IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2015 09:59
BAKSI KÜLTÜR VE SANAT VAKFI TARAFINDAN, SANATA YETENEĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİ KEŞFETMEK VE EĞİTİMLERİNE DESTEK VERMEK AMACIYLA ORGANİZE EDİLEN "BAYBURT ÖĞRENCİ SANAT ŞENLİĞİ"NİN ÜÇÜNCÜSÜ FİNAL PROGRAMI İLE SONA ERDİ.
Baksı Müzesi güzel sanatlara yeteneği olan çocukları keşfetmeye devam ediyor. Baksı Kültür ve Sanat Vakfı tarafından, sanata yeteneği olan öğrencileri keşfetmek ve eğitimlerine destek vermek amacıyla organize edilen "Bayburt Öğrenci Sanat Şenliği"nin üçüncüsü final programı ile sona erdi.
2 bin öğrencinin başvurduğu ve 30 öğrencinin 1 hafta boyunca atölye çalışmalarına alındığı etkinlikte burs kazanan öğrenciler de belirlendi. Bu yıl "Düşlediğiniz Bayburt" ana teması ile düzenlenen yarışmaya katılan tüm öğrencilere katılım belgesi verildi.
Öte yandan Baksı Müzesi bahçesinde başlayan program yağmur yağmasıyla birlikte konferans salonunda devam etti. Mehmet Öksüzer’in sunumuyla gerçekleşen programa; Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, öğretmenler, öğrenciler, aileleri ve davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan yaptı. Koçan, gelenek ve gelecek arasında bir bağ kurmak için en büyük umudun çocuklarda olduğunu belirterek, "Onlarla bir gelecek tasarlamayı düşünüyoruz. Düşünüyoruz ki bu çocuk şenliği nedeniyle 20 yıl sonra bu bölgeden önemli sanatçılar, mimarlar, tasarımcılar ve modacılar çıkacak ve onlarla gurur duyacağız. O nedenle çocuk etkinliğimizi 3. yılına girerken uzun soluklu bir etkinlik olmasını planlıyoruz" dedi. Prof. Koçan, Baksı Müzesi projesinin bölgedeki göç olgusunu sona erdirmek gibi bir hedefi olduğunu belirttiği konuşmasında şu ifadelere verdi: "Baksı Müzesi göçün önüne geçebilmek için bir öneridir" "Baksı Müzesi bu bölgeye adanmış bir proje. Bu projenin arkasında kâr fikri yok ama manevi kâr hesabı elbette var. Toplumun geleceğine katkıda bulunmak, toplumun geçmişiyle üretken ilişkiler kurabilmek bizim açımızdan son derece önemli. Bizim bölgemiz göç veriyor, sosyal ve kültürel erozyon yaşıyor. Baksı Müzesi bu göçün önüne geçebilmek için bir öneridir, çabadır, samimiyettir. Kültürel geleneklerimizin yok olmasına karşı bir direnç oluşturmamız lazım. Bütün bunlar yetmeyeceği için bir gelecek hayali üretmeyi öneren de bir müzedir. O açıdan Baksı Müzesi’nin taşıdığı bu samimi içerik bütün dünya tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor ve takdir görüyor. Bu nedenle Avrupa Konseyi bize yılın müzesi ödülünü verdi. Ben bu bütün törenlerde bütün dünya müzelerinin Baksı’ya yönelik büyük bir sempatisini görüyorum. Bu sempati de bence bizim taşıdığımız samimiyet ve içerikten geliyor."
"Kültürün bekçisi kadınlarımız..."
"İkinci bir önem verdiğimiz kadın üzerinde yeni bir iş alanı ve istihdam yaratmak istiyoruz. Çünkü bizim kültürümüzü koruyan kadınlarımızdır. Kültürün bekçisi kadınlarımızdır. Kadınlarımız çokta öğrenme eğilimliler. Onun için bir kadın istihdam merkeziyle yeni bir perspektif gerçekleştirmek istiyoruz. Bunu daha önce dostlarımıza da anlattık. Bunun temellerini de Kaleardı Mahallesi’nde atacağız." Özbek: "Baksı Müzesi Bayburt’a büyük katkı sağlayacaktır"
Konuşmasında Hüsamettin Koçan ve Baksı Müzesi projesinden övgüyle bahseden Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ise, sergiyi gezdiğini ve Bayburtlu çocukların eserlerine hayran kaldığını söyledi. Özbek, şunları söyledi: "Hüsamettin Koçan hocamız Bayburt’a çok büyük bir değer katmıştır. Bugün sergimizi gezdik. Fırsat verilince bizim çocuklarımızın neler yaptığını gördük ve hayran kaldık. Hepsinin gözlerinden öpüyorum. Ben sergide sevgi gördüm, kadının ne kadar önemli olduğunu gördüm, doğanın ne kadar önemli ve korunması gerektiğini gördüm. Ben futbolu severim oynayamam, müzik severim ama söyleyemem, resmi de severim ama yapamam. Gerçekten sanat farklı bir şey. Herkes sanatçı olamaz. Bizim çocuklarda bu sanat ruhunu gördüm. Bundan dolayı çok değerli hocam ve hanımefendiye Baksı Müzesi’ni kurduklarından dolayı çok çok teşekkür ederim. Gelecekte Bayburt’un kültürüne, turizmine inşallah büyük katkı sağlayacaktır. Gerçekten Bayburt’a değer katmıştır. Bayburt Avrupa’da ismi geçen bir il olmuştur. Bu sene Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onur ödülü alan bir müzemiz olmuştur. Bizi gururlandırmıştır. Buraya emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım."
Odabaş: "Bayburt’u ülkemize ve dünyaya duyurdu"
Bayburt Valisi Yusuf Odabaş ise, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın Baksı Müzesi’ni kurmakla Bayburt’a çok büyük hizmet sunduğunu ifade ederek, "Eğer Bayburtlu’nun her biri Hüsamettin Koçan hocam gibi özverili olursa, Bayburt için özverili çalışır, gayret eder ve hizmet sunarsa sanırım ki Bayburt ülkenin en gelişmiş yeri olur. Ben bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Konuşmasında Baksı Müzesi’nin Bayburt’u Avrupa Konseyi ve TBMM’de aldığı ödüllerle onurlandığına değinen Odabaş, şunları kaydetti: "Bugün tabiatın yeşerdiği, ilklimin en canlı olduğu bir günde çok değerli ve kültürel bir konumda olan Baksı Müzesi’nde bir öğrenci şenliğine şahitlik ediyoruz. Özellikle Hüsamettin Koçan hocamıza teşekkür ediyorum. Kendileri hayatında edindiği mal varlığını da katarak kendi doğduğu köyünde bir eser vücuda getirdi. Bu eser ki Avrupa’dan ve meclisimizden ödül aldı. Bizim ilimizi ülkemize ve dünyaya duyurdu. Bu da yetmiyormuş gibi ayrıca sanat, kültürde gençlerimizi yetiştiriyor. Bu ne güzel mutluluk ne büyük heyecan. Gençlerimize imkan verdiğiniz sürece onlar yaratıcı olurlar, hayallerini yaratırlar ve sanatı, kültürü birlikte değerlendirdiğimiz zaman ve bu değerlendirmeyi de gençlerde istediğimiz zaman ülkemizin geleceği daha mutlu ve müreffeh olur. Biz tabiatımızı, tarihi kültürümüzü, coğrafi güzelliklerimizi öne çıkartır, altyapımızı, yollarımızı, barajlarımızı, ulaşımımızı en iyi şekilde yaparsak göç olgusu durdurulur ve büyükşehirlerden göç geri dönebilir. Bu bizim çalışmamıza ve gayretimize bağlı. Eğer Bayburtlu’nun her biri Hüsamettin Koçan gibi özverili olursa, Bayburt için özverili çalışır, gayret eder ve hizmet sunarsa sanırım ki Bayburt ülkenin en gelişmiş olur. Ben bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." Programda Öğrenci Sanat Şenliği’ne katkı sunan Öğretim Üyesi Elvan Ekren, Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun,
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak’a teşekkür belgesi verildi. Baksı Kültür ve Sanat Vakfı’ndan 1 eğitim yılı burs kazanan öğrencilerinde açıklandığı program öğrencilerin başarı belgelerinin verilmesi ile son buldu.