Güncelleme Tarihi:
BARTIN (AA) - Amasra Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı ekipleri, kaçak avcılıkla mücadeleyi sürdürüyor.
Sahil Güvenlik ekipleri, Karadeniz kıyısı ve açıklarında su altı tüfeğiyle avlanan balıkçıları denetledi. Zıpkınla avlanan balıkçı teknesinde bulunması gerekli evrak ve donanımlı dalış ekipmanlarını inceleyen ekipler, olumsuzluğa rastlamadı.
Sahil Güvenlik Üsteğmen Veli Esen, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu ve denizlerin doğal güzelliğinin yanı sıra birçok su ürününü de barındırdığını söyledi.
Ülkede su altı tüfeğiyle avcılığa halk arasında "zıpkın avcılığı" denildiğini, sadece spor, eğlenme ve dinlenme amaçlı yapılabileceğini ifade eden Esen, şöyle konuştu:
"Bu avcılıkta maddi kazanç beklenmemelidir. Sahil Güvenlik Komutanlığı olarak yaptığımız kontrollerde öncelikle faaliyetin yapıldığı alanın yasak olup olmadığına bakıyoruz. Tabii burada dalış faaliyetinin de tüp gibi donanımlı şekilde olmaması gerekiyor. Kurallara uymayanlar hakkında da ilgili yönetmelik kapsamında tarafımızca idari yaptırım uygulanıyor. Faaliyetin ticari olup olmadığını Su Ürünleri Kanunu'nda belirtildiği üzere öncelikle avlanan araçlara ve av miktarına bakıyoruz. Örneğin, avlanan miktar bir kişi için 5 kilogramın üzerinde olmamalıdır. Aynı şekilde yasak sahada, gün batımından sonra veya donanımlı dalış ekipmanıyla icra ediliyorsa aynı şekilde ticari değerlendirilmektedir."
Su altı tüfeğiyle avcılık yapacakların öncelikle can güvenlikleri açısından yalnız dalmamaları, deniz koşullarının gözden geçirmeleri ve takip şamandırası kullanmaları uyarısında bulunan Esen, "Avcılarımız asla yorgunken dalış yapmamalıdır. Ayrıca tüm vatandaşlarımız, denizlerde karşılaşacakları usulsüzlük, yasa dışı faaliyetler için ihbarlarını ve yardım taleplerini ‘Alo 158’ Sahil Güvenlik ihbar hattına veya ihbar@sgk.tsk.tr adresine bildirebilirler. Sahil Güvenlik Komutanlığı olarak deniz ve hava unsurlarımızla 7 gün 24 saat çalışma prensibiyle görev yapıyoruz" diye konuştu.