Güncelleme Tarihi:
Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, (DHA)- BİTLİS sınırları içerisinde bulunan Nemrut Krater Dağı'nın turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı. Projelerle yola çıktıklarını belirten Bitlis Valisi Ahmet Çınar, yakın bir gelecekte Nemrut Krater Dağı'nın bütün dünyanın ilgi odağı olacağını söyledi.
Bitlis sınırları içinde bulunan Nemrut Krater Dağı'nın turizme kazandırılması için 'Nemrut Kalderası Yönetim Planı' projesi kapsamında düzenlenen geziye Bitlis Valisi Ahmet Çınar da katıldı. Milli Parklar Bitlis Şube Müdür Vekili Nuran Bulutlu, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Gezer ile birlikte bölgede incelemelerde bulunan Vali Çınar, Nemrut Kalderası'nın turizme kazandırılması için önemli projeler hazırladıklarını söyledi. Nemrut Krater Dağı'nın dünyanın en büyük ikinci krater gölü, güzellik açısından da dünyanın en güzel kalderası ve krater gölü olduğunu, ayrıca Bitlis'teki Nemrut ile Adıyaman'daki Nemrut'un da karıştırılmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"2 bin 828 metre yüksekliğindeki bir bölgede sıcak sulardan dolayı yer altından gelen bacalardan çıkan sıcak havadan dolayı Türkiye'nin en çok endemik türünü, bitkisini barındıran bölgedir. İlginçtir bu 2 bin 800 metre Akdeniz Bölgesi bitki yapısının yüzde 7'sini bu kaldera barındırıyor. Bacalardan gelen sıcak hava, yeraltı sularından kaynaklı oluşan ısıdan klimatik etkiden dolayı. Burası ile ilgili olarak Orman Bakanlığı'mızın milli parklar genel müdürlüğümüzün çok ciddi hazırlamış olduğu proje var. Biz buradaki bütün taraflar, birimler ve halkımızla birlikte bu kalderanın, bu coğrafyanın en güzel noktasının turizme açılması, turistlerin buraya yoğun ilgi göstermesi için elimizden geleni yapıyoruz."
Çok büyük düşünceler ve projelerle yola çıktıklarını da anlatan Vali Çınar, yakın bir gelecekte buranın bütün dünyanın ilgi odağı olacağını söyledi. Vali Çınar, "Tabi burada önemli olan tabiatı bozmadan, doğallığı bozmadan hazırlanmış olan bu projeyi gerçekleştirmek. Burada mutfağımız olacak, yemeklerimiz olacak, gece alanlarımız olacak, atla, bisikletle, trekking dediğimiz faaliyetler olacak. Burada kamplar olacak. Hem turistlerin hem de ilgi duyan dağcıların, bilim adamlarının herkesin gelip konaklayabileceği, kalabileceği, dolaşabileceği bir alan olacak. Biz burada turizm adına gelen turistlerin bütün ihtiyaçlarını giderecek, onların buradan memnuniyetle ayrılmalarını sağlayacak her türlü mekan, alan düşünülerek hazırlanan bu projeyi gerçekleştireceğiz" dedi.
SÜPHAN DAĞINA KADAR UZANAN JEOPARK PROJESİ
Bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek için sadece Nemrut'u değil, Adilcevaz sınırları içerisinde bulunan Süphan Dağı'na kadar uzanan bir jeopark çalışmasının da proje içerisinde yer aldığını anlatan Vali Çınar, "Bu çalışma artık sonlandı. Raporlar, çalışmalar hepsi yapıldı ve başvurularda inşallah 2017 yılında UNESCO'ya yapılmak suretiyle Nemrut Kalderası, Ahlat'ın da içinde olacağı Süphan Dağına kadar olan bölgeyi içine alan jeopark projesinin kabulünü gerçekleştirmiş olacağız. Bu kabul, bu ilanda ayrıca bölgemiz turizmine büyük etki edecek ve katkı sağlayacak. Burası çok güzel bir nokta, dünyanın en güzel coğrafyalarından bir tanesi, kayak açısından çok uygun bir mekan. Kayak turizmi açısından çok tercih edilebilecek bir mekan. Yılda ortalama 6 metre kar yağışı oluyor. Ama genelde bu her yıl çok daha fazla oluyor. Dolayısıyla kayak merkezlerimizin de yeniden gözden geçirilerek, ele alınarak daha donanımlı, daha yüksek teknolojinin kullanıldığı bir sistemle yeniden düzenleyeceğiz" dedi.
FOTOĞRAFLI