Güncelleme Tarihi:
Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,(DHA)-BİTLİS Sağlık Müdürü Dr.Koray Oku, salgın durumlarında hazır suların bir süre kullanılması insan sağlığı açısından önem arz ettiğini belirtirken, vatandaşların kaynağı belli olmayan çeşmelerden su içilmemesi uyarısında bulundu.
Bitlis'te, son zamanlarda görülen ishal vakaları uzmanları harekete geçirdi. Vakaların artması üzerine Bitlis Sağlık Müdürü Koray Oku, açıklama yaptı. Oku, havaların ısınmasıyla birlikte ishal vakalarında artış olduğu, içme ve kullanma suyu olarak ambalajlı hazır suların belli bir süre kullanılması halk sağlığı açısından önem arz ettiğini söyledi. Dr. Oku, yazın her yaş grubunda görülebilen ishal vakalarının, özellikle yaşlı ve çocuklar için risk oluşturduğunu belirterek şunları kaydetti:
“İshal genellikle dışkının normal şeklinin kaybolması, miktar veya dışkılama sıklığının artması olarak tanımlanır. İshal her yaşta bireyi etkilemektedir. İshal, tedavi edilmediği durumlarda özellikle çocuk ve yaşlılarda ölüme kadar gidebilen ciddi durumlara neden olabilmektedir. İlimizde özellikle yaz aylarında başta E.Coli, Salmonella, Şigella gibi bakteriler, Giardia, Amip gibi parazitler ve Rotavirus, Adenovirüs, Nörovirüs gibi çeşitli virüsler, içme ve kullanma sularına ve besinlere karışıp su ve besinleri kirletmektedir. Klorlama veya kaynatma gibi yöntemlerden geçmeyen kirlenmiş sular ve uygun şartlarda üretilmeyen ve saklanmayan besinler ishall hastalığına sebep olmaktadır. İshal hastalığında bulantı, kusma, halsizlik, ateş, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir. Vatandaşlarımız acil servisler ve polikliniklerimize başvurduklarında ayakta veya yatarak gerekli tedavileri geciktirilmeden yapılmaktadır."
Oku, vatandaş ve ilgili kurumlara ishal hastalığıyla mücadelede önemle görevler düştüğünü ifade ederek," Salgın durumlarında, içme ve kullanma suyu olarak ambalajlı hazır suların belli bir süre kullanılması halk sağlığı açısından önem arz etmektedir. Kaynağı belli olmayan çeşmelerden su içilmemesi gerekmektedir. Şebeke suyu kullanılacak ise, çeşmeyi açtıktan sonra en az 10 saniye akıtıp, kullanmadan önce mutlaka 100 derecede 20 dakika kaynatmalıdır. Temizlik amacıyla kullanılacak suyun da iyice kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılması (abdest suyu, banyo suyu vb). önemlidir. Çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveler sirkeli temiz suda yarım saat bekletildikten sonra tüketilmelidir."dedi.
FOTOĞRAFLI