Barış mesajlarını 19 dilde veriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Barış mesajlarını 19 dilde veriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2014 11:18

- Bitlis'in Güroymak ilçesinde, 8-15 yaşlarındaki öğrenciler tarafından oluşturulan "Doğuyorum Korosu", 19 dilde seslendirdiği şarkılarla dünyaya barış ve kardeşlik mesajı veriyor - Koro şefi Dabakoğlu: "Çocukların ağzından özgür ve mutlu bir gelecek duymak çok daha anlamlı"

Haberin Devamı

BİTLİS (AA) - ŞENER TOKTAŞ - Bitlis'in Güroymak ilçesinde öğrencilerden oluşturulan "Doğuyorum Korosu", barış ve kardeşlik mesajlarını 19 dilde veriyor.

Güroymak Kaymakamlığı ile Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle 2010 yılında kurulan "Doğuyorum Korosu", yaşları 8 ile 15 arasında değişen, müziğe yetenekli 40 çocuktan oluşuyor. Bazı öğrencilerin eğitimleri için farklı yerlere gitmesiyle kadrosunda küçük çaplı değişiklik yaşanan koro, 4 yıldan bu yana Güroymak'ın ve Doğu'nun sesini tüm dünyaya duyurmanın çabasını gösteriyor.

Kurulduğu yıldan itibaren ilçedeki müzik öğretmenlerinin desteğiyle faaliyetlerini sürdüren koro, Türkçenin yanı sıra Kürtçe, İngilizce, Lazca, Zazaca, Ermenice, İtalyanca, Almanca, Portekizce, İspanyolca, Arapça, Rusça, Hintçe, Boşnakça, Arnavutça, Makedonca, Abhazca ile Güney Afrika'nın Ndebele ve Tanzanya'nın Svahili dilleri olmak üzere 19 dilde şarkılar seslendiriyor.

Haberin Devamı

Her geçen yıl dil sayısını artırarak yoluna devam eden ve şimdiye kadar cumhurbaşkanından meclis başkanına, başbakandan yabancı diplomatlara kadar çok sayıda devlet büyüğüne konser veren koro, Ankara başta olmak üzere farklı şehirlerde verdiği halk konserleriyle de büyük beğeni topluyor.

Koro şefi Yunus Dabakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Doğu'nun yorumu" ve "yeniden doğmak" anlamlarını taşıyan "Doğuyorum Korosu"nun, ilçede eğitim gören öğrencilerden oluştuğunu belirterek, koronun, farklı dillerde seslendirdiği şarkılarla dünyaya sevgi, barış ve kardeşlik mesajları verdiğini söyledi.

Çocuklara müziğin evrensel diliyle bir gelecek sunmayı planladıklarını ifade eden Dabakoğlu, şöyle konuştu:

"2010 yılında kurulan koromuz ile şu anda 19 dilde şarkı söylüyoruz. 2013 yılında 13 ilde konser veren koromuz bir de albüm çıkardı. Koromuz, SODES Projesiyle desteklenmektedir. Fakat şu anda herhangi bir finans sağlayamadığımız için konserlerimizi rölantiye aldık. Bu cevherlerle tüm dünyaya barış ve kardeşlik sunuyoruz. Müzik diliyle daha aydınlık, özgür ve güzel bir gelecek sunmayı istiyoruz. Bize destek ve sponsor olacak kurum ve kuruluşların yardımlarını bekliyoruz."

Haberin Devamı

Koronun Türkiye'deki bütün etnik diller ile unutulmaya yüz tutmuş dillerde şarkılar seslendirdiğine dikkati çeken Dabakoğlu, Doğuyorum'un, Tanzanya ve Güney Afrika'da konuşulan yerli dillerde de şarkılar söylediğini vurguladı.

-"Evrensel nitelikte bestemiz var"

Dabakoğlu, bu yıl ki projelerinde evrensel nitelikte bir beste olduğunu bildirerek, bu besteyi tüm dünyaya Türkçe ve İngilizce sunmak istediklerini dile getirdi.

Bu konuda da bir sanatçı ya da orkestradan destek beklediklerini anlatan Dabakoğlu, "Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Talep eden sanatçımız ya da bir orkestra olursa onlarla tüm dünyaya koromuzun sesini daha iyi şekilde duyurabiliriz. Kafamızda tasarladığımız bir sanatçı var. Toplumsal duyarlılığının yüksek olduğunu düşündüğümüz sanatçı Sezen Aksu, çocuklarımızla düet yapabilir veya evrensel nitelikteki bestemize eşlik edebilir. Kendileri de uygun görürse seviniriz" dedi.

Haberin Devamı

Dabakoğlu, bölgedeki çocukların müzikal anlamda çok yetenekli olduğunu vurgulayarak, çocukların farklı dillerde rahatlıkla caz veya etnik müzik seslendirebilecek kabiliyette olduğunu kaydetti.

Doğuyorum'un farklı dillerde şarkı söyleyen ilk koro olduğunun altını çizen Dabakoğlu, "Koro, desteklenmesi durumunda tüm dünyada ses getirebilir. Son zamanlarda Doğuyorum'dan ilham alarak ortaya çıkan korolarımız var" diye konuştu.

Doğuyorum Korosu ile üniversitelere, konservatuvarlara ve güzel sanatlar liselerine öğrenci yetiştirdiklerini ifade eden Dabakoğlu, çocukların desteklenmeleri halinde korodan dünya çapında sanatçılar çıkacağına inandığını belirtti.

Haberin Devamı

Dabakoğlu, şu anda İstanbul'da 4, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde ise bir öğrencilerinin müzik eğitimi aldığına işaret ederek, koro sayesinde öğrencilerin sosyalleşmesini ve akademik olarak müzikle yollarına devam etmelerini sağladıklarını anlattı.

"Çocukların ağzından özgür ve mutlu bir gelecek duymak çok daha anlamlı" diyen Dabakoğlu, korodaki çocukların daha büyük başarılara imza atması için desteğe ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.

Koroda bulunan 8. sınıf öğrencisi Yusuf Duralı ise koroya katıldıktan sonra hayatında büyük değişiklikler olduğunu belirterek, "Görmediğim yerleri gördüm, farklı diller öğrendim. Koro hayatımda çok şey değiştirdi. Koronun devam etmesini ve desteklenmesini çok istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Koronun solistlerinden 7. sınıf öğrencisi Sibel Çetinsoy da şarkı söylemeyi çok sevdiğini ve koro sayesinde müzik sevgisinin daha fazla arttığını söyleyerek, koroda yer alarak farklı dillerdeki şarkıları seslendirme ve farklı yerleri görme imkanı bulduğunu dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!