Bingöl'de 'en iyi koç ve kuzu' yarışması

Güncelleme Tarihi:

Bingölde en iyi koç ve kuzu yarışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2016 15:33

Bingöl'de 'en iyi koç ve kuzu' yarışması

Haberin Devamı

Aziz ÖNAL-Mesut BUDRAÇ/BİNGÖL, (DHA)- BİNGÖL Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen etkinlikte 'En iyi koç ve en iyi kuzu' yarışmasında 30 hayvan 'en güzel olmak' için yarıştı. Yarışmada dereceye giren hayvan sahiplerine tam, altın hediye edildi.
Bingöl'de hayvanlar için düzenlenen güzellik yarışmasında, besici getirdikleri 30 hayvanlarının, 'En iyi Mor Karaman Koçu', 'En iyi Mor Karaman Kuzu', 'En iyi Ak Karaman Koçu' seçilmesi için çaba harcadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı'nın merkez Dik Köyü'nde düzenlediği etkinlik Vali Yavuz Selim Köşger'in katımıyla gerçekleşti. Vali Köşger, Bingöl'ün toprak varlığının yüzde 50'sinin meralardan oluştuğunu ifade ederek, şöyle dedi:
"Bingöl'ün yaylaı, ova, dağlarında üretimin artarak devamını diliyorum. Üretimin artarak sağlanacak projelerin böyle güzel bir ortamda istatiklere baktığımızda arazilerin yüzde 44'dü meralar yüzde 7 ve 8 çayırlık alanlar var. Dolayısıyla toprak mevcudumuzun yüzde 50'den fazlası meralar ve çayırlıklardan oluşuyor. Bu ilde atalarımız işin doğrusunu yapmışlar. Hayvancılığa müsait alanlar ve hayvancılık yapılan alanlardır. Bingöl'de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kadimden beri bu halkın bu ahalinin uygulaya bildiği projedir. Bir milyonlara varan küçükbaş hayvan olduğu söyleniyor tarihte. Şimdi tekrar kademe kademe ortaya yaklaşmaya çalışıyoruz."
"1 MİLYON HAYVAN SAYISI 545 BİNE DÜŞTÜ"
İlde daha önce 1 milyon olan hayvan sayısının şu anda Bingöl'de 545 bin adete düştüğünü ifade eden Vali Köşger, bu rakamın yeterli olmadığını ifade ederek şöyle dedi:
"Üreticileri kırsal alanda üretmekten bir şekilde caydırdık, vazgeçirdik. Kentlere kaçırdık. Şimdi tekrar üretmeye ikna etmeye, üretimi arttırmaya çalışıyoruz. Bunu artık eski geleneksel modellerle yapma imkanı zor. Yeni yöntemler denememiz lazım. Az alandan çok verim sağlayacak, nitelik ve nicelik artışını sağlayacak projeler bulunması lazım. Bunu da projelerle sağlamaya çalışıyoruz. Devlet olarak her türlü desteği katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Kuzu başına 70, koyun boyuna 40 lira çoban desteği, yem katkısı, KDV indirimi gibi birçok destek sağlanıyor. Esas nokta; bu işin çiftçiler üreticiler tarafından sahiplenilmesi ve onların da sivil toplum kuruluşlarını tarafından organize bir şekilde yapılması. Sivil toplum kuruluşlarının önemi budur. Damızlık koyun, keçi yetiştiriciliği birliğimizin fonksiyonu önemi burada ortaya çıkıyor."
Konuşmaların ardından her kategoride 10'ar toplamda 30 hayvanın yarıştığı etkinlikte, Zülküf Borak'a ait kuzu 'En iyi Mor Karaman Kuzu', Resul Aksu'ya ait koç, 'En iyi Akkaraman Koçu' ve Selahattin Kaysadu'ya ait koç da 'En iyi Mor Karaman Koçu' seçildi. Birincilere tam altın, ikinci ve üçüncülere yarım altın, tüm yarışmacılara çeyrek Cumhuriyet altını hediye edildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!