IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2015 11:59
SALÇA EMİNE TEYZE
Bilecik’te salça sezonun açılması ile mahalle aralarında kazanlar kaynamaya başladı.
Sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte ocakları yakmaya başlayan Bilecikli kadınlar, kendi yaptıklarının fabrika salçalarından daha lezzetli olduğunu söylüyor. Kentte mahalle ve sokak aralarında bugünlerde ayrı bir telaş yaşanıyor. Kışlık salça kaynatan ev kadınları, bir yıllık salça için domates ev biberleri önce yıkıyor, temizliyor ve sonra makineden geçirerek kaynatmaya hazır hale getiriyor. Salça kaynatması ev kadınları için biraz zahmetli gözükse de bu iş onlar için hem ekonomik hem doğal hem de lezzetli oluşu onlara salçanın zahmetini unutturuyor. Sabahın ilk ışıklarında bahçelerde görülen dumanlar yaklaşınca ise mis gibi domates kokusuna dönüşüyor.
“20 KAVANOZ SALÇA YAPIMI 7-8 SAAT SÜRÜYOR”
Bilecik’te mahalle arasında evinin bahçesinde salça yapan 60 yaşındaki Gönül Satılmış, kendinin bildi bileli her sene bu ayalarda salça yaptıklarını belirterek, “Ben genelde 5 kasa domatesten salça yapıyorum. Bunun karşılığında 20 kavanoz salça çıkıyor. Bu 20 kavanoz salçayı elde etmek için hiç durmadan 7-8 saat kazanda kaynayan salçayı karıştırıyoruz. Bunun güzelliği de burada. Sabahın ilk ışıklarında başladığımız işi akşam saatlerinde sona eriyor. Çok zahmetli iş ama hazır salçalar kullanmaktansa organik kendi yaptığımız salçalar daha lezzetli oluyor” dedi.
Öte yandan, salçalık domatesin kasası manavlarda 10 TL ile 12 TL arasında satılıyor.