Kültürel mirası, evindeki müzede gençlerle buluşturuyor

Güncelleme Tarihi:

Kültürel mirası, evindeki müzede gençlerle buluşturuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2014 11:39

- Bartın'da bine yakın antika parçayla evinin zemin katını müzeye dönüştüren 70 yaşındaki Güllü Aydın'ın sergilediği eşya, gençlerden yoğun ilgi görüyor - Ev sahibi Aydın: - "Müzemi gezen gençler, iplik çıkrığı, pekmez oluğu, yayık ve idare lambası gibi eşyanın adını ilk kez duyuyor"

Haberin Devamı

BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın'da yaşayan 70 yaşındaki Güllü Aydın'ın, ailesinden miras kalan bine yakın antika parçayı sergilediği evi, üniversite öğrencilerinden yoğun ilgi görüyor.

Merkeze bağlı Arıt köyünde yaşayan Aydın, deposunda sakladığı aile yadigarı eşyanın çoğalması nedeniyle evinin 80 metrekarelik zemin katını müzeye dönüştürdü. Yaklaşık 200 yıllık eşyanın bulunduğu müzede, aile büyüklerinden yadigar kıyafetlerden, bir asır öncesinde kullanılan iplik çıkrığına, pekmez oluğundan ibriğe, kandilden antika fotoğraf makinelerine kadar bine yakın parça sergileniyor.

Geçmiş dönemin geleneksel yaşamı hakkında Aydın'dan bilgi alan gençler, iplik sarmak için kullanılan çıkrık, harmanda ekin tanelerini saplarından ayırmaya yarayan düven, çift süren veya arabaya koşulan hayvanların birlikte yürümeleri amacıyla boyunlarına geçirilen boyunduruk gibi unutulmaya yüz tutan el aletlerini görme fırsatı yakalıyor.

Haberin Devamı

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile büyüklerine ait eşyayı bir araya getirmenin ve bunları genç nesillere aktarmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Oluşturduğu kişisel müzesinde, aile büyüklerinin giydiği kıyafetlerden, gündelik hayatta kullandıkları eşyaya kadar bini aşkın eser bulunduğunu belirten Aydın, "Müzede, tabak, bardak, kepçe ve kaşıktan, bağ ve bahçede kullanılan tarım aletlerine kadar her şey var. Müzeyi ziyaret eden gençlere atalarımızın kullandığı eşyanın özelliklerini anlatıyorum" diye konuştu.

- Özellikle gelinlik ilgi çekiyor

Bazı gençlerin yakın zamana kadar kullanılan siyah ilkokul önlüklerini dahi bilmediğine dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

"Bunun yanında iplik çıkrığı, pekmez oluğu, yayık ve idare gibi eşyanın adını da ilk kez duyuyorlar. Özellikle 50 yıl önce gelinlik olarak giydiğim ve cansız mankenin üzerinde sergilediğim elbise, kızların ilgisini çekiyor. Yine antika fotoğraf makinesi, el terazisinin yanı sıra eski yazı ve mühürlü belgeler, paralar dikkati çekiyor. Burada büyüklerimin eşyasını sergilerken aynı zamanda kültürümüzün gelecek nesillere taşınmasına da öncülük ediyorum. Bundan da mutluluk duyuyorum."

Haberin Devamı

- Üniversite öğrencileri müzeye ilgi gösteriyor

Bartın Üniversitesi öğrencisi Gülsüm Bahadır, müzede daha önce adını dahi duymadığı eşyayı görmenin heyecanını yaşadığını ifade etti.

Müze sayesinde geçmişe yolculuk yaptığını ve yeni şeyler öğrendiğini anlatan Bahadır, "Büyüklerimizin kullandığı ama adını bile bilmediğimiz eşyanın sergilenmesi çok güzel. Güllü teyzemiz sayesinde yeni şeyler gördük ve öğrendik. Güllü teyzemizin gelinliği çok ilgimi çekti. Bir de adına 'idare lambası' denilen, gaz yağıyla kullanılan gaz lambasını ilk kez gördüm. İplik çıkrığının kullanılması son derece zor geldi. Nasıl kullanılmışlar hayret ettim" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Çiğdem Erdoğan da müzeyi büyük ilgiyle gezdiğini anlatarak, sergilenen eşyanın gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!