Öğrenciler Down Sendromuna Dikkat Çekti

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler Down Sendromuna Dikkat Çekti
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2015 17:24

BARTIN'DA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN OLUŞTURDUĞU BARTIN PROJE EKİBİ DÜNYADA 6 MİLYON KİŞİNİN YAKALANDIĞI DOWN SENDROMUNA DÜZENLEDİKLERİ ETKİNLİKLE DİKKAT ÇEKTİ.

Bartın’da üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Bartın Proje Ekibi dünyada 6 milyon kişinin yakalandığı down sendromuna düzenledikleri etkinlikle dikkat çekti.
Bartın’da üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Bartın Proje Ekibi tarafından 21 Mart Down Sendromu farkındalık günü kapsamında etkinlik düzenlendi. Eski belediye binası önünde düzenlenen etkinlikte ekip adına konuşan Bartın Proje Ekibi üyesi Akif Burak Ayhan, “Down sendromu genetik düzensizlik sonucu insanın 21. Kromozom çiftinden fazladan bir kromozomun bulunması ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan duruma verilen isimdir. Dünya’da yaklaşık 6 milyon Down Sendromu olan birey bulunuyor. Yılda yaklaşık 2.000 Down Sendromu olan birey aramıza katılıyor. Türkiye’de de yaklaşık 100.000 kadar down sendromlu birey olduğu tahmin ediliyor” dedi.
DİKKATLİ OLUNMALI
Hastalıkla ilgili bilgi de veren Ayhan, “Özellikle vurgulanmalıdır ki Down Sendromlu çocuklar hasta değildir, sadece yaşıtlarına göre bazı farklılık gösterir. Bunlar; boy ile kilo açısından daha yavaş büyürler, daha yavaş öğrenirler, problem çözmede ve karar vermede diğer çocuklardan daha çok zorlanırlar. Zeka seviyeleri normalden düşük olarak kalır. Bununla beraber fiziksel özellikleri ise şöyledir; çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olması gibi özelliklerden hepsi veya bir kaçı görülebilir” diye konuştu.
KESİN BİR NEDENİ YOK
Hastalığın oluşmasında çeşitli nedenlerin olduğunu anlatan Ayhan, “Down sendromuna neden olan belirleyici faktörler ise; annenin yaşı, radyasyon, troid, uyuşturucu ve alkol kullanımı gibi çeşitli tezler ortaya atılmış olsa da bunların içinde kesinlik kazanmış olanı yoktur. Annenin yaşının ilerlemiş olması, sendromun sıklığı ile ilişkili olan tek istatistik veridir. Son yıllarda yapılan çalışmalar kromozom bölünmezliğini anne yumurtasından değil, baba sperminden de kaynaklanabileceğini göstermiştir” şeklinde konuştu.
TOPLUMUMUZ BİLGİ SAHİBİ DEĞİL
Hastalıkla ilgili toplumun bilinçlendirilmesinden yana olduklarını aktaran Ayhan, “Down sendromlu çocuklarda iyi ve erken başlanan eğitimle zeka seviyelerinde anlamlı kayda değer bir gelişmeye rastlanır. Yine imkanlar sağlandığında meslek edinebilirler. Kendi yaşamlarını idame ettirebilecek seviyeye ulaşabilirler. Fizik tedavi, özel eğitim ve dil terapisine ihtiyaç duyulur. Bunlar için planlı ve programlı bir şekilde profesyonel yardım almak gerekir. Maalesef Down Sendromu hakkında toplumumuz yeterince bilgi sahibi değil. Biz de bugün burada Bartın Proje Ekibi olarak Bartın da bu özel güne dikkat çekerek farkındalık yaratmak istedik” ifadesini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!