Güncelleme Tarihi:
Ayhan ACAR/AMASRA (Bartın), (DHA)- BARTIN'nın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da kurulması planlanlanan termik santral için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu' kararının iptali için 2 bin 19 imza ile açılan dava kapsamında keşif yapıldı. Keşif alanında toplanan ilçe halkı termik santrale karşı tepkilerini gösterdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl Ekim ayında, Amasra'da Gömü ve Tarlaağzı köyleri sınırındaki Çapak Koyu'nda yapılması planlanan 2 üniteden oluşan 1320 megavat gücündeki termik santral, kalker ocağı ve kül depolama sahası ile liman projeleri için 'ÇED Olumlu' kararı verdi. Kararın ardından Zonguldak-Bartın-Karabük 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı' ile 'Bartın ve Bartın Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda, söz konusu termik santral ve ek projelerinin gerçekleştirilmesi için değişiklik yapıldı.
2019 İMZA İLE DAVA
Bartın Platformu ise 7 Kasım 2016 tarihinde topladığı 2 bin 19 imza ile 'ÇED Olumlu' kararının iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkemenin kararı üzerine bugün termik santralin kurulması planlanan alan ile çevresinde etkileyeceği alanlarda keşif yapıldı. Bartın Platformu üyeleri, keşif heyeti gelmeden önce söz konusu projeyi gerçekleştirmek isteyen ve ilçede maden ocakları bulunan şirketin Tarlaağzı mevkisindeki tesisleri önünde toplandı. Yaklaşık 500 kişilik grup çeşitli pankart ve dövizlerle protestoda bulunurken, jandarma tesisin girişini bariyerlerle kapattı.
Kalabalık, mahkeme heyeti ile Uludağ Üniversitesi'nden gelen 7 kişilik bilirkişi heyetini de ıslık ve alkışlarla karşıladı. Keşif heyeti, kendilerine eşlik eden CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediye Başkanı MHP'li Cemal Akın, Bartın Platformu'nu temsilen avukat Engin Uzun ve şirket yetkilileri ile birlikte santralin kurulacağı Çapak Koyu ve çevresinde inceleme yaptı.
BELEDİYE BAŞKANI: TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ
İncelemeler devam ederken basın mensuplarına açıklama yapan Belediye Başkanı Cemal Akın, termik santral ve ek projelerine karşı olduklarını söyleyerek şöyle konuştu:
"1929 yılında Tarlaağazı Köyü'nün üst tarafında kavşak suyu havzası kuruldu. Buraya kurulmak istenen termik santralin katı atık depolama tesisi bizim havzanın içinde yer alıyor. Bartın’da günde 100 bin kişi bu sudan içiyor. Biz de belediye olarak Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Bugün buradayız. Termik santral Bartın’a, Amasra zarar verecek. Biz de termik santralin sonuna kadar karşısındayız" dedi.
Milletvekili Rıza Yalçınkaya da, "Yıllardır Amasra'ya termik santral kurmaya inat eden bir şirketle karşı karşıyayız. Bu şirket bütün itirazlarımıza rağmen kendi kafasına göre buraya santral kurmaya çalışmaktadır. Burada santrale karşı olmak için 2 bin 19 kişi ile dava açtık. Bu davamızın arkasındayız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI