Güncelleme Tarihi:
BAYBURT (AA) - Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından Bayburt'ta, "Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma" semineri düzenlendi.
Şair Zihni Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını yapan KUDAKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Ali Çakal, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak bölgedeki ekonomik kalkınmayla sosyal kalkınmayı da önemsediklerini, bu kapsamda 'sürekli eğitim' başlığı altında, 'anahtar çözümler' ismiyle ortalama ayda bir düzenledikleri konferans serilerinin devam ettiğini söyledi.
Aile şirketleri denilince daha küçük ölçekli yapıların düşünüldüğü belirten Çakal, "Aslında dünyadaki çok büyük şirketlerin, Forbes'in dünyadaki 'en'ler listesinde yaklaşık yüzde 40'ından fazlası aile şirketlerine ait ya da dünyada en büyük 10 şirketin yine 6'sı, 7'si aile şirketine ait. Demek ki bu küçük ölçekle başlayıp ancak başarı merdivenlerini devam ettirebilirse dünyada en büyük olmaya aday bir kurumsal çekirdek, kurumsal yapı gibi görülüyor” dedi.
Seminere konuşmacı olarak katılan Dr. İlhami Fındıkçı ise aile şirketlerinin temel özellikleri, avantajları, dezavantajları, aile şirketlerinde yönetim, birinci kuşağın zorlukları, şirketlerin kurumsallaşamamasının nedenleri, kurumsallaşma sürecinde liderlik faktörü, başarılı liderlerin temel ve orkak özellikleri konularında aktarımlarda bulundu.
Fındıkçı, dünyadaki mevcut şirketlerin yüzde 95'inin aile şirketi olduğunu, aile şirketlerinin ancak yüzde 20'sinin ikinci kuşağa geçebildiğini ifade ederek, "Aile şirketlerinin sürdürülebilirliğinin önündeki en büyük engel daha çok aile içi sorunlar, geçimsizlik, liderlik sorunları, evdeki hanımın işin içine girmesi, gelinler ve damatların gelip işin içine dahil olmaları, çocuğun yetişmesindeki sorunlar" dedi.
Aile şirketlerinin temel sorununun günümüzde aile kavramının hızla yok olması olduğunu savunan Fındıkçı, "Aile müessesesindeki çürüme maalesef doğu toplumlarında da baş gösterdi. Aile dediğiniz sistem ekranların arasına sıkışmış, buna nasıl aile diyeceğiz? Yasal olarak belki bir aileyiz ama yuva değiliz. Yuva sıcak olur, yuva insanların bir birinden hesap sorduğu bir yerdir. Aile içindeki bozulma, dejenerasyon ve sıkıntı aile şirketlerini esasen bozan birinci sıkıntı kümesi" diye konuştu.