Zeytincilik sektörü temsilcileri tepkili

Güncelleme Tarihi:

Zeytincilik sektörü temsilcileri tepkili
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2017 16:16

Zeytincilik sektörü temsilcileri tepkili

Haberin Devamı

Fatih Emrah ERDOĞAN/EDREMİT (Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR'in Edremit İlçesi'nde, biraraya gelen zeytin sektörünün temsilcileri, zeytincilikle ilgili yasa tasarısının TBMM Komisyonu'ndan üreticilere danışılmadan geçirilmesini eleştirip, tepkilerini dile getirdi.
Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ile 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki kanunda yapılmak istenilen değişikliğe karşı zeytincilik sektörü bileşenleri basın toplantı düzenledi. S.S. 78 Nolu Edremit Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi (TARİŞ) Cevdet Ercan Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Arama Sonuçları Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Semerci, Edremit Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer, Ayvalık Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği Başkanı Aydın Şensal, Edremit Ticaret Odası Başkanı Coşkun Salon, Edremit Ziraat Odası Başkanvekili Ali Yılmaz Diker ve Zeytin üreticisi Ali Kürşat katıldı.
TAN: ÜRETİCİ DEĞİL, ÜRETİM DESTEKLENİYOR
Toplantının açılış konuşmasını yapan UZZK İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, 3573 sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması hakkındaki kanunun değişimiyle ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir yasa değişiklik teklifi getirdiğini söyledi. Bu değişiklikle üreticinin değil üretimin desteklendiğini savunan Tan, siyaset üstü düşünerek karşılıklı diyalog ve görüş alışverişi ile bu sorunun çözülmesini istedi. Sanayinin gelişiminden rahatsız olmadıklarını vurgulayan Tan, "Bizim sıkıntımız yaklaşık 750 bin aileyi çoluğu çocuğu ile birlikte 1.5 - 2 milyonu, diğer etki alanıyla 10 milyon kişinin görüşü alınmadan yapılan değişikliğe anlam veremiyoruz. Zeytin Kanunu'ndaki bir önceki değişiklik hakkında Danıştay, 14.5 ay sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak bu sürede kanuna aykırı olarak birçok usulsüz ruhsat alındı. Bölgemizdeki bazı madenler 3 kilometre sınırındadır. Bu madenlerin etkisiyle bazı zeytin tutumlarında farklılıklar yaşamaya başladık. Verim kaybımız var" dedi.
'ÖNCE ÖLDÜRDÜLER, SONRA SITMAYA RAZI ETTİLER'
Kamuoyunda 2 maddenin ön plana çıkarıldığını vurgulayan Tan sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Kamuoyunda tartışılan dekarda 15 ağacın altıdaki alanların zeytinlik sayılmaması ve hayvandan zeytin ağaçlarını koruma ile ilgili olan maddeleri geri çektiler ama 6 defa çıkarılmasını talep edilen zeytin kanunun omurgası niteliğindeki 20. maddeyi, bu yasa taslağındaki 4. maddeyi değiştirmediler. Önce öldürdüler, sonra sıtma olmaya razı olduk. Talebimiz şu, 3 maddenin 76 maddelik bu torba yasadan geri çekilmesi. Bütün muhalefet ve bazı iktidar partisi milletvekilleri bunu kabul ettiler. Dediler ki, '73 maddeyi geçiriverelim 2 günde, kavgasız, gürültüsüz, oybirliğiyle. Ama 3 zeytincilik maddesi, kıyı ve meralarla ilgili maddeyi de çıkaralım. Ancak daha sonra, 3 maddeyi  üreticilerin ve sektör temsilcilerinin görüşlerini alarak yapalım' dediler. Biz bunun devam ettirilmesini istiyoruz. Bu 3 madde hakkında zeytin sektörünün bileşenleri ile birlikte karar verilmesini istiyoruz."
'BENİM KIZI EVLENDİRİYORLAR HABERİM YOK'
Edremit Ticaret Borsası ve Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticiler Federasyonu Başkanı Tarkan Denizer ise çıkarılan yasa ile kendilerine adeta artık en kaliteli yağların üretilmemesinin söylendiğini belirtti. Denizer, "Ankara'dan Edremit 'e baktıkları zaman farklı bir şey görüyorlar, biz buradan baktığımızda farklı bir şey görüyoruz. Bu olayı nasıl hissettiğimi şöyle açıklayayım; Kızımı evlendiriyorlar. Haberim yok. Hanımın da haberi yok akrabalarımın da. Edremit'te tanıdıkların hiçbirinin haberi yok. Ne oldu? Bakanlar Kurulu, 'efendim şu yaşa gelmiş kızları valilik emriyle veya bakanlık oluruyla istediğiniz kişiyle, istediğiniz everebilirsiniz diyorlar. Onu da bırak damadın da haberi yok' Yani biz böyle hissediyoruz. Eğer kendileri buna 'evet' diyecek milletvekillerimiz böyle hissetmiyorlarsa şimdide bizim açımızdan düşünsünler. Bizim canımız yanıyor. Aynı şey başlarına gelse dünyayı yıkarlar. Biz dünyayı yıkmak istemiyoruz. Biz sadece konuşalım, anlaşalım, bir el sıkışalım istiyoruz."
'GELİN KARŞIMIZA KORKMAYIN'
Denizer şöyle devam etti:
"Efeler tek başına oynar ama karşısına birini alır. Biz efeyiz. Gelin karşımıza arkadaşlar. Biz korkulacak insanlar değiliz. Kavgayla hiçbir sorunumuzu halletmedik bugüne kadar. Tek istediğimiz bu. Bu yaptığınız ile bize direk şunu söylemiş oluyorsunuz; 'Siz artık dünyanın en kaliteli zeytinyağını üretmeyin. Siz dünyanın en kaliteli madenini çıkarmayı deneyin. Dünyanın en iyi otellerini yapmayı deneyin.' Siz bize bunu mu diyorsunuz? Bize bunu böyle demeyin. Biz bunların hepsini yapalım ama oturalım konuşalım. Türkiye'nin her yerinde uygulanacak bir yasa bu şekilde değiştirilmemeli. Böyle ben yaptım, oldu. Bu bize gelmiyor. Anlam veremiyoruz. Hem 2023'te Türkiye'yi çok ileriye götürmek için bir hedef koyuyorsunuz, ondan sonra biri de ayaklarımızı tutuyor. Koşmayın efendim diyorlar. Biz koşmak istiyoruz."
'VERİLEN SÖZLER TUTULMADI'
Edremit Ticaret Odası Başkanı Coşkun Salon da milletvekilleriyle yaptıkları görüşmelerde kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, bütün sivil toplum kuruluşlarını destek olmaya çağırdı.
Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker yasa nedeniyle endişelerinin oldukça fazla olduğuna dikkat çekti. Binlerce yıldır bu topraklar üzerinde zeytin ve zeytin ağacı olduğuna dikkat çeken Diker, bu ağaca bağlı olarak geçimlerini sağladıklarını söyledi. 15 yıldır ülkenin 2023 hedefleri doğrultusunda tarım alanında ilerleme sağladığına dikkat çeken Diker, bu yasanın geçmesi halinde bütün emeklern heba olacağını vurguladı. Diker ayrıca bölgede açılan 3 kilometre sınırındaki madenin bile çevredeki zeytinleri etkilemesine dikkat çekerek, "Bu kanunla zeytinliklerin içine kurulmak istenen alınmış olan maden ruhsatlarıyla, bu madenler faaliyete geçtiği zaman karşılaşacağımız durumu düşünmek bile istemiyorum. Ben inanıyorum ki bölgelerde yaşayan aklıselim milletvekilleri bu işe dur diyecek. Aksi halde kanun bu şekliyle uygulanırsa bu topraklarda artık zeytinciliği unutmamız gerekiyor" dedi.
'ÇOCUKLARIMIZA KİRLENMİŞ TOPRAKLAR BIRAKMAYALIM'
Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Semerci ise TBMM'de çıkarılacak bir kanunun taraflarından biri ve en önemlisi olan zeytincilerin, kanunun yapım aşamasında içinde olmamasının hüzün verici olduğunu vurguladı. Zeytincilerin kavga insanı olmadığına dikkat çeken Semerci, "Ülkemizin altıda üstü de madeni de zeytini de bizimdir. Ancak dünyanın en değerli ürünlerinden sayılan bu ağacı yok etmeden ülkenin değerlerinin ortaya çıkarılması lazım" diye konuştu.
Zeytinin kendileri için çok değerli olduğunu vurgulayan Ayvalık Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği Başkanı Aydın Şensal ise "Zeytin ağcımız, zeytinimiz, zeytinyağımız bizim aşımız, aşkımız. Bütün dağlarımızı, ovalarımızı saran süsümüz. Lütfen buna dokunmayalım. Eğer bir proje varsa en önde taşın altına elimizi de biz sokarız. Lütfen tarım arazilerimizi ve zeytin arazilerimizi tehdit etmeyin, lütfen bu ağaçlarla bizi bırakın" dedi.
Zeytin üreticisi Ali Kürşat  da daha önce 7 kez gündeme gelen değişiklik talebinin kendilerini üzdüğünü belirtip, "Zaman yeni yaralar açma zamanı değil. Artık verdiğimiz tahribatı bir şekilde ger çevirme zamanı. Bu hatalardan dolayı her gün günlük hayatımızı etkileyen bir iklim değişikliği söz konusu. Bizim aşkımız zeytin, bizim işimiz zeytin. Zeytin varsa hayat var. Zeytin altından değerlidir. Zeytin ağaçlarının binlerce yıldır var olduğu, doğduğu bu topraklarda ölüm fermanını imzalamak istemiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!