Güncelleme Tarihi:
BARTIN (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında işçilerle yemek yedi, 2015'in madenciler için hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.
Bakan Yıldız, Bartın'ın Amasra ilçesindeki kömür ocağına girmek için işçi kıyafetlerini giymesinin ardından gaz maskesi, baret ve madenci feneri gibi ekipmanları aldı, kişisel koruyucuların nasıl ve hangi durumlarda kullanıldığına yönelik kurum yetkililerince bilgilendirildi.
Yıldız, işçi asansörüyle beraberindeki Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, bakanlık bürokratları, kurum yetkilileri ve bazı gazetecilerle eksi 250 koduna indi.
"Fayton" vagon sistemiyle yaklaşık 2,5 kilometre ilerideki galeriye giden Bakan Yıldız ve beraberindekiler, yaklaşık 500 metre yürüyerek mekanize sistemle üretim yapılan kömür damarında incelemelerde bulundu.
Bakan Yıldız, mekanize yöntemle yapılan kömür üretiminin verimliliği arttırdığını söyledi.
Olabildiğince mekanize sisteme dönerek işçilerin riskini azaltmak ve iş güvenliği açısından daha iyi bir ortam oluşturmak istediklerini anlatan Yıldız, "Bu mekanize sistemlerin yerli üretimlerini gerçekleştirirsek diğer ocaklarda da uygulanıp uygulanmayacağına hep beraber bakmış olacağız. TTK ekibimize teşekkür ediyorum. İnşallah 2014'te geçirdiğimiz hüzünlü madencilik yılından sonra 2015'te bu tür sıkıntılar olmaz diye temenni ediyoruz. Gayretlerimiz de bu yönde" diye konuştu.
- Bakan Yıldız, madencilerin sofrasında
Daha sonra yürüyerek başka bir galeriye giden Bakan Yıldız, madencilerle hazırlanan sofrada buluştu.
Madencilerle yemek yiyen Bakan Yıldız, işçilerle sohbet etti, sevdiği kızın verilmediğini öğrendiği yanındaki maden işçisi Eyüp Doğan ile yakından ilgilendi.
Yıldız, Eyüp'ün özel bir durumu olduğunu belirterek, "Eyüp bir kıza talip ama babası vermiyormuş. Eyüp'e yardımcı olacağız, milletvekilimiz başkanlığında belediye başkanımız ve sendika başkanımız devreye girecek. Aslan gibi yakışıklı delikanlıya niçin kız vermemişler gidip soracağız. İşi de var. Babadan da rızasını alır, isteriz" diye konuştu.
Madenci Doğan da "çok güzel olur" diyerek maden ocağında kendilerini yalnız bırakmadıkları için Bakan Yıldız'a teşekkür etti.
- Yaşam odası
Bakan Yıldız, GMİS yetkilileri ve madencilerin çalışma saatleri konusundaki taleplerini de dinledi.
Özel yaşam odalarıyla ilgili madencilerin sorusunu yanıtlayan Yıldız, dünyada kömür üreten 5 büyük ülke bulunduğunu, yaşam odalarını kullanmayanların çok olduğunu söyledi.
Taner Yıldız, kömür ocaklarında yaşam odaları yerine maske değişim istasyonlarının kullanıldığını, bunun da daha faydalı olduğunu dile getirdi.
- "Derin hüzünler yaşadık"
Bakan Yıldız, yer altında gazetecilere yaptığı değerlendirmede, 2014'ün son günün Amasra'daki maden ocağının yaklaşık 250 metre altında geçirdiklerini ifade etti.
Ocak'ta mekanize üretim yapılan alanı yerinde gördüklerini vurgulayan Yıldız, "Tabiki 2014 yılında derin hüzünler yaşadığımız bir maden yılı geçti. Biz her zaman işçi kardeşlerimizin yanındayız. Bu acıları bir daha yaşamak istemediğimizi biliyoruz ama bizim yerli kömür üretimine devam etmemiz lazım. Hangi şartla, işçi sağlığı ve iş güvenliğini koruyarak" diye konuştu.
Yıldız, madencilerle çalışma saatleri konusunda daha iyi verimin nasıl alınacağını konuştuklarına işaret ederek, "Son derece verimli maden ocağı gezisi oldu. Tüm çalışanlara sağlıklı 2015 yılı temenni ediyorum. İnşallah kaza belayla karşılaşmadan bu çalışmaları sürdürürler" dedi.
- "Hüzün ve acı beraberinde deneyimi de getiriyor"
TTK'da bu yıl ölümlü hiç kazanın meydana gelmemesi hakkındaki görüşleri sorulan Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
"Her bir kazanın bize çok farklı tecrübeleri var. O hüzün ve acı beraberinde birçok deneyimi de getiriyor. İnşallah bundan sonra da olmaz. Arkadaşlarımızın dikkatli çalışması, kurallara uyması her birisi bundan etken. Yalnızca bu işçi ve işveren meselesi değil. Bu kuralların uygulanması meselesi. Tek başına denetim meselesi de değil. Her birimizin bu konuda gayretli olması lazım. Ekip çalışması halinde bütün bunlara dikkat edeceğiz."
Yıldız, madencilerin acılarını bir kez daha paylaştıklarını dile getirerek Türkiye'nin modern hale gelmiş madenciliğinin kurgulanması gerektiğini kaydetti.
İthal kömürü azaltacak, yerli kömürü ve istihdamı arttıracak yapının kurgulanmasının da önemine değinen Yıldız, yaklaşık 2 saatlik ziyaretinin ardından yer üstüne çıktı.
Yıldız, maden çıkışında da gazetecilere ziyaretini değerlendirdi.