Güncelleme Tarihi:
BATMAN (AA) - YILMAZ EKİNCİ - Batman'da pamuk ekiminin yerine yaygınlaşan mısırda bu yıl 100 bin tonun üzerinde üretim yapıldı.
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman başta olmak üzere birçok ilde pamuk üretiminin neredeyse bitme aşamasına geldiğini, bunun nedeninin ucuz ithal pamuk olduğunu söyledi.
Geçmiş yıllarda Batman'da 60 bin dönümde pamuk ekimin yapıldığını anımsatan Aydiş, şimdi ise bin 500 dönüme düştüğünü, pamuğun yerini mısır üretiminin aldığını belirtti.
Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yüzde 80'ini dışarıdan karşıladığını kaydeden Aydiş, "Geçen yıl Türkiye pamuk ithalatı için 2 milyar 250 milyon dolar dışarıya gönderdi. Bu rakam çiftçimiz için ciddi bir rakamdır. 1.5 milyon ton Türkiye'nin ihtiyacı var. Türkiye'de 300 bin ton üretiliyor. Geriye kalan ithal ediliyor. Bundan Yunanistan, ABD, Hindistan, Pakistan'daki çiftçiler yararlandı. Girdiler pahalı olunca çiftçi pamuktan uzaklaştı" diye konuştu.
Mısırın daha çok revaçta olduğunu, Batman'da da en çok mısır üretiminin yapıldığını dile getiren Aydiş, mısırdan sonra hububatın geldiğini bildirdi.
Mısır ekiminin pamuğa nazaran daha kolay olduğunu anlatan Aydiş, "Türkiye'ye ucuz pamuk girişi olunca çiftçilerimiz mücadele edemedi. Bu nedenle bölgede pamuk çiftçisinin yüzde 80'i mısıra yöneldi" dedi.
Aydiş, bu yıl hububatın pek iyi olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Malum 30 Mart'ta bir soğuk hava dalgası gelince hububata epey zarar verdi. Ancak mısır ekiminde bir sıkıntı yok. Bazı köylerde 3-6 saat boyunca yaşanan elektrik kesintileri yüzünden mısır zamanında su almayınca zarar görüyor. Bunun dışında mısırda ciddi bir sıkıntı söz konusu değil. Batman'da eskiden 60 bin dönüm üzerinde pamuk ekimi vardı. Bu aşamada yüzde 80 civarında Mısır ekiminde bir artış var. En çok pamuk yerine mısır ekimi söz konusudur. Bu yıl 100 bin ton üzerinde bir üretim yapıldı."
Geçen yıl mısırın kilogramının 650 liradan satıldığını, bu yıl ise yaklaşık 800 lira olduğunu bildiren Aydiş, mısır üretimi yapan çiftçilerin daha fazla gelir elde ettiğini aktardı.
Aydiş, Batman'da 6-7 bin civarında çiftçinin mısırla uğraştığını, üretimin çok iyi olduğunu sözlerine ekledi.