Baraj gölü altında kalacak yerlere coğrafi özellik araştırması

Güncelleme Tarihi:

Baraj gölü altında kalacak yerlere coğrafi özellik araştırması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 12:45

- Yapımı süren Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak yerlerin coğrafi özelliklerinin araştırılması ve kayıt altına alınması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen "Dicle Nehri ve Garzan Vadisinin Çevre Jeomorfoloji Projesi" hazırlandı - Prof. Dr. Kozbe: "Proje ile su altında kalacak bölgedeki coğrafi, jeolojik ve klimatik unsurlar kayıt altına alınacak"

Haberin Devamı

BATMAN (AA) - YILMAZ EKİNCİ - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen "Dicle Nehri ve Garzan Vadisinin Çevre Jeomorfoloji Projesi" kapsamında, yapımı süren Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak yerlerin coğrafi özellikleri araştırılarak, veriler kayıt altına alınacak.

Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülriz Kozbe tarafından hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen proje ile baraj gölü altında kalacak bölgenin coğrafi özellikleri araştırılarak, kültür varlıklarının tespiti ve envanterinin çıkarılması amaçlanıyor.

Prof. Dr. Kozbe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilısu Barajı'nın tamamlanması ve su tutulmasıyla yukarı Dicle Vadisi denilen büyük vadide birçok arkeolojik eserle birlikte coğrafi unsurların da sular altında kalacağını söyledi.

Haberin Devamı

Projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle bu yıl hayata geçirildiğini aktaran Kozbe, Raman-Gercüş, Kıra Dağı ve Garzan Vadisi gibi üç farklı bölgede gerçekleştirilen yüzey ve jeomorfoloji araştırmaları ile sular altında kalacak coğrafyanın da kayıt altına alınacağını belirtti.

Kozbe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yaklaşık 15 yıldır devam eden kültür envanteri çalışmaları çerçevesinde sürdürülen arkeolojik çalışmalar, yüzey araştırmaları ile bunların kayıtları tutulmaktadır. Bizim yaptığımız bu arkeolojik eserlerin yanı sıra su altında kalacak bölgedeki coğrafi, jeolojik ve klimatik unsurlarında kayıt altına alınmasıdır. Proje ile su altında kalacak bölgedeki coğrafi, jeolojik ve klimatik unsurlar kayıt altına alınacak."

Projenin 2 yıl süreceğini anlatan Kozbe, "Önümüzdeki yıllarda bölge sular altında olsa bile kısmen kaybımızı minimize etmeye çalışarak verileri belgelendirmiş olacağız" diye konuştu.

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Fakültesi Coğrafya Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sabri Karadağ da 5 kişilik ekiple çalışmalara katıldıklarını, proje ile sular altında kalacak olan ören yerleri, tarihi yerleşmeler, doğal oluşumlar, mağaralar, geçmişin izlerini taşıyan eserlerin belgelendirilmesi ve raporlandırılmasının yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Dicle Nehri'nin coğrafya üzerindeki serüvenini ortaya koymak istediklerini sözlerine ekleyen Karadağ, "Çünkü baraj suyu altında kaldıktan sonra bir daha bunlara ulaşma, elde etme imkanımız olmayacak" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!