Güncelleme Tarihi:
BİNGÖL (AA) - Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülen ve Fırat Kalkınma Ajansınca desteklenen "Bingöl Sanayi Sektörü Mevcut Durum Analizi ve 2023 Stratejik Vizyonu" projesi kapsamında hazırlanan raporda, 100 bin kişilik ek istihdam sağlanabileceği belirtildi.
Proje Koordinatörü Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl Sanayi Sektörü Mevcut Durum Analizi ve 2023 Stratejik Vizyonu Projesi'nin tamamlandığını, proje kapsamında rapor hazırlandığını söyledi.
Bir ülkenin veya bir bölgenin ekonomisinin temelde tarım, sanayi ve hizmet endüstrisi üzerine inşa edildiğini anlatan Eraslan, ulusal kalkınmaya bağlı olarak Bingöl'ün kalkınmasına katkı sunacak sektörlerin titiz bir araştırma sonucunda belirlendiğini ve hangi sektörün öncelikle geliştirileceğine yönelik önemli girdiler elde edildiğini kaydetti.
Proje sayesinde Bingöl'ün 2023 yılı stratejik vizyonu çalışmasını tamamladıklarını, projede öncelikle 2023 yılı vizyonuna yönelik hedefleri belirlediklerini vurgulayan Eraslan, şöyle konuştu:
"Bu bağlamda ülkemizin 2023 yılı kişi başı milli gelir hedefi 25 bin dolar. Biz de en azından buna bir katkı sağlamak amacıyla 20 bin dolarlık bir gelir hedefledik. En az 1 milyar dolarlık da ihracat hedefi belirledik. Milli gelir ve ihracat hedefine yönelik de bilimsel yöntemlerle bölgemizi sanayi anlamında nasıl kalkındırabiliriz konusunda bilimsel yöntemlerle bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın neticesinde özellikle sanayi sektörüne yönelik tarıma dayalı 3 sektörün bölgenin kalkınmasını sağlayabilecek potansiyel taşıdığını tespit ettik."
- "100 bin kişilik istihdam"
Eraslan, Bingöl'ü tekstil ve hazır giyim sektörüne son derece yatkın bir bölge olarak tanımladıklarını, bu sektörlerin geliştirilmesinin sadece kentin değil, bölgenin de istihdamına büyük katkı sağlayacağını öngördüğünü belirtti.
Bir bölgenin ekonomik yönden kalkınmasının son derece hayati öneme sahip olduğuna işaret eden Eraslan, ekonomik gelir elde edemeyen, üretmiş olduğu mal ve hizmeti satamayan bir bölgede insanların yaşamlarını devam ettirme şansının yok denecek kadar az olduğunu anlattı.
Ersalan, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, arıcılık ve hazır giyim sektörünün bölgenin 2023 vizyonuna uygun gelişme ve ihracat potansiyeli olan sektörler olduklarını gördük. Bu sektörleri geliştirdiğimiz zaman 100 bin kişilik ek istihdam sağlanacağını ortaya çıkardık. Bunlar temel stratejilerle geliştirilecek. Örneğin süt ve süt ürünlerinin geliştirilmesi için 100 inovatif girişimcinin desteklenerek her birine biner büyükbaşlı süt sığırcılığıyla 100 bin başlık bir kapasiteye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bunun altyapısı da hazır."
Bingöl TSO Başkanı Erkan Çalbay da kentin kalkınmasına katkı sağlamak üzere gerek proje üretme gerekse üyelerine projeler konusunda destek ve danışmanlık yapma noktasında birçok faaliyet yürüttüklerini söyledi.
Fırat Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırlanan projeyle Bingöl'e ait sanayi sektörünün mevcut durum analizinin yapılmasının yanı sıra sanayi sektörünün gelişmesi için odaklanılması gereken öncelikli alanların tespit edilmesinin amaçlandığını belirten Çalbay, "Bu kapsamda yapılan bu çalışmada öncelikle Bingöl'de yapılmış olan tüm çalışmalar ayrıntılı bir şekilde gözden geçirilmiştir. Ayrıca sanayi sektörü ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının güncel verilerinin yanı sıra iş dünyasında temsilcilerinin de fikir ve görüşlerini yansıtan bir çalışma ortaya konulmuştur" dedi.