Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 29 Ağustos’ta, büyük bir deprem olmuş gibi tatbikat yapacağız

Güncelleme Tarihi:

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 29 Ağustos’ta, büyük bir deprem olmuş gibi tatbikat yapacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2024 18:40

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: 29 Ağustos’ta, büyük bir deprem olmuş gibi tatbikat yapacağız

Haberin Devamı

Aziz ÖNAL/BİNGÖL,(DHA)- BİNGÖL Valisi Ahmet Hamdi Usta, kentte çevre illeri de etkilediği senaryosuyla büyük bir deprem tatbikatı düzenleneceğini belirterek, “29 Ağustos'ta Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Muş ve Tunceli'nin etkilendiği bir senaryo üzerinde çalışıyoruz. Bu tatbikat, Bingöl'de büyük çaplı bir deprem yaşanmış gibi bir senaryo üzerine kurulacak” dedi.

Vali Ahmet Hamdi Usta başkanlığında, 2024 Yılı Bingöl Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) toplantısı ve 29 Ağustos 2024 tarihinde yapılacak olan 'Bölge Düzeyi Saha Tatbikatı' hazırlık toplantısı düzenlendi. Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ilgili kurumların personelleri katıldı. Toplantının ilk bölümünde İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin, TAMP ve Bölge Saha Tatbikatı hakkında detaylı bir sunum yaptı. Vali Usta, toplantının açılışında Bingöl'ün geçmişte ve yakın zamanda çeşitli depremler yaşadığını belirterek, “Bingöl, geçmişte ve yakın zamanda çeşitli depremler yaşadı. Örneğin, 2020'de Karlıova'da bir deprem felaketi yaşandı ve maalesef bir vatandaşımızı kaybettik. 2003’te Bingöl merkezinde bir depremde ise 176 vatandaşımızı kaybettik. 1971'de de Bingöl merkezinde başka bir depremde ise 878 vatandaşımızı kaybettik. Yani, geçmişte yaşadığımız acıları tekrar dile getirerek zamanı geri çevirmek istemiyorum. Ancak Bingöl'ün doğal afetlere maruz kalan bir bölge olduğunu unutmamak gerekir; Kuzey ve Doğu Anadolu fay hatlarının bu bölgeyi seçmesi bu durumu açıkça gösteriyor. Bu zorluklar bize bir fırsat da sunmuş olabilir; Bingöl'de yapı stokunda, ilçe ve merkezlerimizde iyileştirmeler yapıldı. Ancak bu iyileştirmelerin yeterli olduğunu söylemek mümkün değil. Bu nedenle, her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor. Kriz yönetimi sadece deprem sonrasıyla ilgilenmek yerine, asıl önemli olan riskleri yönetmek olmalıdır. Deprem gerçeğiyle yaşamak zorundayız, ancak bu riskleri yöneterek etkilerini en aza indirmemiz gerekiyor. Bu yüzden, belediyelerimiz ve kaymakamlıklarımız başta olmak üzere herkesin bu konuda hazırlıklı olması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘TATBİKAT, BİNGÖL'DE KENDİMİZİ BİR SINAMA İMKANI SAĞLAYACAK’

Haberin Devamı

AFAD, bölgelerde ve illerde çeşitli tatbikatlar düzenliyor. Ben de AFAD ile konuştuğumda, Türkiye genelinde 7-8 bölgede tatbikat yapılacağını öğrendim ve Bingöl'de de bir tanesinin yapılmasını talep ettim. 29 Ağustos'ta bu bölgesel tatbikatı gerçekleştireceğiz. Sizinle paylaşmak istediğim bilgi şu; 29 Ağustos'ta Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Muş ve Tunceli'nin etkilendiği bir senaryo üzerinde çalışıyoruz. Bu tatbikat, Bingöl'de büyük çaplı bir deprem yaşanmış gibi bir senaryo üzerine kurulacak. Böyle bir tatbikat normalde Bingöl'de gerçekleştirilmiyordu. Ben özellikle Bingöl için böyle bir tatbikat istedim. Kendimizi değerlendirebilmek için bu tür tatbikatlar oldukça önemlidir. ‘Hazırız’ demekle yetinmemeli, yaptıklarımızı ölçmeden ve hesaplamadan gerçek hazırlığımızı değerlendiremeyiz. 29 Ağustos'taki tatbikat, Bingöl'de kendimizi bir sınama imkanı sağlayacak. Tabii ki bu tatbikat, tüm kurumların, kuruluşların ve personelin Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre görevlerini başarıyla yerine getirmesini sağlayacak önemli bir adım olacak” diye konuştu.(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!