Kaymakam Erkan Tatvan’ı Ve Tatvanname Kitaplarını Tanıttı

Güncelleme Tarihi:

Kaymakam Erkan Tatvan’ı Ve Tatvanname Kitaplarını Tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 10:49

TATVAN KAYMAKAMI MURAT ERKAN, TRT GAP RADYOSUNDA İLÇEYİ TANITTTI

Bitlis’in Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, TRT GAP Diyarbakır Radyosu’nun daveti üzerine katıldığı canlı yayın bağlantısında ilçeyi ve ilçenin tanıtımına katkı sunmak amacıyla basılan Tatvanname kitaplarını tanıttı.
TRT GAP Diyarbakır Radyosu’nun canlı yayınına telefonla bağlanan Kaymakam Murat Erkan, Tatvan’ın zenginliklerinden ve Tatvanname kitaplarının hazırlanma amacından bahsederek, “Bilindiği üzere Doğu ve Güneydoğu basında, medyada, haberlerde hep farklı yönleriyle gündeme geliyor. Oysa bölgenin çok farklı kendine özgü, Türkiye gündemine ya da dünya gündemine getirebileceğimiz doğal ve kültürel güzellikleri var. Birçok tarihi eseri mevcut ama bunlar maalesef gündeme gelmiyor. Bizim amacımız bu güzelliklerin bu bölgede olduğunu, özellikle Tatvan’ımızda olduğunu hem Türkiye’de Türk insanına ulaştırmak hem de belki uzun ve orta vadede yapacağımız projelerle dünya gündemine taşıyıp burayı turizm potansiyeli ile turizm vizyonuyla da gündeme getirmek amacıyla böyle bir projeyi başlattık” dedi.
Tatvanname kitaplarının ilk baskısının 2013 yılında yapıldığını hatırlatan Erkan, “Tatvanname ve bir eki olarak albüm kitabının ilkini 2013 yılında bastık. Tatvanname’de ilçeyi her yönüyle tanıtmaya çalıştık. Tarihiyle, kültürüyle, 5 bin yıllık geçmişe giden tarihini ve tarihi süreç içerisinde Tatvan’da mevcut olan kalıntıları ortaya koymaya çalıştık. Doğal güzellikleri, mesela Nemrut Krater Gölü, ki dünyanın en büyük krater göllerinden birisi. Avrupa’nın da sayılı krater göllerinden. Ama maalesef bunlardan hiçbiri Türkiye’de gündeme gelmiyor. Bizim amacımız Tatvan’ı tarihiyle, kültürüyle, sosyal hayatıyla, doğal güzellikleriyle tanıtmak, Türkiye gündemine getirmektir. Belki orta vadede de yatırımcıları Tatvan’a çekmektir. Bu anlamda ilk kitabımızı 2013’te bastık, daha sonra 2014’te güncelledik ve son olarak da 2015’te tekrar bir güncelleme yaparak ve kitap sayısını da Tatvanname, Geçmişten Günümüze Tatvan albüm kitabı, Tatvan Tarihi ve Osmanlı’dan Cumhuriyete Vangölü Denizcilik Tarihi isimleriyle 4’e çıkararak bastık. Her kitabımız ismine uygun bilgiler içeriyor. Kitaplarımızı bir bütün olarak düşündüğümüzde Tatvan’ımıza güzel bir eser kazandırıldığını düşünüyorum. Tatvan’ı bilen gören, Tatvan’da yaşayan herkesin kendinden bir şeyler bulabileceğini düşünüyoruz. Bir kısmı anı kitabı olarak bakabilir, bir kısmı hatıra kitabı olarak bakabilir, bir kısmı belki bakıp biraz hüzünlenebilir, bir kısmı nostaljik yönüyle bakabilir. Ama Tatvan’ı bilen, gören, tanıyan herkesin kendinden bir şeyler bulabileceğini düşünüyoruz. Tatvan’ı görmeyen, bilmeyen insanların da Tatvan’ı olduğu gibi bütün potansiyelleriyle en azında kitap bazlı, görsel bazlı ve kısa bilgilendirme şeklinde tanımasını sağlayacak bir çalışma yapmaya çalıştık. İnşallah amacına ulaşmıştır. Çünkü çok çok olumlu geri dönüşleri de oldu. Bundan sonrada her yıl güncelleyerek basmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“VAN GÖLÜ İLE İLGİLİ İLK AKADEMİK KİTAP BASILDI”
Van Gölü ve Van Gölü ile ilgili hazırlanan Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Vangölü Denizcilik Tarihi kitabıyla ilgili de bilgi veren Kaymakam Murat Erkan, “Tatvan 90 kilometrelik kıyısıyla Van Gölü’ne en uzun kıyısı olan yerleşim birimidir. Bu yönüyle çok çok önemli. Diğer yönüyle Van Gölü ile ilgili akademik olarak yapılmış ciddi çalışma yoktu. Bu anlamda proje ekibimizde yer alan ve ağırlıklı olarak Doç. Dr. Mehmet Demirtaş ile Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı hocalarımız tarafından hazırlanan Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Vangölü Denizcilik Tarihi isimli kitabımız alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor. Kitabımızda Tatvan’ımızı ve Van Gölü’nü bütün yönleriyle ortaya koyuyoruz, özellikçe tarihçesine çok çok değiniyoruz. İşte Mimar Sinan’ın tasarımını yaptığı kadırgaların burada Van Gölü’nde yüzdürüldüğü, Van Gölü’nün buradaki medeniyetleri oluşumunda, tarihi süreçte ne kadar büyük öneme sahip olduğunu o kitabı açanlar, okuyanlar ciddi şekilde göreceklerdir. Bu gölgede 5 bin yıllık geçmişe dayanan medeniyetler yaşamış ve bunun tamamı da Van Gölü etrafında yoğunlaşmıştır. Su bildiğiniz gibi medeniyetleri, yerleşimleri ve insanları çekiyor. Bu sebeple tarih, sosyal hayat ve medeniyetler su çevrelerinde yoğunlaşmıştır. Bu oluşan medeniyetlerin uzak tarih, yakın tarih bütün yönleriyle kapsamlı bir şekilde ele alındı ve kitap tamamen akademik bir kitap, akademik kaynak olabilecek bir kitap. Bu yönleriyle de bunu çok çok önemsiyoruz. Bundan sonrada yine hocalarımız çalışmalarına devam ediyor. Yeni kaynaklar ve yeni bilgiler olması durumunda yeni baskılarda bunları güncelleyip yeniden basmayı da düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“VAN GÖLÜ ESKİDEN DAHA AKTİF KULLANILIRDI”
Van Gölü’nün eskiden daha çok kullanıldığını ve insanların Van Gölü ile ilgili bildiği tek şeyin Van Gölü’nün Türkiye’nin en büyük gölü olması olduğunu ifade eden Kaymakam Erkan, “İnsanların Van Gölü ile ilgili bildiği tek şey Van Gölü’nün Türkiye’nin en büyük gölü olduğudur. Ama onun ötesinde Van Gölü ile ilgili detaylı bilinmesi gereken, genel kültür anlamında da bilinmesi gereken şeylerin çoğunu bilmiyoruz. Belki bizim buradaki amaçlarımızdan birisi de insanları Van Gölü hakkında biraz daha genel kültür seviyesinde bilgilendirmek ve insanlarımıza bilgi ulaştırmaktır. Van Gölü geçmişte çok daha etkin kullanılmış. Tarihi sürece baktığımızda Van Gölü üzerinde tersaneler yapılmış, askeri amaçlarla kullanılmış, ulaşım ve taşımacılık anlamında kullanılmış. Şu anda geldiğimiz noktada Van Gölü’nü belki eskisinden daha az kullanıyoruz. Örneğin bu ilginç ayrıntıyı kitapta tespit ettik. Bununla ilgili de Van Gölü’nü hem ulaşım anlamında hem de yük taşımacılığı noktasında daha etkin kullanmak için önümüzdeki süreçte projeler üretmemiz gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!