Hocalı katliamının 24. yılı

Güncelleme Tarihi:

Hocalı katliamının 24. yılı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 13:46

Haberin Devamı

BİTLİS (AA) - AK Parti Bitlis Kadınları Kolları Başkanlığı, Hocalı katliamının 24. yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

AK Parti Bitlis Kadınları Kolları Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermeni kuvvetlerinin yüzlerce Türk'ü katlettiği anımsatıldı.

21. yüzyılın eşiğinde, dünyanın gözleri önünde kadın, çocuk ve yaşlı ayrımı yapılmadan eşine az rastlanır katliamlardan birinin gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Hocalı katliamı sırasında 10 bin nüfuslu Hocalı'da yaklaşık 3 bin civarında Azerbaycan Türkü bulunmaktadır. Ermeniler, 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecede 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı olmak üzere, 613 kişiyi katletmiştir. O kara gecede yaşananlar maalesef yalnızca insanların katledilmesinden ibaret değildi. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde birçoğunun yakıldığı ve gözlerinin oyulduğu tespit edilmiştir. Hamile kadınların ve çocukların da bu vahşete maruz kaldığı belirlenmiştir. Katliamın üzerinden 24 yıl geçti. Geçen yıllar içinde o kara gecede yaşananlar uluslararası kamuoyu ve kuruluşları ile batı tarafından görmezden gelinmiştir. Oysa Hocalı'da yapılan katliam Azerbaycan'daki kardeşlerimiz başta olmak üzere, tüm insanlık nezdinde işlenmiş bir suçtur. Biliyoruz ki masum bir insana kıymak inancımıza göre suçların en büyüğüdür."

Haberin Devamı

Açıklamada, Ermenilerin yaptıkları bu katliam, insan haklarına ve uluslararası hukuki antlaşmalara, Cenevre Sözleşmesi, İnsan Hakları Beyannamesi, vatandaş ve siyasi haklar konusunda Uluslararası Sözleşme, Ateşkes Zamanında ve Askeri Çatışmalar Zamanı Kadın ve Çocukların Korunması Beyannamesi'ne karşı işlenmiş bir suç olduğu kaydedildi.

Bu insanlık suçunun uluslararası arenada yankı bulamamasının da kınanması gereken bir durum olduğu bildirilen açıklamada, "Aynı çevrelerin ülkemizde ve yakın coğrafyamızda yaşanan katliamlara karşı umursamaz ve ikiyüzlü tutumları, bize yıllar sonrada hiçbir şeyin ahlaki ve hukuki manada değişmemiş olduğunu göstermektedir. Azerbaycan bizim için sadece devletlerden bir devlet, Azerbaycanlı kardeşlerimiz de milletlerden bir millet değildir. Aynı dili konuşan, aynı inanca mensup, ortak bir tarihi geçmişi paylaşan ve sözde değil, özde kardeş iki milletiz. Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti bugüne kadar merhum Haydar Aliyev'in dediği gibi 'tek millet iki devlet' olarak ilişkilerini sürdürmüştür, sürdürmeye de devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Hocalı'da zulme maruz kalan Azerbaycanlıların acısını, Anadolu halkının yüreğinde hissettiği ve acısını ilk günkü tazeliğiyle koruduğu bildirilen açıklamada, bu katliamın failleri gerekli cezayı almadığı sürece de tazeliğini korumaya devam edeceği vurgulandı.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları olarak, yurt içi ve yurt dışındaki tüm teşkilat üyeleriyle 26 Şubat 1992 tarihinde Karabağ'da yapılan Hocalı katliamını kınadıkları belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bizim için dün Srebrenitsa'da, Halepçe'de, bugün Hama'da, İdlip'te, Türkmen Dağı'nda yaşananlar neyse, tam 24 yıl önce Hocalı'da yaşananlar da odur. Bugün ülkemizde haince ve kalleşçe bomba yüklü araçlarla, asker, sivil, kadın ve çocuk demeden insanları katleden zihniyetle, Hocalı'daki zihniyet birebir aynıdır. Yeryüzünde insanlığını kaybetmenin ve katliamlar yapmanın hiçbir mazereti yoktur. Uzak yakın fark etmeden gönül coğrafyamızda yaşanan her olay, AK Parti olarak bizlere insani ve vicdani sorumluluklarımızı tekrar tekrar hatırlatmaktadır. Bu vesileyle Hocalı katliamında vefat edenleri rahmet ve dua ile anıyor, yakınlarına ve Azerbaycanlı soydaşlarımıza tekrar başsağlığı diliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!