IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 18:43
BİLECİK’TE “ENGELLİLER HAFTASI” MÜNASEBETİYLE BİLECİK AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE BİLECİK ÖZEL EĞİTİM OKULU ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN PROGRAM DÜZENLENDİ.
Bilecik’te, “Engelliler Haftası” münasebetiyle Bilecik Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Bilecik Özel Eğitim Okulu öğrencileri tarafından bir program düzenlendi.
Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa; Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Şentürk, İl Müftüsü Necati Akkuş, Bilecik İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, Bilecik İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Coşkun Bakırtaş, öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı.
Düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Bilecik Özel Eğitim İş Uygulama Okulu Müdürü Şahgarip Doğan, doğuştan bir hastalık nedeni ile veya bir kaza sonucu bedensel veya ruhsal bozukluğu olan insanlara engelli denildiğini ve her insanın başına gelebilecek olan bu durum karşısında duyarlı olmalarını gerektiğini belirtti. Doğan, ”Engelli insanlara acımak yerine onları hayata bağlayacak davranışlarda bulunup yaşamlarını kolaylaştırarak mutlu olmalarını sağlamalıyız. Akraba evliliği gebelik öncesi veya gebelik sırasında annenin alkol ilaç veya uyuşturucu madde alması doğum anında olabilecek hatalar, aşıların zamanında yapılamaması gibi durumlar engelliliğin nedenlerindendir. Yurdumuzda görmeyen işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel ve ruhsal engeli bulunan yaklaşık 4 buçuk milyon vatandaşımız bulunmaktadır. Bu 4,5 milyonun 1,5 milyonu ise çocuklardır. Bizim işimizde bu çocuklara eğitim vermek onları geleceğe hazırlamak gibi görevi üstlenmiş bulunmaktayız. Engelli çocuklarımıza yönelik çeşitli eğitim kurumları açılmış durumdadır” dedi.
“ENGELLİ KİŞİLERE ACIMAK ONLARIN SORUNLARINA HİÇBİR ÇÖZÜM GETİRMEZ”
Türkiye’de görme engelliler için ilkokul ve ortaokul düzeyinde 16, lise düzeyinde 2, işitme engelliler için ilkokul ve ortaokul düzeyinde 44, lise düzeyinde 20, ortopedik engelliler için ilkokul ve ortaokul düzeyinde 3, lise düzeyinde 2, uyum güçlüğü olanlar için ilkokul düzeyinde 1 eğitim kurumu olduğunu belirten Doğan sözlerine şöyle devam etti.
“Zihinsel engellilere yönelik ise yurdumuzda çok sayıda özel eğitim okulu ve normal okullar bünyesinde açılan özel sınıflar bulunmaktadır. Nitekim ilimizde bu alanda hizmet veren 2’ si merkezde 1’ i Bozüyük ilçemizde olmak üzere 3 özel eğitim okulumuz bulunmaktadır. Engelli vatandaşlarımızda yaşamlarını sürdürebilmek için çalışıp para kazanmak zorundadırlar. Çalışmak bir işe yaradığını hissetmek her insan gibi engelli vatandaşlarımızın da mutlu ederek yaşama dört elle sarılmalarını sağlamaktadır. Engelli kişilere acımak ve onlara bu durumları karşısında duygulanmak onların sorunlarına hiç bir çözüm getirmez. Her engellinin yapabileceği bir iş mutlaka vardır. Onlara iş vererek mutlu olmalarını sağlamalıyız. Yasalarımız her 100 işçi çalıştıran bir iş yerinde 3 engelli işçi çalıştırmasını zorunlu kılmıştır. Nitekim bu duyarlılığı gösteren ilimizde 2 firmaya da bugün duyarlılıkları farkındalık oluşturmaları nedeni ile ödül taktim edeceğiz. Engelli olmak insanların ortak sorunudur. Bu nedenle bu sorunla insanların dikkatini çekmek farkındalık oluşturmak için hem yurdumuzda hem de birleşmiş milletlerde 156 ülkede 10-16 Mayıs tarihleri arası Engelli haftası olarak kutlanmaktadır.”
“BİR İNSANIN ENGELLİ OLMASI ONUN DİĞER İNSANLAR GİBİ BAŞARILI OLMASINA ENGEL DEĞİLDİR”
Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır ise, engelliliğin sadece engellilerin ve ailelerin içinde bulunduğu bir sağlık sorunu olmadığını belirterek, ”Sosyal boyutlarıyla hepimizi yakından ilgilendiren tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Bir insanın engelli olması onun diğer insanlar gibi yaşamasına, çalışmasında ve başarılı olmasına engel değildir. Yaşam sevinci var olduğu müddetçe sıkıntılar ve zorluklar aşılabilecektir. Kendilerine inanıldığı ve fırsat verildiği taktirde engel tanımadan herkes tarafından başarılı ve üretken olduklarını kanıtlayan engelliler bu başarılarıyla toplumun geneline örnek olabilmektedirler. Sosyal hayatta engellilere sağlanan kolaylıklar bir toplumun gelişmişlik düzeyinin göstergesidir. Engellilere gösterilen anlayış ve hoşgörü uygar bir kimliği kazanmakta etkin bir rol oynamaktadır. Engellilerimiz hiç bir engele takılmadan sokaklarda yürüyebilmeli sosyal yaşamda yerini alabilmeli ve kamu kuruluşlarına rahatlıkla girip çıkabilmelidir. Eksiklerimiz olsa da her geçen gün bu konuda yapılan iyileşmeler hepimize mutluluk vermektedir. Hiç bir engelliliğin bilerek ve isteyerek olmadığını unutmayalım. Her normal insanın bir engelli adayı olduğunu da aklımızdan çıkarmayalım” dedi.
Konuşmaların ardından Bilecik Özel Eğitim İş Uygulama Okulu tarafından hazırlanan engelli öğrencilerinin gösterileri ve Bilecik Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün "Hayat Bayram Olsa" isimli slayt gösterisi yapıldı. Gösterilerin ardından başarı elde eden engelli sporculara 200 TL’lik hediye çeki verilerek, Bilecik Özel Eğitim İş Uygulamaları Okulu tarafından açılan “El Sanatları” sergisini protokol üyelerinin gezmesiyle program sona erdi.