IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 14:39
BİLECİK İL MÜFTÜSÜ NECATİ AKKUŞ
Bilecik İl Müftüsü Necati Akkuş, zekat ve fitre konularında açıklama yaptı.
İl Müftüsü Akkuş, dinimizde ibadetlerin 3 çeşit olduğunu, bunların mal ile, beden ile ve hem beden hem mal ile yapılan ibadetler olduğunu belirtti. Hem beden hem mal ile yapılan ibadetin hac ibadeti olduğunu, beden ile yapılan ibadetlerin oruç ve namaz ibadeti gibi ibadetler olduğunu anlatan Akkuş, "Sadece mal ile yapılan ibadette İslamın temel ibadetlerinden temel esaslarından birisi olan zekattır. Allahü teala Kuran-ı Kerim’de fakirin hakkı olarak tarif ediyor bunu. Zekat İslamın 5 temel emrinden birisi, farz bir ibadet. Hicretin 2’inci senesinde farz kılınmış. O günden beri de bütün gücü yeten hesap miktarına sahip olan hesap miktarından fazla mala sahip olan ve üzerinden 1 sene geçen bütün Müslümanların mala zekat vermeleri gerekiyor. Müslüman olan akıllı olan ve buluğ çağına gelmiş olan bir kimsenin asli ihtiyaçları dışında yiyeceği, içeceği giyeceği, evi arabası bunların dışında 80 gram altından fazla bir miktar paraya altına veya buna benzer bir mala sahip olursa ve bunun üzerinden de 1 sene geçmiş ise onun üzerinden 40 TL’den 1 TL zekat vermesi gerekiyor bu fakirin hakkı. Kimlere verilir ayeti kerimede bu açıklanmıştır. Zümre, fakirler, miskinler, yolda kalmış olanlar, Allah yolunda cihat edenler, ilim öğrenenler, talebeler, borçlu olanlar zekat verilecek olan yerler bellidir. Bu kesimlerden birisine malının 40 TL’de 1 TL’sini zekat olarak vermesi lazım" dedi.
"FİTRE BU SENE 11 BUÇUK TL’DİR"
Fitrenin her zaman Ramazan Bayramı gününde vacip olan bir ibadet olduğunu ifade eden Akkuş şunları söyledi,
"Bunda da nisap miktarı var. Bir ölçü var. Bu ölçüde, asli ihtiyaçları var ise kişinin bu asli ihtiyaçları dışında da bir artıcı olmayan bir üzerinden sene geçmemiş de olsa bir malı varsa herkesin bu konuda fitre vermesi lazım. Fitre miktarı geçen sene 10 TL idi kişi başına. Bu sene de 11 buçuk TL’dir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir şey herkes kendi gücü nispetinde vermelidir. 11 buçuk TL asgari olanıdır. Kişi kendi sofrasındaki kendi sofrasının çeşitliliğini dikkate alarak bunu fakirin lehine olarak daha da yüksek tutabilir. 15 TL verebilir 100 TL verebilir. 500 TL’de verebilir. Dolayısıyla bu 2 vecibe genellikle zekat ibadeti aslında Ramazanda verilmesi gereken bir ibadet değil yapılması gereken ama Ramazan’da verilirse fakirin lehinedir ihtiyaçlarını görür. O da Ramazan günü sevinmiş olur. Bunun için Ramazandan Ramazana verilmesi daha uygun olur. Burada fakire bir daha faydası var. Ramazan her yıl 10 gün ileri geliyor. Dolayısı ile her yıl 10 gün erken almış olur fakir zekatını böylece 30 senede 1 senede fazladan ona katkıda bulunmuş olur, bu da dikkate alınır. Fitre de bayram günü vacip olur ancak bayramdan önce verilmesi daha uygundur. Çünkü bayramdan önce verilirse fakir onunla bayram ihtiyaçlarını karşılar, eksiklerini tamamlar" dedi.
"FİDYEDE ORUÇLA İLGİLİ BİR TERİMDİR"
Necati Akkuş , fidyenin oruçla ilgili bir terim olduğunu, herhangi bir rahatsızlığından, yaşlılığından, hastalığından, tutamayacağı bir özründen dolayı oruç tutamayan kimsenin eğer ilerideki senelerde tutma imkanı yok ise onun yerine her tutamadığı gün için bir fitre miktarı fideye vereceğini belirtti. Akkuş, "Örneğin 3 gün tutamadı hasta oldu, bile bile bozarsa kefaret gerektirir hastalığından dolayı tutamaz yada bozarsa o kimse ileride onu kaza eder. Kaza etme imkanı da yok ise hiç oruç tutma şansı yok ise ok yaşlanmış zayıf düşmüş bu gibi insanlarda tutamadıkları gün sayısınca bir fitre miktarında fidye verirler. 30 gün tutamadı ise bir kimse şeker hastası veya yaşlılığından dolayı ileride de tutma şansı yok ise o kimse 30 gün Ramazan orucuna karşılık 30 fitre verir. Bunun tamamını 1 fakire de verebilir. 30 fakire ayrı ayrıda verebilir. Değişik şekillerde de verebilir. Ama en az 11 buçuk TL her gün için fitre miktarı fidye vermesi gerekir “dedi.
"ÖĞRENCİYE BABASI ZENGİNDE OLSA İLİM TAHSİL ETTİĞİ İÇİN FİTRE VERİLİR"
Müftü Necati Akkuş, akrabalarda usul ve füruğ yani anne baba ve yukarıya doğru dedeler ve nineler çocuklar oğullar kızlar ve aşağıya doğru erkek torunlar ve kız torunlar bunların hiç birine fitre veremeyeceğini belirterek, "Yanlara doğru kardeşlerine, amcalarına, dayılarına, halalarına, teyzelerine, kız kardeşlerine, erkek kardeşlerine ve diğer akrabalarına fakir olanlarına fitre veya zekat verebilir. Öğrenciye babası zenginde olsa ilim tahsil ettiği Çin fitre verilir. Çalışmıyorsa kendisini geçindirecek bir şeye malik değilse o zaman ona da fitre verilebilir. Öğrencilere, ilim tahsil edenlere, kuran kursu öğrencilerine, kuran kurslarına öğrencilere harcanmak üzere onların yeme içme ve ihtiyaçlarına harcanmak üzere verilebilir" dedi.
“GÜVENİLİR OLAN KURUMLARA ZEKAT VE FİTRE VERİLEBİLİR"
Akkuş konuşmasına son verirken, değişik kurumlar sivil toplum kuruluşlarının zekat ve fitreleri toplayıp dağıtmak üzere aracılık ettiklerini ifade ederek, "Bu gibi kurumlara da güvenir olanlarına zekat ve fitre verilebilir yerine ulaştırılmak kaydıyla. Diyanet Vakfı olarak biz Müftülüğün organizesinde şuanda zekat ve fitre veren kardeşlerimizin zekat ve fitrelerini alıyoruz bunları ihtiyaç sahibi olan öğrencilere eğitim yardımı olarak geçen sene 26 öğrencimize eğitim yardımı yaptık ayda 300 TL olmak üzere 26 öğrencimize eğitim yardımı verdik. 184 aileye de toplanan zekatlardan gıda yardımı yaptık ihtiyaç sahibi ailelere. Şuanda Diyanet Vakfı ve Müftülük olarak biz de bunu organize ediyoruz. Ramazanı Şerifin beldemizin insanına, Müslüman kardeşlerimize rahmetiyle bereketiyle huzur ve sükûnetiyle tecelli etmesini ve bu Ramazanın Kadir Gecesinin Bayramın milletimize devletimize ve bütün İslam alemine huzur barış getirmesini Cenabı Haktan niyaz ediyorum" dedi.