(Özel Haber) Kermesler Amacını Aştı

Güncelleme Tarihi:

(Özel Haber) Kermesler Amacını Aştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2015 10:50

AHMET SUBASI

Bilecik Yiyecek Maddesi Satan Esnaflar Odası ve Ticaret Sanayi Odası Gıda Komitesi tarafından, kentte düzenlenen kermesler hakkında yapılan ortak açıklamada, bu etkinliklerin amacını aştığı belirtilerek ilgili kurumların bu gidişe bir dur demesi gerektiği belirtildi.
Bilecik Merkez Kültür Sitesi’nde son zamanlarda arka arkaya açılan kermesler hakkında açıklama yapan Bilecik Yiyecek Maddesi Satan Esnaflar Odası Başkanı Ahmet Subaşı, bunlarla ilgili gerekli çalışmalarını yaptıklarını, ancak bir sonuç alamadıklarını belirtti. Subaşı, ”En başında Tarım İl Müdürlüğü’ne bununla ilgili bir yazımız oldu bizim. Bu ilimizin merkezinde ve çeşitli yerlerinde özellikle okul kantinlerindeki kantinciler de bundan çok mağdur. Okullarda da herkes evinde yapıp getirdiği şeyleri satmaya başladı. Bu sadece şuanda çarşı merkezinde yapılan kermesleri geçtik, şuanda okullarda da her sene 1 hafta veya 2 hafta boyunca kermes yapılmaya başlandı. Kantinde çalışan esnafımız başta olmak üzere çarşı esnafımız çok rahatsız. Biz bunu daha önce dile getirdik. Dediğim gibi Tarım İl Müdürlüğü’ne de bir yazı yazdık. Dedik ki, gıda maddesi, işletme belgesi olmadan denetimsiz ve insan sağlığını tehdit edecek şekilde bu gıda maddeleri satılıyor. Kısacası çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlığı açıkça tehdit ediliyor. Bunun için birkaç girişimde bulunduk, elimizde birkaç yazı da var” dedi.
“BİZİM EŞİMİZ DOSTUMUZ BU GIDALARDAN ZEHİRLENDİĞİ ZAMAN HESABINI KİM SORACAK”
Subaşı konuşmasının devamında, Ankara Kantinciler Odası’nın Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın yazmış oldukları yazıya gelen cevapla kermeslerde gıda maddesi satılmadığını belirtti. Subaşı, “Ama tabi bizim buralarda bu yazıyı dikkate alan olmadı. Tarım İl Müdürlüğü’nden bizim yazımıza gelen cevapta, ’herhangi bir bulaşmaya veya gıda zehirlenmelerine maruz kalmayacak bir şekilde gıda güvenliğinin sağlanması kermesi düzenleyen kurum ve kuruluşların sorumluluğundadır’ diyor. Benim çocuğum veya benim bir arkadaşımın çocuğu, yeğenim, eşimiz, dostumuz bu kermeslerden alınan gıdalar yüzünden zehirlendiği zaman bunun hesabını kim soracak? Tarım İl Müdürlüğü, ’bunun sorumluluğu bizde değildir’ diyor. O zaman soruyorum bunun sorumluluğu kimde? Hijyen belgesinden tutun, işletme kayıt belgesi gibi iş yerlerindeki Bilecik’teki kendi esnafımız kendini aşmaya başladı. Hiçbir şekilde denetimsiz kötü şartlarda yapılan mamuller satılmıyor. Gayet her yer temiz ve güzel. Buna karşın esnafımıza zarar veren bu kermeslerin acilen önlenmesi gerekiyor. Hem de çok acil bir şekilde. Bizim esnafımız 5 kilo veya 10 kilo döner takıyor, ama gidin kermeslere 100 kiloya yakın döner satılıyor. Bunu ne maliye denetliyor, ne Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı denetliyor, ne belediye denetliyor hiç kimse denetlemiyor. Ama esnafımıza sıra gelince herkes tepesinde. Kesinlikle buna acil bir önlem yapılması lazım” dedi.
“KERMESLERDE GIDA SATANLARIN HİÇ BİRİNİN SİGORTASI VE HİJYEN BELGESİ YOK”
Kermeslerde gıda satanların hiç birinin sigortası ve hijyen belgesinin olmadığını belirten Ahmet Subaşı sözlerine şöyle son verdi.
”Akşam düğün yapılıyor, aynı yerde sabah kermes yapılıyor. Çok sağlıklı bir ortam değil, ama sabah bir bakıyorsunuz o hijyenik olmayan ortamda kermes yapılıyor. Bizim bildiğimiz kermesler önceden evde yapılırdı. Bu yapılan kermesler artık çok amacını aştı. Buna artık birinin dur demesi gerekiyor. Biz ilgililerden bu işe bir önlem bulmaları gerektiğini düşünüyoruz. Biz kesinlikle yapılan yardımlara karşı değiliz. Biz de elimizden geleni yapıyoruz. Çoğu esnafımız da burs veriyor. Gerekli yardımları gerekli yerlerde zaten yapıyorlar. Vergisini veren, istenen şartlara uyan esnafımızı da düşünmeleri gerekiyor. Bunu geçen sene de biz dile getirdik. Bir gündem oluşturmaya çalıştık, ama istediğimizi gerekli yereler iletemedik herhalde. Bunun tekrar değerlendirilmesini istiyoruz. Esnafımız önceden ’Alışveriş merkezleri bizim belimizi büküyor’ diyorlardı. Ama şuanda alışveriş merkezlerinden daha çok Bilecik’te kermesler daha çok belimizi büküyor.”
“KERMESLERİN SADECE SENENİN BELLİ ZAMANLARINDA YAPILMASI GEREKİR”
Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Komitesi Başkanı Berat Subaşı ise, gıdacıların son zamanlarda taleplerinin yapılan kermesler hakkında olduğunu belirterek, ”Çeşitli grupların çarşının ortasındaki kültür sitesinde kermes düzenlemesi tabi doğal olarak esnafın işlerini etkilemektedir. Bununla ilgili belli bir kermes alanının oluşturulmalı ve senenin belli zamanlarında sürekli olmayacak şekilde yapılmalı. Senede 1 hafta olmak üzere bu şekilde uygun görmekte esnaflar. Diğer konu da çarşı içindeki simitçiler, köy ekmeği satanlardır. Okul önlerinde özellikle herhangi bir vergi ödemeyen ve nereden geldiği belli olmayan ürünlerin öğrencilere satılmasına herkes karşı çıkıyor. Bunlarla ilgili tedbirler alınması isteniyor. Bu tür bir talebimiz var. Bunun da belediyeye denetlenmesini ve daha göz önünde gıdaların satılmasını istiyoruz. Biz bunu daha önceki toplantılarımızda da Belediye Başkanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü’ne de belirttik. Bir şekilde esnafın bu mağduriyetinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
KESMELERİ UZAK YERDE YAPILMALI
Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Komitesi Üyesi Olan Ercan Düzgün ise, Bilecik Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü’ne de yazılı dilekçeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile birlikte başvuru yapacaklarını belirtti.
Yapılan açıklamaların ardından Bilecik Yiyecek Maddesi Satan Esnaflar Odası Ahmet Subaşı, Bilecik Sanayi ve Ticaret Odası Gıda Komitesi Başkanı Berat Subaşı ve Bilecik Sanayi ve Ticaret Odası Gıda Komitesi Üyesi Ercan Düzgün, “Kermeslerin en azından çarşıdan uzak bir yerde yapılmasını istiyoruz” dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!