Güncelleme Tarihi:
BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürüyle dört mevsim turistlerin ilgisini çeken Amasra, bu yıl 600 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, "Sesamos" adıyla MÖ 12. yüzyılda Fenikelilerin kıyılar boyunca oluşturduğu kolonilerle kurulan, İranlı Prenses Amastris'in yönetimi döneminde en parlak zamanını yaşayan Amasra, 3 bin yıllık tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle önemli turizm alanları arasında yer alıyor.
Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu Amasra, bakir koyları, tertemiz kumsalları, az dalgalı denizi ve doğayla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra balık ağırlıklı mutfak kültürüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Güneş, kum ve deniz üçlüsüne kültürü de ekleyen Karadeniz'in önemli turistik alanları arasında yer alan Amasra'ya 4 kilometre uzaklıktaki, Gaius Julius Aguilla tarafından MS 41-54 yıllarında Roma yol ağının bir parçası olarak imparator anısına yaptırılan ve Anadolu'da benzeri bulunmayan Kuşkayası Yol Anıtı da ilçeye gelen turistlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.
Amasra 1,5 kilometre uzunluğundaki plajı ile tarihi kale, kilise ve bedestenin yanı sıra müzesinde sergilenen binlerce yıllık tarihi mirası yansıtan özelikleriyle "Karadeniz'in Antalyası'' olarak nitelendiriliyor.
- "Nüfusunun 10 katı turist ağırlıyor"
Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin gerek tarihi gerekse doğal güzellikleriyle bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olduğunu söyledi.
Ankara'ya en yakın sahil olması nedeniyle "Başkentin denizi" niteliğindeki 6 bin 500 nüfuslu ilçeye günübirlik ziyaretçi sayısının 50 bini aştığı günler yaşadıklarını ifade eden Timur, "Yeşilin ve mavinin tarihle iç içe geçtiği, tüm güzellikleri bir arada sunan ilçemize gelen turist sayısı sürekli artıyor. Tatilciler yaz aylarında aşırı sıcak olan güneyden daha serin kuzeyi tercih etmeye başladı. Önceki yıllarda Türkiye'de 'turizm' denince akla hep Ege ve Akdeniz kıyıları geliyordu. İnsanlar artık Karadeniz'e yöneliyor ve deniz turizminin yanında doğayı da tercih ediyor” diye konuştu.
- Liman ve tünel projesi
Timur, ilçede yaz ayları ve hafta sonlarının yanı sıra Kurban ve Ramazan Bayramı tatillerinde konaklama talebini karşılamakta güçlük çekildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu yıl içinde 600 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ilçeyi ziyaret etti. Almanya, Fransa, Hollanda, Kore ve Japonya gibi ülkelerin yanı sıra son yıllarda İran, Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerinden de turist ağırlamaya başladık. Artan turist potansiyeline karşın pansiyon ve otellerdeki yatak sayısının aynı kalması konaklamada ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Ev pansiyonculuğunun da hakim olduğu ilçede özellikle köy evlerinin de turizm amaçlı konaklamalarda kullanılmaya başlanması sorunu bir nebze olsun çözüyor. Yapımı tamamlanan yolcu limanı ve tünel projeleriyle yıllık turist sayısının 5 yıllık süreçte 1 milyona çıkmasını öngörüyoruz. Amasra Büyük Liman'da hayata geçirilen 240 metre uzunluğundaki 'Yolcu İskelesi ve Yat Limanı' projesi kapsamında, ilçe denizden de ziyaretçi kabul edecek. Ayrıca virajlı ve dar yollardan kaynaklanan ulaşım sorunlarının aşılması için Bartın-Amasra karayoluna yapılan tünel de turizme katkı sağlayacaktır."