1 Mayıs Bilecik'te  şenlik havasında kutlandı

Güncelleme Tarihi:

1 Mayıs Bilecikte  şenlik havasında kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2018 19:23

1 Mayıs Bilecik'te  şenlik havasında kutlandı

Haberin Devamı


Cafer ELMAS/ BİLECİK,(DHA)- BİLECİK'teki fabrikalarda örgütlü olan DİSK'e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası ile Türk İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası öncülüğünde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında düzenlenen etkinlikler şenlik havasında gerçekleşti.
Yol-İş Sendikası, Tüm Emekliler Sendikası, Cumhuriyet Halk Partisi ve Vatan Partisi'nin de destek verdiği 1 Mayıs kutlamaları Belediye Çay Bahçesi önünden başladı. Burada toplanan emekçiler, marşlar ve sloganlar eşliğinde Tevfikbey Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdüler. Çeşitli sloganlar atan kalabalık Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Meydanda toplananler müzik eşliğinde 1 Mayıs'ı kutlarken, programı tertipleyen Petrol-İş ve Cam Keramik-İş Sendikası üyelerinden oluşan Tertip Komitesi de sahneye çıkarak kalabalığı selamladı. Günün anlamına ilişkin konuşma gerçekleştiren Cam Keramik-İş Sendikası Genel Sekreteri Ergin Ay, şunları ifade etti:
"Türkiye'de resmi kayıtlara göre 16 milyon işçi var, 10 milyonun üzerinde de kayıt dışı çalışan olduğu tahmin ediliyor. Kayıtlı işçilerin büyük çoğunluğu askeri ücretle çalışıyor. Geri kalanlar ise asgari ücretin bir tık üzerinde maaşlarla geçinmeye çalışıyorlar. Sadece ortalama 1 ev kirasının 1000 TL olduğu yerde vatandaşın bin 600 TL ile geçinmesini istiyorlar. Asgari ücrete ne zaman 3 kuruş zam yapılsa hemen ardından her şeye 6 kuruş zam yapılıyor. Maaş zamlarından sonra yaşamımızda bir iyileşme olması gerekirken, alım gücümüz düşüyor, daha çok yoksullaşıyoruz. Evde en az 2 kişi çalışmazsa, fazla mesailer olmasa aç kalacağız neredeyse. Kayıt dışı çalışanlar daha kötü durumda ve çoğu asgari ücretin altında maaşlarla çalışıyor. Bilecik'te geçtiğimiz yıl yaptığımız bir ankette, siz işçilere asgari ücret ne kadar olmalı diye sormuştuk. Sizlerden gelen cevaplara göre bir kişi en az 2 bin 500, bir ailenin geçinebilmesi için 5 bin lira lazım cevabını aldık. Bu ülkede bin 600 lira açlık sınırıdır. Sürekli açlık sınırında yaşamamızı istiyorlar. Bahaneler hep aynı, maliyetler artar, patronların rekabet gücü azalır, yoksa işçi çıkarmak zorunda kalırlar. Hep aynı hikaye. Hani ekonomi sürekli büyüyordu. Sanayi Bakanlığı'nın verilerine göre şirketlerin kar oranlarının her yıl katlandığı doğru. İşçinin cebine giren hep azalırken patronların cebi sürekli şişiyor. Bunları söyleyince siz servet düşmanımısınız diyorlar. Biz sadece insanca çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz. Hakkımız olanı, payımız olanı istiyoruz. İstiyoruz derken 'hak verilmez, alınır' çok iyi biliyoruz.Gençlerimiz için iş istiyoruz, bugün ki hükümet de kendisinden öncekiler gibi iktidara gelirken işsizliği bitireceğini vaat etmişti. Bırakın bitirmeyi işsiz sayısı her geçen gün artıyor. Hem de çoğu diplomalı işsizler. Bin bir güçlükle okuttuğumuz çocuklarımız ümitsiz bir şekilde boş geziyor. Hal böyle iken işsizlik fonunda biriken paralarımız, teşvik adı altında büyük patronlara aktarılıyor.
OHAL'in biran önce kalkmasını ve normalleşmenin sağlanmasını istiyoruz. Çünkü sadece darbecilere karşı kullanılacağı söylenen OHAL, başta işçiler olmak üzere toplumun her kesimini olumsuz etkiliyor. Bu güvensizlik ortamında ekonominin de olumsuz etkilendiği herkes tarafından görülüyor. Türkiye için sömürünün ve savaşların olmadığı bir dünya için hiç durmadan, yorulmadan, usanmadan yürüyeceğiz. Haksızlık olduğu sürece mücadelemizde sürecek. Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın İşçilerin Birliği." 
Daha sonra müzikler eşliğinde halaylar çeken kalabalık  kutlamaların sona ermesi neticesinde alandan dağıldılar.
--

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!