IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 15:16
BARTIN'DA HAVA KİRLİLİĞİ UYARISI
Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Ali Özcan, hava kirliliğinin önlenmesi için alınması gereken önlemleri hakkında bilgi verdi.
Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Ali Özcan yaptığı açıklamada, "Katı yakıtların tam yanmamasından meydana gelen katı parçacıkların bir gaz karışımı olan duman, hava kirliliğinin bir çeşididir ve görüş uzaklığını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Hava kirliliğinin, sanatsal ve mimari yapılar üzerinde tahrip edici ve bozucu etkisi vardır. Bitkiler üzerinde ise öldürücü ve büyümelerini engelleyici olabilmektedir. Bu nedenle hava kirliliği hem canlıların sağlığı açısından hem de ekonomik yönden zarar vericidir" dedi.
“HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR”
Kirliliğin çeşitli hastalıklara davetiye çıkarttığını da kaydeden Özcan, "Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri atmosferde yüksek miktardaki zararlı maddelerin solunması sonucu ortaya çıkar. İnsanların sağlıklı ve yaşayabilmesi için teneffüs edilen havanın mutlaka temiz olması gerekir. Havanın doğal yapısını bozan ve kirleten maddelerin başka bir deyişle kirli havanın solunması, özellikle akciğer dokularını tahrip edici ve öldürücü olabilmektedir. Kirli havanın teneffüs edilmesi sonucu kalp gibi hassas organ ve dokularda fonksiyon bozuklukları, bronşit, amfizem gibi hastalıklara neden olabilmektedir" diye konuştu.
“YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR”
Özcan, "Bu kapsamda İlimizdeki konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz buharı ve aerosol halindeki dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak kullanılacak ısınma ve sanayi amaçlı katı yakıtlar için Müdürlüğümüzce uygunluk belgesi, satış izin belgesi düzenlenmekte, katı yakıt denetimleri yapılarak gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır" dedi.
“YAKITLAR TORBALANMALI”
Özcan açıklamasının devamında, “Uygunluk izin belgesine sahip yerli ve ithal katı yakıtlar piyasaya sunulmadan önce torbalanması gerekmektedir. Torbalama yerli kömürün üretildiği bölgede, ithal kömürün ise ithalatı gerçekleştirildiği limanın bulunduğu ilde yapılması esastır. Toz kömürden ve prina briketinden elde edilen yakıtlar üretildiği yerde torbalanır. Petrol koku, kullanılmış mineral ve madeni yağlar, ömrünü tamamlamış araç lastikleri, araba plastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve
yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ve fuel-oil kaplarının İlimiz sınırları dâhilinde ısınma veya başka bir amaçla yakılması yasaktır. Bununla ilgili denetim ve kontroller ilgili Belediyeler veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılarak Kabahatler Kanununun 32.maddesine ve/veya 2872 Sayılı Çevre Kanunun 20. maddesine göre cezai işlem uygulanacaktır” dedi.
"CEZAİ YAPTIRIMLAR VAR"
Özcan, "Tüketim yerlerinde yapılacak denetimlerde belgesiz yakıtın bulunup-bulunmadığı, kazan yakma talimatnamesinin olup olmadığı, kalorifer kazanı ve bacasının temiz olup olmadığı, uygun yakmanın yapılıp yapılmadığı, ısınmadan kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü hakkındaki mevzuatta belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olup olmadığı ve ateşçilere ait Ateşçi Belgesinin bulunup bulunmadığı kontrol edilecek ve olumsuzluk halinde Belediye Kanunu ve Kabahatler Kanununun 32.maddesi kapsamında cezai yaptırım uygulanmaktadır" dedi.
“ŞİKAYETLER DİKKATE ALINIYOR”
Özcan son olarak, “İlimizdeki Kireç ve Çimento Fabrikaları şehrin dışında olduğundan şehre etkisi sınırlıdır. Söz konusu fabrikalardan kaynaklanan emisyon için her iki fabrikanın da Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi ile takibi yapılmaktadır. Isınma amaçlı katı yakıtlar; katı yakıtın üretildiği, torbalandığı depolandığı, taşındığı satışının yapıldığı yerlerde, rutin denetimlerimizin dışında ayrıca Müdürlüğümüze yazılı, ALO 181 Çevre ve Şehircilik hattından ve BİMER üzerinden yapılan şikâyetler üzerine denetlenmektedir” dedi.