Güncelleme Tarihi:
Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, (DHA)- KIRIKKALE Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimi ve Engelsiz Yaşamı Paylaşma Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği 'Sanat Engel Tanımaz' başlıklı programa doğuştan görme engelli Ressam Eşref Armağan katıldı. Eserleri Türkiye VE yurt dışında çeşitli sergilerde yer alan, yaşamı boyunca görmediği nesnelere dokunarak resmedebilen Armağan, "Karanlığın rengi sadece siyah değildir" dedi.
Eşref Armağan, hayat hikayesini ve görmediği halde nasıl resim çizebildiğini dinleyicilere anlattı. Çocukluk ve yetişkinlik çağında sanatla ilgili hiçbir eğitim almadığını belirten Armağan kendi kendine okuma-yazmayı öğrendiğini, 6 yaşındayken kalem ile kâğıt üzerine çizmeyi, 18 yaşında ise önce parmakları ile kâğıt üzerine, sonra da kartona yağlı boya ile resim yapmaya başladığını söyledi. Yağlı boyadan akrilik boyaya ve tuvale geçtiğini belirten Armağan, ellerinin artık gözleri olduğunu, görmemesine rağmen çizdiklerinin bu denli gerçeği yansıtması, resim yapmanın onda bir tutkuya dönüşmesini sağladığını kaydetti. Heykellere, objelere, küçük nesnelere dokunarak resim çizmeye başladığını belirten Eşref Armağan, bu yeteneğinin Harvard Üniversitesi nöroloji profesörleri tarafından da incelenip, The Colors Of Darkness isimli belgesele konu olduğunu ifade etti.
Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü, Türkçe öğretmeni Ümit Şirin ise konuşmasında, 'Sanat Engel Tanımaz' düşüncesine inanıyoruz ve insan isterse her şeyi başarır. Hiçbir engel başarıya engel değildir" dedi. Engelsiz Yaşamı Paylaşma Topluluğu Başkanı Tarih öğretmeni ve Sosyolog Resul Partici de, "İnsan görmese bile onun hayal kurmasına hiçbir şey engel olamaz. Görme engellilerin dünyası fiziki olarak karanlık olabilir ancak karanlığın rengi sadece siyahtan ibaret değildir, dışarıda rengârenk bir hayat vardır" dedi.
Eşref Armağan'ın konuşmasının ardından kendisine Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dolunay Şenol, tarafından plâket takdim edildi.
FOTOĞRAFLI