UNESCO Yolundaki Ayvalık’ta Tarihi Sempozyum Başladı

Güncelleme Tarihi:

UNESCO Yolundaki Ayvalık’ta Tarihi Sempozyum Başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2015 12:39

KÜLTÜREL VE TARİHİ DEĞERLERİYLE ADETA BİR AÇIK HAVA MÜZESİ KONUMUNDA OLAN BALIKESİR’İN AYVALIK İLÇESİNİN UNESCO DÜNYA MİRASI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK İLK ADIM OLARAK NİTELENDİRİLEN, “UNESCO DÜNYA MİRASI VE AYVALIK KÜLTÜREL PEYZAJI SEMPOZYUMU’ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Kültürel ve tarihi değerleriyle adeta bir açık hava müzesi konumunda olan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Unesco Dünya Mirası olarak değerlendirilmesine yönelik ilk adım olarak nitelendirilen, “Unesco Dünya Mirası ve Ayvalık Kültürel Peyzajı Sempozyumu’ gerçekleştirildi.
Ayvalık’ın değerlerinin korunarak gelecek nesillere aktarılması hedefiyle yola çıkan ve kısa ası Ayvalık Ar-Ge olarak isimlendirilen Ayvalık Araştırma ve Geliştirme Derneği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ortaklığıyla ilçenin Unesco Dünya Mirasları listesine girebilmesi adına önemli bir sürecin ilk somut adımı olarak kabul edilen sempozyumun açılışı, Ayvalık Ticaret Meslek ve Turizm Otelcilik Lisesi’nin konferans salonunda gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında kurulan Ayvalık Ar-Ge’nin öncülüğünde, Ayvalığın geleceğine sürdürülebilir katkıda bulunmak amacıyla önemli bu önemli projeyi; Güney Marmara Kalkınma Ajansı ortaklığı; Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği; Anadolu Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin katkılarıyla ile hayata geçirdiği öğrenildi.
Sempozyumunun açılışında; Balıkesir Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay, Balıkesir İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkan Vekili Gökay Bacan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Candan Şahin, Balıkesir Üniversitesi Bölüm Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Figen Erdoğdu, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Ayvalık Belediye Meclis Üyesi Ufuk Ova, Ayvalık Belediyesi Mali İşler Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Dündar, Ayvalık AR-GE Başkanı Elçin Kılıç, Ar-Ge yöneticileri, akademisyenler, mimarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda katılımcı hazır bulundu.
Sempozyumun açılışında konuşan Ayvalık Ar-Ge Başkanı Elçin Kılıç, Ayvalık’ın Unesco Dünya Mirasları kapsamına alınmasına yönelik süreçte kendilerine destek veren paydaşlarına teşekkür etti.
Derneğin vizyonunu slayt gösterimi ile katılımcılara anlatan Elçin Kılıç, “Bugün burada toplanma sebebimiz olan Ayvalık Mirası’nın korunması ve gelecek nesillere taşınması projesinin hedefi Ayvalık’ın tüm değerlerini korumak ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir şekilde taşımaktır. Bu çerçevede yapılması gereken ilk şeyin Ayvalık’ın değerlerinin korunması için önce toplumumuzda bir sorumluluk bilinci oluşturmak olduğuna inanıyoruz. Çünkü tartışmasız ki, kendi değerlerimize en iyi kendimiz sahip çıkarız. Dolayısıyla çocuklarımızı ve gençlerimizi bu bilinçle yetiştirmek, kamu ve özel temsilcileri başta olmak üzere sivil toplum, üniversite, basın ve halk paydaşlarının bu bilincin arkasında durmasını, bu sorumluluğun devamlılığın güvencesi olmasını sağlamak bizim öncelikli amacımızdır” dedi.
Ayvalık’ı diğer yaşam alanlarından ayrıştıran en önemli özelliğinin birden fazla konuda çeşitlilik arz eden değer ve varlıkları tek bir bünyede toplanması olduğunu düşündüklerini ifade eden Kılıç, “Bir yandan endemik türlerimiz benzersiz bir çeşitlilik sergilerken, Ayvalık’ın geçmişinden gelen endüstriyel yapılarımız, ibadethaneler ve diğer mimari kültürel varlıklarımız tüm Ayvalık’ı kaplıyor. Öbür yanda ise Ayvalık’ın tarih boyunca geçirdiği sosyolojik değişimlerin oluşturduğu kültür mozaiği, barışın ve hoşgörünün beşiği olması, tarih boyunca sanat eğitimi gibi konularda öncülük etmesi gibi özellikleri barındırması Ayvalık’ı benzersiz bir kent hakline getiriyor. Bizde diyoruz ki; bu güzellik mirasımızda var. Neden geleceğimize olmasın? Bu amaçla yola çıktık. Unesco’nun Dünya Mirası yaklaşımı tüm bu bileşenleri ayrı ayrı ve bütün halinde korumaya alıyor ve uluslar arası farkındalık sağlıyor. Bu sayede hem yerel hem de bölgesel kalkınmaya ve ekonomiye üst düzeyde destek olunduğu gibi Ayvalık’ın tüm kurumlarının itibarını yükseltiyor. Son olarak diyoruz ki; Ayvalık’a, Ayvalık’ın geçmişine ve mirasına ancak hep birlikte sahip çıktığımız zaman geleceğimize taşımak mümkün olacaktır. Bizler bu süreci sahiplenen ve bizi desteklen kurumlarımızla birlikte ilk adımı atıyor, sürecin koordinatörü olarak bölgemizdeki tüm paydaşları bu ortak düzlemde birleştirip, geleceğe birlikte taşımak için ilerliyoruz” diye konuştu.
Açılışta konuşan GMKA Balıkesir Destek Ofisi Koordinatörü Candan Şahin’in,Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak kültürel miraslara sahip çıkabilmek adına hazırlanacak her türlü projeye destek vermeye hazır olduklarını belirtmesinin ardından konuşan Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Bölüm Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Figen Erdoğdu ise, Ayvalık’ta doğup büyümüş, dedeleri mübadele ile Ayvalık’a yerleşmiş, Ayvalık’ın özellikle mimari değerlerinin her geçen gün yıpranarak kaybolduğunu izleyen bir Ayvalıklı ve bu alanda gençlerin en iyi şekilde yetiştirilmesini üstlenmiş bir eğitim insanı olarak böylesine önemli bir projenin başlamasına ön ayak olan Ayvalık Ar-Ge ve destekleyen tüm kuruluşlara teşekkür etti.
Ayvalık’ın mirasının korunması konusunda atılması gereken bir çok adımın olduğuna işaret eden Aydoğdu, “Bu konuda toplumumuzun geneline yayılan bir sorumluluk bilincinin oluşturulması şart. Benim öncelikli düşüncem, bu bilincin küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızın yaşadığı bu güzel topraklarda süregelen değer ve kültür varlıklarını konusunda bilinçlendirilmeleri ve bu varlıkları korumak için yapılması gerekenlerin farkında olmalarının sağlanmasının gerekliliğidir. Ancak bu şekilde yaşayan insanlarımız bu değerleri sürdürülebilir kılabilir. Bu konuda eğitimli bir göz olarak, yok olan yapıların yanı sıra, ayakta kalan yapılarda da her gün kaybolan detayları başka bir yerde göremeyeceğiniz özel işçilikleri de fark ediyor ve bu konuda sorumluluk duyan eğitimciler olarak bir şeyler yapmak istiyoruz. Geçtiğimiz aylarda düzenlediğimiz panel çerçevesinde yaptığımız envanter çalışması gibi hayata geçirilmesi gereken pek çok süreç var. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde proje kapsamında düzenlenecek olan çalıştaylarda ve diğer çalışmalarda, bizlerde yer almaya ve meslektaşlarımıza her konuda destek vermeye hazırız” dedi.
Sempozyumun açılışında konuşan Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı ise Ayvalık’ın Unesco’nun Dünya Mirasları listesine girebilmesi için yapılacak çalışmayı ve benzeri tüm tarihi ve kültürel mirasların korunabilmesi için desteklediklerini kaydetti.
BACAN, “KONUYU HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISINDA DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Açılışta konuşan Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan ise, Ayvalık Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Birimi bünyesinde Unesco Alan Birimi oluşturulması için gerekli alt yapıyı hazırladıklarını vurgulayarak, “İnşallah önümüzdeki Haziran ayı içerisinde yapılacak Ayvalık Belediye Meclis Toplantısında, eğer belediye meclis üyelerimiz de uygun görürlerse bunu sonuçlandıracağız. Bu konudaki resmi açıklamalarımızı zaten Sayın Belediye Başkanımız Rahmi Gençer kamuoyu ile paylaşacaktır. Bu süreçle ilgili yapacağımız çalışmalarda iyi bir kompozisyon oluşturacağımızı düşünüyoruz. Ayvalık Belediyesi olarak biz; ilçemizdeki doğal ve kültürel varlıkların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için uğraşıyoruz. Bizim bu çalışmalarımızda da sizlerinde destek ve katkılarınızı istiyoruz. Bu sempozyumun da bu hedefimize katkı sağlayacağı düşüncesiyle yararlı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Toplantıda konuşan Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ise; Türkiye’nin tarihi ve kültürel varlıklar açısından oldukça zengin olduğuna işaret ederek, “Bu mirasın bir parçası da, içinde yaşadığımız, soluk alıp verdiğimiz geçmişi olan ve geleceğe emanet edeceğimiz Ayvalık’tır. Bu sempozyumla Ayvalık için çok ciddi bir adım atmış bulunuyoruz. Bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen ve büyük fedakarlıklar yapan Ayvalık Araştırma ve Geliştirme Derneği’ne şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Sempozyumun açılışında Unesco’nun; dünya üzerindeki hem kültürel hem de doğal varlıkların gelecek nesillere aktarılması ile ilgili olarak belirlediği kriterleri anlatan Balıkesir Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay ise, “19 adet kriter var. Bunlardan 4 tanesi kültürel, 6 tanesi ise doğal varlıkların korunmasına aittir. Bu kriterlerden bir tanesinin bile uyması halinde o varlığı Dünya Mirası Listesine almaktadır. Bu uygulamanın Türkiye’ye gelişi ise 1970’li yıllara rastlamaktadır. 1983 yılında da nihayete TBMM’nin kabul ettiği bir sözleşme haline gelerek o yıldan sonrada ülkemizde bu konuda çalışmalara somut olarak başlanmıştır. Bu yüzdende koruma amaçlı destinasyonlar son derece önemlidir bu yüzdende bu tür çalışmaların Balıkesir’de de başlaması bizi son derece memnun etmiştir” diye konuştu.
KONUŞMALARIN ARDINDAN İLK OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konuşmaların ardından; sempozyumun ilk toplantısının konuşmacıları; Bergama Belediyesi Alan Yöneticisi Yaşagül Ekinci, Newyork Eyalet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İlgü Özler Ayvalık Ar-Ge Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Tuba Aysun, Ayvalık Ar-Ge Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Özlem Yılmaz ve Ayvalık Ar-Ge İletişim Direktörü Burak Ali Güngör sahneye gelerek, Ayvalık’ın Unesco’nun Dümnya Mirasları Listesine girmesinin önemi hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!