Yüzen adalarda hazan güzelliği

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 11:19

- Bingöl'ün Solhan ilçesi yakınlarında bulunan Turna Gölü'ndeki yüzen adalar, sonbaharda ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor - İl Kültür ve Turizm Müdürü Şevket Boğatekin: - "Yüzen adalar ilimizin turizmi için son derece önemlidir"

Haberin Devamı

BİNGÖL (AA) - ABDULLAH ÇELİK - Bingöl'ün Solhan ilçesi yakınlarında bulunan Turna Gölü'ndeki yüzen adalar, sonbaharda ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor.

Solhan'a bağlı Hazarşah köyü Aksakal mezrasındaki Turna Gölü'nde yüzen adalardaki bodur ağaçları erken yaprak dökerek kışa hazırlanırken, çevrede yeşil ve sarı renklerin uyumu doğa severlerin ilgisini çekiyor. Yılın her dönemi yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan yüzen adalar, Bingöl'ün turizmdeki en önemli potansiyeli arasında gösteriliyor.

Özellikle bahar ve yaz aylarında mesire yeri olarak öne çıkan adaların çevresi, piknikçilerin de gözde mekanları arasında yerini alıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce ''Yüzen Adalar Tabiat Anıtı'' olarak koruma altına alınan yüzen adaların çevre düzenlemesi Solhan Kaymakamlığı'nca yapıldı.

Haberin Devamı

Fırat Kalkınma Ajansı'nca da desteklenen ''Turizmin Anahtarı Yüzen Ada Projesi'' kapsamında yüzen adaların tahrip olmaması ve doğal mirasın korunması amacıyla gölün çevresi tel örgüyle çevrildi. İnsanların güzel vakit geçirmesi ve adaları izlemesi için gölün kenarlarına seyir terasları, orman içinde dağ kulübeleri, piknik ve çocuk oyun alanları yapıldı.

- "Bingöl'ün turizmi doğal güzelliklere dayanır"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şevket Boğatekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Turna Gölü'ndeki yüzen adaların eşi görülmemiş bir tabiat olayı olduğunu belirterek, "Bingöl'ün turizmi doğal güzelliklere dayanır" dedi.

Boğatekin, yılda 45-50 bin kişinin yüzen adaları ziyaret ettiğinin tahmin edildiğini belirtti.

Yüzen adanın tamamen doğal olduğunu vurgulayan Boğatekin, şöyle dedi:

"Gölün ortasında hareket eden 3 ada var. Adalar göl içinde bağımsızdır. Üzerine çıkıldığında sal gibi hareket etmektedir. Adanın üzerinde dışbudak ve bodur ağacı mevcut olup gölün derinliği ise 50 metre civarında olduğu sanılmaktadır. Yüzen adaların ne zaman ve nasıl oluştuğu konusunda araştırmalar devam ediyor. Yüzen adalar ilimizin turizmi için son derece önemlidir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla göle ulaşım kolaylaşmıştır. Yaz, kış aylarında rahatça ziyaret edilebilir."

Haberin Devamı

- Ülke genelinde 22 yüzen ada bulunuyor

Yüzen adalar, keçemsi ve saz gibi birbirini tutan bitkilerin, sudan daha az yoğun bir kara kütlesi oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler hatta ağaçlar yetişebiliyor. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adalar, büyüklüklerine göre sırıkla da itilebiliyor. Türkiye'de kayıt altına alınmış irili ufaklı 22 yüzen ada bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!