş tarafından “İslâmda Aile ve Aile Eğitimi” konuları ele alındı.
Haktan Kaptanoğlu başkanlığında yapılan üçüncü oturumda da Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Nihat Güneş tarafından “Toplumsal Değişme ve Aile”, Sosyal Çalışmacı Mustafa Sağı tarafından “Aile ve Sosyal Medya İlişkisi”, okul öğrencilerinden Buse Ölçücü tarafından “Kitle İletişim Araçlarının Aile İçi İletişime Etkisi”, Fuat Çavuşoğlu tarafından “Ebeveynin Sosyal Medyaya Yaklaşımı”, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özdemir tarafında ise “Ailede Denge Unsurunun Sağlanması” konuları ele alındı.
Sempozyumun dördüncü ve son oturumunda ise Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Nihat Güneş, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özdemir, Okutman. M. Zahit Kuldaş ve Yrd. Doç. Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu tarafından sempozyum değerlendirmesi yapıldı.
Yapılan sempozyumun ardından İlçe Kaymakamı Murat Erkan ve Belediye Başkanı Fettah Aksoy tarafından sempozyum ekibine katılım belgeleri takdim edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!