IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2015 11:39
CUMHURİYET HALK PARTİSİ BİLECİK MİLLETVEKİLİ YAŞAR TÜZÜN
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bilecik mermerinin yüksek teknolojiyle işlenmesi için gereken yatırımların yapılması amacıyla sekörel teşvik uygulaması istedi.
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 6 Haziran
seçim kampanyası sırasında verdiği sözleri hayata geçirmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi vermeye devam ediyor. Bilecik ve ilçelerinde mermer ve seramik yatırımlarının teşviki amacıyla teklif veren Tüzün, Türkiye’deki mermer rezervlerinin çok büyük bir bölümünün Bilecik ili sınırları içinde bulunduğunu hatırlattı. Bilecik Bej mermerleri, Harmanköy ve Gülümbe pembemsi mermerlerinin ekonomik değerinin yüksek ve talep gören mermer türleri olarak literatüre girdiğine de dikkat çeken Tüzün, bunların Bilecik ile özdeşleştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Milyonlarca yılda oluşan mermer yataklarının hoyratça tüketilmeden, en az maliyetle ve çevreye zarar vermeden çıkarılarak ekonomiye kazandırılması, işlenerek iç ve dış piyasaya sürülüp katma değerinin yükseltilmesi için ileri teknoloji gerektiren yatırımların yapılması şarttır. İşletmelerin çoğu, pahalı olduğu için teknolojik yatırım yapmaktansa mermeri ocaktan çıkarıp işlemeden satma yolunu tercih etmektedir. Bilecik ilinde çıkarılan mermerin çok büyük bir bölümü yurt dışında ihraç edilmektedir. Mermerin blok halinde işlenmeden satılması sektörün kâr oranlarını önemli ölçüde düşürmektedir. Mermer sektöründeki verimsizliğin ve yüksek maliyetlerin en önemli nedenlerinden birisi eski teknolojilerin ve yöntemlerin kullanılmasıdır. Bilecik bölgesi mermer sektöründe işletmelerin küresel pazarda rekabet edebilecek ürünler üretme ve satma yeteneğine sahip olabilmeleri için özellikle ileri teknoloji kullanmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Mermerin ocaklarda çıkarılmasından fayansa dönüştürülünceye kadarki bütün aşamalarda ileri teknoloji kullanılması fire oranlarının düşürmesi, kalitenin yükseltilmesi ve çevreyi koruma konularında başarıyı artıracaktır."
Tüzün’ün TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifi ise şöyle:
"MADDE 1 -Bilecik’in doğal kaynaklarının katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması, uluslararası rekabet gücünü artıracak yatırımların özendirilmesi, uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir. MADDE 2 - Bilecik ili ve ilçeleri coğrafi sınırları içinde mermer ve seramik sektöründe yapılacak yatırımlarda aşağıdaki destek unsurları uygulanır: Gümrük Vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, Gelir Vergisi stopajı desteği, Sigorta primi işveren hissesi desteği, Yatırım yeri tahsisi, Faiz desteği, Vergi indirimi. MADDE 3- Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarı ve asgari kapasitenin belirlenmesinde 19 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2012-3305 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” hükümleri uygulanır. MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 5 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”