IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2015 15:45
BİNGÖL BELEDİYESİ, ‘UYUŞTURUCU, ŞİDDET VE BAĞIMLILIĞI ÖNLEYİCİ SOSYAL GELİŞİM FARKINDALIK ÇALIŞMASI’ PROJESİ KAPSAMINDA KÜLTÜR MERKEZİ’NDE GENÇLERE YÖNELİK SOSYAL BİR ETKİNLİK DÜZENLENDİ.(YILMAZ ATAR BİNGÖL İHA)
Bingöl Belediyesi, ‘Uyuşturucu, şiddet ve bağımlılığı önleyici sosyal gelişim farkındalık çalışması’ projesi kapsamında Kültür Merkezi’nde gençlere yönelik sosyal bir etkinlik düzenlendi.
Proje ile gençlerin öz güvenlerini ve eğitimlerini desteklediklerini belirten Bingöl Belediyesi proje ekibinden Demet Akan, “Uyuşturucu ve madde bağımlılığında farkındalık çalışması yapmak istiyoruz. Bu proje kapsamında madde ve uyuşturucu bağımlısı gençlerin milli ve manevi değerlerine bağlı, temel hak ve hürriyetlerinin farkında ve akranları ile rekabet edebilecekleri seviyeye bireyler olarak öz güvenlerini ve eğitimlerinin destekleyerek, altyapı ve ortamlarının oluşturulması hedeflenmektedir” dedi.
Uyuşturucu ile mücadelenin önemine değinen Bingöl Belediyesi Proje Ekibi Koordinatörü Cuma Karaarslan, 2015 yılını uyuşturucu ile mücadele yılı olarak ilan ettiklerini söyledi. Karaarslan, "Bu konuda belediye başkanımızın da hem mevcut potansiyeli hem varlığıyla bu olaya kendini koymuş olması bizi motive etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Bingöl Belediyesi ve Binçev Derneği yönetiminde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı’ndan aldığımız destekle eylem planı belirledik. Umudumuz bunu bu yıl değil, yıllara bölerek uyuşturucuyu bütün çocuklardan uzat tutana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bingöl Belediyesi ve Binçev Derneği işbirliğinde uyuşturucu ile mücadele programı kapsamında Bingöl Üniversitesi gençliği ile buluştuk. Üniversite gençliğinin taleplerini gerçekleştirmek için Bingöl Üniversitesi Çocuk Gelişim Programı öğrencileriyle bir program gerçekleştirdik. Asıl çalışma hedefimizde de farkındalık ve görsellik üretmek. Talebin gençlerden gelmesi bizi daha çok motive etti. Bu çalışma gençlerin bir çalışmasıdır. Sanatın her kademesi bizim için önemlidir” diye konuştu.
Sigaraya başlama yaşının sürekli düştüğünü ifade eden Karaarslan, sigaraya başlama yaşanın 9-10 yaşlara kadar düştüğünü söyledi. Karaarslan, "Anadolu köylerimizde de var olmasına rağmen bunda yaygın olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde dini bayramlarda çocuklara şeker yerine sigara verilmesi bu oranı düşürmektedir. Erkeklerin yüzde 53’ü,kadınların yüzde 20’si sigara içmektedir. Kişi başına sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında bir numarayız. Lise öğrencilerinin yüzde 20’si sigara içmektedir. Madde kullanım oranı yüzde 3,5’tir. Alkol kullanım oranı yüzde 20’dir. En az bir kez madde kullanan gençlerin oranı yüzde 2,6’dır. 1994 yılında Ankara’da yapılan bir çalışmada alkol bağımlılık sıklığı yüzde 1,5 olarak bulunmuştur. Tütünün en büyük zararlarından birisi ağız kanseridir. Genelde ağız kanserlerinin yüzde 75’inde sigara ve alkol alışkanlığı olduğu saptanmıştır. Kişi sigarayı bırakırsa ağız kanseri riski hemen ve önemli ölçüde azalır. Sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra ağız kanseri olma riski, hiç sigara içmeyeninkine denk olur” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından ‘Alkol bey’ adlı tiyatro gösterisi sahnelendi. Alkol ve uyuşturucu bağımlısı gencin hayat hikayesini konu alan tiyatro gösterisi katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.
Pınar Hattısaru’nın okuduğu ‘Doktor’ şiiri duygulu anlar yaşatırken, program müzik dinletisi ile son buldu. Programa; Bingöl Belediyesi Başkan Vekili Halim Sugü, Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Alkış, Belediye Meclis Üyesi Feyza
Başak Koç, Belediye Özel Kalem Müdürü Mahmut Arığtekin ile çok sayıda vatandaş katıldı.