Halk Sağlığı Müdürlüğü Aşırı Sıcaklara Karşı Uyardı

Güncelleme Tarihi:

Halk Sağlığı Müdürlüğü Aşırı Sıcaklara Karşı Uyardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2015 16:26

BATIN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DOKTOR AHMET DEMİR, AŞIRI SICAK HAVALARA DİKKAT ÇEKTİ

Hava sıcaklıklarının 30 ila 35 derece aralıklarında seyrettiği Bartın’da, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından vatandaşlar uyarı geldi.
Bartın Halk Sağlığı Müdürü Doktor Ahmet Demir, vatandaşları sıcak havalara karşı uyardı. Demir yaptığı açıklamada, vatandaşların özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 10.00 - 16.00 saatleri arası zorunlu olmadıkça açık alanda bulunmamalarını ve denize girmemelerini istedi.
Demir, "Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır” dedi.
"SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
Demir, vatandaşlara beslenme uyarıları da yaptı. Demir’in yaptığı uyarılar şöyle: "Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!