Güncelleme Tarihi:
Aziz ÖNAL- Mesut BUDRAÇ/BİNGÖL, (DHA)- DOĞU ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki dağlık ve engebeli tarlalarda yapılan ekimin vazgeçilmez hasat araçlarından olan tırpancılık, kullanılmaya devam ediliyor. Her yıl sayıları azalan tırpancılar, Bingöl'de 100 ila 150 lira günlük yövmiye alırken, tarla sahipleri tırpancı bulmakta zorluk çekiyor.
Bingöl’de tırpancılık ile geçimini sağlayanlar, aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş mesleği de gelecek nesile taşıyor. Kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve Genç İlçesi'ne bağlı Yukarı Paymerk Köyü’ndeki vatandaşlar yüzlerce dönüm arazide, geçmişten günümüze gelen ve en zor tarım mesleği olarak bilinen tırpancılıkla, dağılık ve eğimli arazilerde yonca biçiyor. Hava sıcaklığının 30 derecenin üstünde seyrettiği bölgede, güneş altında saatlerce tırpanla ot ve ekin biçen vatandaşlar, teknolojiye direniyor. Biçerdöverlerden sonra birçok kişinin tırpan yerine bu iş makinelerini tercih ettiğini belirten köylüler, teknolojiye rağmen tırpancılık geleneğini sürdürmeye kararlı olduklarını söylüyor.
Bölgede tırpancılık yapan Yunus Ağırbaş, tırpan yapacak işçi bulamadıklarını, tarla sahiplerinin de ekonomik olmasından dolayı biçerdöverleri tercih etmesinden yakınarak, "Ekili yoncalarımızı tırpanla biçiyoruz. Kışa hazırlık yapıyoruz. Otları kurutup kış aylarında hayvanlarımıza veriyoruz. Tırpanla kimse ot biçmiyor. Tırpan yapacak eleman bulunmadığı için herkes biçerdöverler ile otlarını biçiyor. Eskisi kadar kimse tırpancılık yapmıyor. Tırpancılar 100 ile 150 lira arasında para alırken, biçerdöverler dönüm başı 60-70 liraya çalışıyor. Arsa sahipleri de biçerdöverleri tercih ediyor. Tırpancı bulamadığımız için de köylüler birbirlerine yardım ediyor ve elbirliği ile yardımlaşarak otlarımızı biçiyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLI