Güncelleme Tarihi:
BİLECİK (AA) - Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF), Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, "Birinci Dünya Savaşı Sürecinde Ortadoğu'nun Şekillenmesi Sempozyumu" düzenlendi.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, üniversite yerleşkesinde düzenlenen sempozyumun açılında yaptığı konuşmada, Birinci Dünya Savaşı'nın Türkiye'nin yarası olduğunu söyledi.
Son 200 yıllık dönemde insan ve çevre tahribatının yaşandığını ifade eden Özcan, "Son yüzyılda insanlığın ihtirasının neden olduğu iki dünya savaşının toplam maliyeti yaklaşık 100 milyon can, çevre, kültür ve medeniyet tahribatıdır. Bu tahribat devam ediyor. Çünkü kendi çıkarınızı merkeze alıyorsunuz. Bir litre petrol için milyonlarca insanı katletmekten çekinmeyen bir dünya görüşünü merkeze alıyorsunuz. Ortadoğu'nun yapılanması da böyle bir şey" diye konuştu.
Teknoloji ve silahla savaşta galip gelenlerin, insan,enerji, kültür ve medeniyet kaynaklarını bitirerek, batıya aktarmaya odaklanmış bir düzen kurduklarını savunan Özcan, şunları söyledi:
"İnsan kaynağını batıya aktarmanın sırrı, coğrafyanın parlak beyinlerini topraklarında rahatsız edecekler, gereken değeri, saygıyı görmeyecekler ve başka coğrafyalara göç edecekler. Buralarda açılan okulların işlevleri arasında bu coğrafyalarda yer alan kabiliyetli gençleri, daha ilkokul birinci sınıftan itibaren tespit ederek, batıya pazarlamanın mekanizmasını oluşturdular. Türkiye'nin yurt dışında akademik süreçleri tamamlamış 50 binden fazla insan potansiyeli olduğunu düşünürseniz, işin rehavetini daha da takdir edersiniz. Bu mekanizma Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu."
Bütün kavgaların nedeninin geçmişten geldiğini aktaran Özcan, "Bizler atalarımızın davalarını güderiz. Eğer ortak geçmişimizde kavga yoksa gelecekte de kavga etmeyiz. İşte ortak geçmişimizi siz yazmaz başkaları yazarsa, o zaman geçmişiniz hep kan ve gözyaşı olur ve onun intikamı için geleceğinizi de berbat edersiniz. Bugün Ortadoğu'nun hali bizim tarafımızdan yazılmıyor. Akıllı ve şuurlu kararlar alırsanız, siyasetimizle gelecek doğru kararlar üzerine bina edilirse, daha az tökezleme ihtimalimiz olur" ifadelerini kullandı.
ORDAF Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun da birinci dünya savaşının 100. yılında olduklarını ve savaşın mağduru Türkiye'nin, konuya en az ilgi duyan konumuna düştüğünü vurgulayarak, dünyanın da 100 yıl önce meydana gelen yapılanmadan memnun olmadığını kaydetti.
Farklı ülkelerden ve Türkiye'nin değişik üniversitelerinden 40'a yakın bilim adamının konuşmacı olarak katıldığı sempozyum iki gün sürecek.