Güncelleme Tarihi:
BİLECİK (AA) - Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyünde 100 yılı aşkın zamandır yapılan çömlekçiliği, "Geçmişte kalan meslek; çömlekçilik" projesi kapsamında kültürel değerlere sahip çıkarak, değerlerin tanıtılması amaçlanıyor.
Bilecik Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK "Geçmişte kalan meslek; çömlekçilik" projesiyle başvurarak, Kınık çömlekçiliğini Türkiye'ye tanıtmaya çalışıyor ve yapılışını dikkatlere sunuyor.
Danışman öğretmen Tarkan Ünal ve öğrenciler, Kınık köyünü ziyaret ederek, toprağın ilkel yöntemlerle öğütülüp, yoğrulup, ayakla döndürülen çarklarda şekillendirilmesi ve yığma olarak fırınlara dizilmesini izledi.
Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarının geriye kalan az sayıdaki temsilcilerini konuyla ilgili bilgi, birikim, duygu ve düşüncelerini derlemek istediklerini söyledi.
El sanatlarını kalkındırmaya yönelik olarak başlayan ve gelecekte de artarak devam edeceğini umdukları çalışmalara katkıda bulunmak istediklerini ifade eden Ünal, şunları kaydetti:
"Yapılan çalışmalarla ilimizin Kınık köyü çömleklerinin tarihçesini, yapılışını ve yaşayan ustalarının dilinden serüvenini araştırarak günümüz gençliğinin ilgi ve merakını geleneksel el sanatlarına çekmeyi hedefledik. Kınık köyünde, 100 yıldan fazladır çömlekçilik yapılıyor. Yapılışındaki aşamaların hepsi teknolojiyle buluşmasa da bir kısmında işler biraz kolaylaşmış. Makinelerde öğütülen çamur, elektrikle çalışılan çarklarda şekillendiriliyor. Çarkta dönen toprak, ustanın elinde boyun eğmiş, o ne isterse o şekle giriyor. Bir avuç topraktan kap, testi ve saksı yapılabiliyor. Toprağın dilinden anlayan usta, onunla konuşur gibi şeklini veriyor toprağa."