IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 13:20
BİNGÖL'DE ADAY ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SÜRECİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN EĞİTİMİ SEMİNERİ YAPILDI (YILMAZ ATAR BİNGÖL İHA)
Bingöl’de aday öğretmen yetiştirme süreci danışman öğretmen eğitimi semineri yapıldı.
Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni atanan öğretmenlere, üç aylık stajyerlik uygulaması başlatıldı. Uygulama kapsamında Bingöl’e yeni atanan öğretmenlere danışmanlık yapacak olan öğretmenlere ve okul müdürlerine TBMM Vakfı Bingöl Fen Lisesi Konferans Salonu’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Daire Başkanı Yaşar Keleş, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.
“ÖĞRETMEN ÖĞRETMENİN GÖLGESİNDE YETİŞİR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, “Bu süreç bir tecrübe paylaşımı olacaktır. Bizim öğrencilik yıllarımızdaki sınıf deneyimimiz şundan ibaret; Derse girdiğimiz öğretmenimiz bize hoş geldiniz, sefa geldiniz benim de yoğun işim vardı sınıf size emanet dedi çıktı gitti. 1 hafta boyunca biz derse girip çıktık. Bir tecrübe öğrenemedik. Öğretmenliği atandığımız okulda öğrenebildik. Bu işin bir usulü olması gerektiğine karar verildi. Buradaki amaç, sizlerin sahip olduğunuz tecrübelerini, birikiminizi yeni atanan öğretmenlerimize aktarmanızdır. Teknoloji had safhaya ulaşmış durumda. Kuş gibi havada uçuyoruz,
balık gibi suda yüzüyoruz. Hayal edemeyeceğimiz şeyler gerçekleşti ancak insan insanın gölgesinde gelişir düsturu değişmedi. Milli Eğitim Bakanımızın da dediği gibi ‘öğretmen öğretmenin gölgesinde yetişir.’ Hedefimiz, aday öğretmenlerimizi öğretmenliğe hazırlamak. Hepiniz tecrübeli öğretmenlersiniz, öğretmenlik ile ilgili birçok hatıralarınız vardır. Bu tecrübelerinizi aday öğretmenlerimize aktardığınız zaman, gelecek nesillerimiz daha sağlıklı, daha verimli, daha iyi yetişecek diye düşünüyorum. Projenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“ÖĞRETMENİN EĞİTİMİ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ”
Programda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Daire Başkanı Yaşar Keleş ise Şubat ayında 30 Bin öğretmen ataması yapıldığını anımsattı. Keleş, “Biz, yarınlarımızı emanet edeceğimiz nesilleri, öğretmenlerimizle yetiştireceğiz” dedi. Bu bilinç içerisinde hareket ederek bakanlık olarak şu kararı aldık; Öğretmenin eğitimi her şeyden önemli. Eğer biz öğretmenlerimizi eğitiyorsak, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın eğitimi konusunda büyük başarılar elde edebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Her şeyden önce aday öğretmenlerimize iyi birer örnek olmamız gerekiyor” diyen Keleş, şunları söyledi:
“Uzun uzun nutuklar yerine, aday öğretenimiz size baktığı zaman nasıl öğretmen olması gerektiğini görmeli. Ancak öğretmen adaylarını bir öğrenci olarak algılamayın, onlar sizin meslektaşlarınızdır. Gelir gelmez öğretmenlerimizi öğrenciler ile baş başa bırakmayın. Sizinle birlikte derse girip, sizinle birlikte dersten çıkacak. Onların hazırladıkları eğitim materyallerini kullanmalarına şans tanıyın. Birlikte değerlendirin, kendilerine geri dönütler verin, bilgi paylaşımında bulunun. Davranış bozukluğu olan öğrenciler ile nasıl iletişim kurulması gerektiğini aktarın. Deneyim, tecrübe dediğimiz husus burada devreye giriyor. Nöbet görevi de dâhil, ders dışı etkinliklerde mutlaka sizinle bulunsunlar. Ancak özel işlerimizi asla yaptırmayalım. Böyle bir şeye zaten hakkımız yok. Öğretmen adaylarını zümre çalışmaları, sosyal etkinlikler gibi konularda mutlaka bilgilendirelim. Onlara aktarabileceğimiz birçok şey olduğu gibi, onlardan da öğrenebileceğimiz bir şeyler elbette olacaktır. Karşılıklı bir bilgi alışverişi süreci olacaktır. Mesleki gelişimine katkıda bulunduğunuz aday öğretmenin bir gün sizin çocuğunuzun da öğretmeni olabileceğini asla unutmayın. Hepinize bundan sonraki yaşantınızda ve çalışmalarınızda sağlık mutluluk ve başarı diliyorum.”
“ÖĞRETMENLİK MALZEMESİ İNSAN OLAN BİR MESLEKTİR”
Toplantıda konuşan Vali Köşger ise, eğitimin vazgeçilmezinin öğretmeler olduğunu söyledi. Vali Köşger, şunları kaydetti:
“Dolayısı ile öğretmenlerimizin bu bilinçte, bu idealizmde, bu düşüncede olmasını bekliyoruz. Her mesleğin olduğu gibi öğretmenliğin de bir akademik yönü vardır ancak öğretmenliğin bir de sanat yönü vardır. Bu sanatsal yönün öğretilmesi için, usta-çırak ilişkisi içerisinde hareket etmek gerekir. Bundan dolayı sizler bu sanatsal yönü aday öğretmenlere aktaracaksınız. Öğretmenlik, malzemesi insan olan bir meslektir. Diğer mesleklerde ıskartaya çıkarma ihtimaliniz var. Ancak insanı ıskartaya çıkarma ihtimalimiz yok. Çok önemli bir mesleği icra ediyorsunuz. Ayrıca öğretmen yetiştiriyor olmanız, öğretmenlere rehberlik ediyor olmanız itibari ile ülkenin geleceği ile ilgili sorumluluklara sahipsiniz. Öğretmenlerimizin kâmil insan yetiştirmesi lazım eğer yetiştirdiğimiz insan tam anlamıyla olgun insan değilse milletine, memleketine, kutsal değerlerine bir yerde zarar verir. Dolayısıyla yetiştirdiğimiz insanın “insan” gibi olması lazım. Yani insanlığın üzerine meslekleri inşa edeceğiz. İnsanlık kumaşını öğrenciler üzerinde iyi dokuyamamış isek sonradan kazandıracağımız meslekler de sıkıntı verir. Çocuklarımızın her birini bu ülkenin kaderini, hatta tüm dünyayı değiştirecekmiş gibi yetiştirmemiz lazım. Bu projenin Bingöl’ümüze, ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Sizlere de başarılar diliyorum.”