BEÜ’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Paneli

Güncelleme Tarihi:

BEÜ’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Paneli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 15:55

BEÜDE İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOYU ANMA PANELİ DÜZENLENDİ

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma paneli düzenlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kavaz başkanlığında düzenlenen panele Doç. Dr. Salih Mercan ile Yrd. Doç. Dr. M. Bakır Şengül panelist olarak katıldı. TBMM tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy adlı sunumunu yapan Prof. Dr. İbrahim Kavaz, Erkanı Harbiye’nin isteği üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, milli duyguları ortaya koyacak, milleti ümitlendirecek, milli ruhu yansıtacak ve bütün kalpleri birleştirecek milli bir marşın yazılması için ülke çapında yarışma açmaya karar verildiğini söyledi. Kavaz, “Birinci olacak esere 500 lira mükafat verileceği ilanda yer alır. Yarışmanın ülke çapında ilgi gördüğü gelen eserlerin çokluğundan anlaşılmaktadır. Gelen eser sayısı 724’tür. Vatanın uzak şehirlerinden eserler geldiği halde Ankara’da oturan ve aynı zamanda milletvekili olan Mehmet Akif’ten hala bir eser gelmemiştir. Akif’in yarışmaya katılmama sebebi konmuş bulunan 500 lira ödülden ileri geldiğini kendisinden bir şiir yazmasını isteyenlere vermiş olduğu cevaptan anlaşılmaktadır. Bu konuda şöyle der, ‘Milletimizin kurtuluş mücadelesini verecek, imanını terennüm edecek bir eseri para ile yazacak karakterde bir adam değilim.’ Bu durumdan haberdar olan Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, kısa bir mektup yazarak mutlaka bir eser göndermesini istemiş ve para konusunun istediği şekilde çözümlenebilmesinin mümkün olacağı teminatını vermiştir. Akif’in Tacettin Dergâhı’nda birkaç gece sabahlamasının ardından şiir tamamlanmış ve bir arkadaşı tarafından Milli Eğitim Bakanı’na iletilmiştir. Mehmet Akif’in şiiri, seçilen 7 eser arasında yer alır. 1921 Şubat ayında yazılan şiir 1 Mart 1921’de meclis kürsüsünde okunmuştur. Millet meclisi Akif’in şiirini 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45’te oy çokluğu ile Mili Marşımız olarak kabul etmiştir” dedi.
‘Çanakkale İstiklal Mücadelesi ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu sunumu yapan Doç. Dr. Salih Mercan ise, “Akif’in bir şair hassasiyetinin akla getirebileceği bütün inceliklere sahip olmasına rağmen yeri geldiği zaman bir savaş adamı gibi kararlı, ayağı sabit kalabilen bir şahsiyet abidesidir. Kişiliği oturmuş, dostluklarına sadık ve sözünün eridir. Bütün bu özellikleri ile birlikte vefa duygusuna, insan olmanın gereği olan bir tabilikle yaşayan birisidir. Devre, iktidara ve değişen şartlara göre tavır alan tiplerden değildir. İlme, öğrenmeye, gelişmeye ve ilerlemeye sürekli açıktır. Bütün güzel ve faydalı şeyleri kendisi için değil milleti için isteyecek seviyeye gelmiştir” diye konuştu.
‘Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerinde Toplumsal Problemler’ adlı sunumunu yapan Yrd. Doç. Dr. M. Bakır Şengül de, şairin kaleme aldığı şiirlerde toplumla ilgili konulara ve sosyal olaylara geniş bir şekilde yer verdiğini ifade ederek, “Bunun temel sebebi, milleti aydınlatma, ona doğru yolu gösterme, onu daha ilerlemiş, daha uygar görme isteğidir. Şair buna bağlı olarak da şiirlerinde içinde bulunduğu toplumun geri kalma sebeplerine dair tespitlerde bulunur. Mehmet Akif Ersoy’a göre toplumsal problemlerin başlıca sebepleri; tembellik, inanç eksikliği, İslam’dan uzaklaşma, kimi insani değerlerin yokluğu ve birlik olamamadır. Bunu da Safahat’taki şiirlerinde dile getirmektedir. Ayrıca şair bununla da yetinmez ve toplumsal problemlerin sebeplerini açıklamanın yanında çözüm önerileri de sunar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!