Şehzade Osmanoğlu Ata Yurdunda

Güncelleme Tarihi:

Şehzade Osmanoğlu Ata Yurdunda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2015 16:36

GEZİ VE İNCELEMELERDE BULUNMAK ÜZERE BÖLGEYE GELEN ŞEHZADE ORHAN OSMANOĞLU, AHLAT İLÇESİNDEKİ SELÇUKLU MEYDAN MEZARLIĞINI GEZDİ.

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki mezarlığı ziyaret eden Sultan 2’inci Abdülhamid Hanın torunlarından Orhan Osmanoğlu, dedelerinin burada yattığını ifade ederek, buradan içeri girerken manevi bir koku aldığını söyledi.
Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelen Şehzade Orhan Osmanoğlu, Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan mezarlığını gezdi. Osmanoğlu’na, Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban eşlik etti. Mezarlık hakkında yetkililerden bilgi alan Osmanoğlu ve beraberindekilerin, abidevi mezar taşlarından oldukça etkilendikleri görüldü.
Sultan 2. Abdülhamid Hanın torunlarından Orhan Osmanoğlu, Ata yurduna geldikleri için çok mutlu olduğunu belirterek,
“1974 yılında anayurdumuz Türkiye’ye geldik. Yasaklıydık. Yaklaşık 40 yıldan beri bu diyara ilk defa geliyorum. Çok mutluyum. Ata yurduna geldim. Buradan içeriye girerken manevi bir koku aldım. Hem manevi hem de fiziki bir şekilde buradan etkilendim. Dedelerimiz burada yatıyor. Ahlat, İslam aleminde çok değerli bir yer. Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban’a ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Kaymakam Tekbıyıkoğlu da, Ahlat’ın birçok Türk boyunu bağrında ağırlayarak istasyon görevi yapmış olan mübarek bir şehir olduğunu söyledi. Kaymakam Tekbıyıkoğlu, UNESCO’nun dünya mirası listesinde olan Ahlat Selçuklu Mezarlığında olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Yanımızda Osmanlı Hanedanının bir üyesi olan Orhan Osmanoğlu var. Ahlat medeniyetimiz için önemli bir yer. Malazgirt harbinden çok daha önce Türkleşen ve İslamlaşan bir şehirdir. Aynı zamanda medeniyetimizin başlangıç yeri olmakla beraber birçok boyu bağrında ağırlayarak, istasyon görevi yapmış mübarek bir beldedir."
Avşar, Bayat, Kınık boylarının yanı sıra Kayı boyunun da ilçede çok uzun süre ağırlandığını anlatan Tekbıyıkoğlu, şunları söyledi: "Kayı boyu ve Hanedan boyu 170 yıl boyunca Ahlat’ta kalmıştır. Türk medeniyetinin altın çağı olan Osmanlı hanedanının kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi ve onun babası Süleymanşah ilçemizde dünyaya gelmiştir. Onun babası Kayaalp de hem Ahlat’ta doğmuş hem de mezarı Evliya Çelebi’nin söylediğine göre ilçemizde bulunuyor. Ulu Hakan, Gök Sultan Abdulhamid Han, Ahlat için Ermenilerle ilgili görüşmelerde “İstanbul’dan kıymetlidir. Ceddim Ali Osman Ahlat’ta yatar. Ahlat’ı vermem İstanbul’u veririm” diyerek Ahlat’ın kıymetini açıklayan ifadeleri olmuştur."
Sultan Abdulhamid Hanın torunlarını ağırladıklarını anlatan Tekbıyıkoğlu, şunları söyledi: "Bundan dolayı müşerref olduk. Kendileri de buradaki manevi havadan etkilendi. Ahlat’a geldikleri için teşekkür ediyorum.”
Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban da, Şehzade Orhan Osmanoğlu beyefendinin Ata yurduna geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ahlat Selçuklu mezarlığındaki bu buluşma sanırım çok anlamlı olmuştur. Sultan Abdülhamid Han Türk tarihinin çok önemli liderlerinden biridir. Çok haksızlığa uğramıştır. İnşallah, milletimiz yeniden onun kadrini, kıymetini bilecek ve önemini anlayacaktır diye düşünüyorum. Onlar aynı zamanda fikir üstatlarımızdır. Ahlat, Türk-İslam tarihi açısından özellikle Anadolu Türk-İslam tarihi açısından en önemli başlangıç (dibace) hükmündedir. Buranında kadir ve kıymetinin yeniden keşfedileceği kanaatini taşıyorum. Bir kader birliği var. Burası aynı zamanda bir tapu senedi hükmündedir.”
Yapılan konuşmaların ardından ilçenin önemli el sanatlarından olan Ahlat bastonu, Şehzade Osmanoğlu’na hediye edildi. Toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle gezi sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!