IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2015 17:47
Bilecik’te M Tipi Kapalı ve Açık İnfaz Kurumu’nda hükümlü ve tutukluların, sosyal ve kültürel faaliyetleri kapsamında hazırladıkları el emeği göz nuru ile üretilen ürünlerinin sergilendiği ’Hükümlü ve Tutuklu El Sanatları’ sergisi açıldı.
Bilecik İl Kültür Turizm Müdürlüğü sergi salonunda açılan ’Hükümlü ve Tutuklu El Sanatları’ sergisi, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Ağır Ceza Reisi Ali Bekir Evim, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, 9. Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Yiğit, Bayırköy Belediye Başkanı Mustafa Yaman, Bilecik İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Bilecik M Tipi Kapalı Cezaevi Müdürü Mustafa Şen, kurum müdürleri ile cezaevi çalışanlar katıldı.
“HÜKÜMLÜNÜN TALEBİ YERİNE GETİRİLMİŞTİR”
Bilecik M Tipi Kapalı Cezaevi Müdürü Mustafa Şen, kurumlarına bağlı olarak faaliyet gösteren Bayırköy Açık Ceza İnfaz Kurumunda ki mevcut hükümlüler ve geçmiş dönemlerde iş yurdu marifetiyle çeşitli kurum ve kuruluşlarda protokoller düzenlenerek hükümlülere iş sağlandığını söyledi. İş yurdu bünyesinde açık ceza infaz kurumunda mobilya ve marangoz atölyesinde piknik masası, ahşap bank üretimi, üç boyutlu ve ahşap çerçeveli hediyelik Osmanlı arması, çeşitli resim çerçevelerinin üretimi gibi üretimler gerçekleştirildiğini anlatan Şen, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu atölyede atıl ve kırık vaziyette olan kırık paletler toplanıp hükümlülerin ellerinde şekil alarak sanata dönüştürülmektedir. Bir hükümlü anekdotunda; ‘Müdürüm, ben sanatkar bir kişiyim. Aldığım ceza nedeniyle infaz aşamasında sanatımdan çok uzakta kaldım. Ne olur bana yardım edin, içimde ki cevheri sizlere, hükümlü arkadaşlarıma ve dışarıda ki topluma sunmak istiyorum. Bana nerede atılmış ve kırılmış ahşap palet var ise temin edin, bende sanatımı döktüreyim’ demesi üzerine hükümlünün talebi yerine getirilmiş ve sergide de göreceğiniz üzere sanatını ortaya koymuştur. Hükümlülerin el sanatları sergisinde kurumda açılan resim, ebru, alüminyum folyo ve bakır işlemeciliği kurslarında, hobi atölyelerinde üretilen çeşitli el sanatları ürünleri, bayan hükümlü ve tutuklular tarafından yapılan çeşitli el örgüleri, ahşap süslemeciliği mobilya ve marangoz atölyesinde üretilen ürünler, çeşitli maket çalışmaları sergilenmiştir. Çağdaş infazın asıl amacı; Hükümlüleri yeniden topluma kazandırmak, eğitimi, rehabilitasyonu, tahliyelerden sonra hayatlarını kazanabilecekleri derecede bir iş ve sanat öğretimi, devletine, milletine bağlı, yasalara saygılı, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, üretici ve yapıcı birer vatandaş olarak toplumda ki yerlerini almalarının sağlanmasıdır.”
“KURUMUMUZDA BARINDIRILAN 785 KİŞİDEN 170 KİŞİLİK GRUBU ÖĞRENCİDİR”
Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner ise, eğitim bireyde öğrenme yaşantıları yoluyla istendik davranış değişikliği oluşturma süreci olduğunu belirterek, “Eğitim bireyin, bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkıda bulunmakta ve sosyalleşmesini, kendini tanımasını, çevreyi algılamasını ve topluma uyum göstermesini sağlamaktır. 1. ve 2. kademe okuma yazma kursları, Açık Öğretim Ortaokul çalışmaları, Açık Öğretim Lisesi çalışmaları ve Açık Öğretim Fakültesi çalışmaları aralıksız olarak sürdürülmektedir. Bu çalışmalar sırasında eğitimine maddi imkansızlıklar sebebiyle devam edemeyecek olan hükümlü ve tutuklularımız için Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Fakültesi öğrenci harçları, Bilecik Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığından karşılanmakta ve öğrencilere maddi destek sağlanmaktadır. Ayrıca Kurumumuzda ÖSYM sınavlarına hazırlık noktasında YGS ve LYS kursları verilerek, lise mezunu hükümlü ve tutuklulara Ön lisans ve Lisans öğrenimlerini tamamlamaları için teşvik çalışmaları yapılmaktadır. Kurumumuzda barındırılan 785 kişilik mevcudun 170 kişilik grubu öğrencidir. Yine kurumumuzda mesleki eğitim kursları kapsamında erkek berberliği, arı kovanı bal çıtası yapımı, anten sistemleri kurulumcusu, alüminyum folyo kabartma, aşçı çırağı ve ebru sanatı kurslarında 87 kursiyerimiz çalışmalarına devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Konuşmanın ardından protokol üyeleri “Hükümlü ve Tutuklu El Sanatları” sergisi açılışını düzenleyerek, sergiyi gezdiler. Sergi sonunda Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, sergide emeği geçen protokol üyeleri plaket verdi.