Yaşlılara ’Düşme’ Semineri

Güncelleme Tarihi:

Yaşlılara ’Düşme’ Semineri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 15:43

KARESİ BELEDİYESİ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE ARA VERMEDEN DEVAM EDİYOR. DOÇ. DR. NİLAY ŞAHİN, KARESİ AVM'DE YAŞLILARA YÖNELİK, "YAŞLILARDA DÜŞME" SEMİNERİ DÜZENLEDİ.

Karesi Belediyesi sosyal sorumluluk projelerine ara vermeden devam ediyor. Doç. Dr. Nilay Şahin, Karesi AVM’de yaşlılara yönelik, "Yaşlılarda düşme" semineri düzenledi.
Balıkesir Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilay Şahin, ilçede yaşayan vatandaşları düşme konusunda bilgilendirdi. Görsel materyallerle katılımcılara konu hakkında eğitim veren Doç. Dr. Nilay Şahin, düşmeye bağlı ölüm ve yaralanmalara dikkat çekti. Doç. Dr. Nilay Şahin, "Düşme nedir? Siz de düşme olasılığı var mıdır? Düşmenin nedenleri nelerdir? Düşme önlenebilir mi?" gibi sorularını yanıtladı.
Düşme esnasında hastaların bir çoğunda ciddi problemler meydana gelmediğini ancak, bir çoğunda da beyin kanaması, kırık ve çıkıklar oluştuğunu ifade eden Doç. Dr. Nilay Şahin, "Düşme vakası genellikle yaşlı vatandaşlarımızda görülmektedir. Bunun nedenlerinin başında da fiziksel ve ruhsal değişiklikler vardır" dedi.
Düşen yaşlıların ancak yarısının yardımsız kalkabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Nilay Şahin, "Yaşlılar kendi kendine ayağa kalkabilirken, kalkamayanlar yardım alamazlarsa uzun süre yerde kalırlar. Yerde uzun süre kalanların günlük yaşam aktiviteleri belirgin olarak azalır. ’Düşme korkusu’ ya da ’düşme sonrası anksiyete sendromu’ yaşlıların yaklaşık üçte birinde rastlanan ve önemli düzeyde kısıtlılığa yol açabilen bir sorundur. Düşenlerde bu sendromun ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Kişinin risk faktörü sayısı çoğaldıkça düşme riski de artmaktadır. Yaşla oluşan değişikliklerle, dengeyi ve yürümeyi sağlayıcı mekanizmaların ve kalpdamar sistemi işlevlerinin herhangi bir nedenle bozulması sonucu düşme ortaya çıkabilir. Ateşli bir hastalık, sıvı kaybı, kalp ritm bozukluğu, yeni başlanan bir ilaç, çevredeki değişiklikler ve elverişsiz yürüme yüzeyi düşmede etken olabilir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!