IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2015 12:03
BARTIN GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ ABDULSETTER BAYDAM KURBAN BAYRAMINDA KURBANLIK KESİMLERİYLE İLGİLİ UYARILAR YAPTI
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Badyam yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesecek olan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Bayram yaptığı açıklamada, kurban kesim öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken konular sıralandı.
Kurban Bayramı’nda vatandaşların hem kendi sağlıklarına hem de çevre sağlığına özen göstermelerini isteyen Bayram şöyle konuştu: “Kurbanlık hayvan kesiminden önce Veteriner Sağlık Raporu veya Nakil Belgesinin bulunması gerekmektedir. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin, büyükbaşların ise ayrıca hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Çok zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesilmiş olmamalıdır. Hayvanın gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerekir. Yüksek ateşi olan, çok genç (büyükbaş hayvanlarda 2 yaşından küçük, küçükbaş hayvanlarda 1 yaşından küçük) hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Sağlık yönünden belirgin belirtiler gösteren (öksürük, nefes darlığı, salya ve burun akıntısı, kötü kokulu ishal gibi) hayvanların da kurbanlık olarak alınmaması gerekmektedir. işi hayvanların gebe olma ihtimalleri düşünülerek kurbanlık olarak erkek hayvanların tercih edilmesi gerekmektedir.”
“KESİM ALANLARI KULLANILMALI”
Kurbanlık hayvan kesimi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri de sıralayan Bayram şöyle devam etti:
“Alınan kurbanlık hayvanların, ilimizde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren mezbahanelerde veya kurban hizmetleri komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmesi, kesim esnasında ehil kasapların seçilmesi, hayvana eziyet etmeden ve acı çektirmeden kesim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Kurbanlarınızı keserken gırtlak gövdede kalmak üzere, her iki şah damarı,
yemek borusu ve soluk borusu içine alacak şekilde tek hamlede kesiniz. Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açar. Kesilen kurbanların iç organları parçalanmadan ve en seri şekilde çıkarılmalıdır. Deri yüzülürken veya tulum çıkartma yapılırken deriye zarar verilmemelidir. Etler, kesimden hemen sonra tüketilmemeli, 12 saat soğuk bir ortamda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, aroma sağlayacaktır."
“SAKATATLAR GÖMÜLMELİ”
Kurbanlık hayvan kesiminden sonra dikkat edilmesi gereken konulara da değinen Bayram, “ kesim sonucu oluşan atıkların ise mutlaka gömülmek suretiyle imha edilmesi, kedi köpek gibi hayvanlara yedirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca kesim esnasında etin yenilmesinde şüphe duyulduğu durumlarda kurban hizmetleri komisyonu tarafından kurban kesim yerlerinde görevlendirilen veteriner hekimlere müracaat edilerek etlerin muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerden sonra kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının kayıttan düşürülmesi amacıyla en yakın il ve ilçe müdürlüklerimize getirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın hayvan sağlığı, sevk ve kayıt işlemlerinin sorunsuz yürütülebilmesi amacıyla İl ve İlçe müdürlüklerimizde kurban bayramı süresince nöbetçi veteriner hekim görevlendirilmiş olup, ihtiyaç duyulduğu takdirde İl Müdürlüğümüz irtibat tel numarasından veteriner hekimlere ulaşılması mümkün olacaktır. (İl Müdürlüğümüz Tel No:227 02 23)Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli yada sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır. İl müdürlüğü olarak Mübarek Kurban Bayramını sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve huzur içinde geçirmenizi dileriz” dedi.