Türk Sağlık-sen’den İş Bırakma Eylemi

Güncelleme Tarihi:

Türk Sağlık-sen’den İş Bırakma Eylemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 15:10

BALIKESİR TÜRK SAĞLIK-SEN, TOPLUM SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI, AİLE HEKİMLERİ VE AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI BİR GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPTI.

Balıkesir Türk Sağlık-Sen, Toplum Sağlığı Çalışanları, Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Balıkesir Türk Sağlık-Sen; sağlık çalışanları, sendika ve derneklerin birleşerek Cumartesi günü çalışması ve Aile Hekimlerine uygulanan angarya çalışma sistemine gösterilen 3 günlük iş bırakma eylemine destek verdi. TÜİK meydanında bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla ve inatla ’ben yaptım oldu’ anlayışı ile hareket ettiğini belirterek, "Konunun muhatapları ile hiçbir görüş alışverişinde bulunmayı bile düşünmeden işleme koyduğu Aile Sağlığı Merkezlerinde Cumartesi nöbetlerine karşı 12 Aralık 2014’de iş bıraktık. 13 Aralık 2014 tarihinde de Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarının katılımı ile Ankara’da eylem düzenlenmişti. Sizlerin de şahit olduğu gibi bu eyleme Genel Merkez düzeyinde her türlü desteği veren sendika, sadece Türk Sağlık-Sen oldu. 3 Ocak 2015’den itibaren, aile sağlığı merkezlerinde uygulamaya konulan Cumartesi nöbetleri konusunda bu güne kadar Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak kararlı bir tutum sergiledik. Her hafta Cumartesi nöbetlerine katılmama konusunda da Aile Hekimliği Çalışanı arkadaşlarımızın yanında olduk ve yanında olmaya da devam edeceğiz. Cumartesi günleri için almış olduğumuz nöbete katılmama kararlarını da devam ettireceğiz” dedi.
Türk Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, Sağlık Bakanlığı’nın ortaya koyduğu uygulamaları da eleştirerek, "Her yeni uygulamada kervan yolda düzülür anlayışı ile hareket ediliyor. Hekim ihtiyacından bahseden Bakanlık bu gün itibari ile 4 bin hekimi, hekimlik görevleri dışında çalıştırıyor. 4 bin hekim hekimlik yapmıyor. Almış olduğu eğitimle hiç alakası olmayan konularda idarecilik görevi yapıyor. Bunun hiçbir şekilde akıl ve mantıkla izahı yoktur. Hastanelerde iş yükü artıyor. Acil servisler doluyor, sorumlusu Aile Hekimleriymiş gibi çözüm onlarda aranıyor. Şu bilinmelidir ki: Hastaneler ve Acil Servislerdeki yığılmaların sorumlusu ve çözüm adresi Aile Hekimliği çalışanları değildir. Bu sistem, sağlık hizmetinin vatandaş için vazgeçilemeyecek bir hak olarak görmeyen bir anlayışın ürünüdür. Vatandaşına ihtiyacı kadar eşit ve ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanması yerine, paran kadar sağlık anlayışına mecbur eden bir sistemdir" şeklinde konuştu.
Aile Hekimliği sisteminde Bakanlığın kendi belirlediği rakamlara göre 4 bin Aile Hekimine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Bilal, "Bakanlığın hesaplarına göre de 7 bin Aile Sağlığı çalışanına ihtiyaç vardır. Bu ne demektir? Bu gün aile hekimliği sisteminde sağlık hizmeti veren aile hekimleri kendi görevlerinin dışında ekstra 4 bin aile hekiminin daha işini yapıyor demektir. Bu aynı zamanda mevcut aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımızın kendi işi dışında 7 bin aile sağlığı çalışanının daha işini yapıyor demektir. Yani bu rakamlar, zaten iş yükü fazla olan aile hekimliği çalışanlarının iş yükünü daha da artırmaktadır. Bu gün bir aile hekimliği çalışanı 140 kalem işle uğraşmaktadır. Onca iş yükünün yanında resmi evrak ve bürokratik işler dayanılmaz hale gelmiştir. Yetmezmiş gibi Bakanlık, aile hekimliği çalışanlarını değişik zamanlarda anketör gibi de çalıştırmak istemektedir” dedi.
Türk Sağlık Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal basın açıklamasının devamında şunları söyledi "Şimdi tüm bunları çalışanların önüne sorun olarak getirenler, bu sorunu çözmek yerine başka dayatmalar getirmektedir. Cumartesi nöbeti dayatmalarının peşine Pazar nöbeti dayatmasının da getirileceğini söylemektedir. Bu millet sağlık çalışanlarına dua ediyor onu da sağlık çalışanları iyi biliyor. Bırak milletin duasını sen; çalışanın duasını alacak, seni iyi sözlerle yâd edecek işler yap. Yoksa unutma bu sağlık çalışanları sana beddua ediyor beddua, bunu aklından çıkarma. Bizim yaptığımız eylemler ve iş bırakmalar sorunlarımıza çözüm üretmek adına kamuoyu oluşturmak içindir. Biz biliyoruz ki; Cumartesi nöbetleri sonrasında getirilmesini düşündüğünüz Pazar nöbetleri, vatandaşımızın sağlık hizmetlerinden daha iyi faydalanmasına katkı sunacak bir uygulama değildir. Bu uygulama sadece vatandaş referanslı bir uygulama da değildir. Aile hekimliği çalışanları sizin sağlık hizmeti referanslı vatandaşa yönelik siyasi bir propaganda aracınızda değildir. Olamaz, olmamalıdır. Aile hekimliği çalışanları olarak kararlı tutum ve davranışlarınızda vereceğiniz mücadelede Türk Sağlık-Sen olarak biz sonuna kadar sizlerin yanınızdayız. Yapacağımız eylem ve etkinliklerde beraber istişare halinde olacağız. Yapacağımız eylem ve etkinliklerde kamuoyu desteğini de alacak hizmet sunduğumuz insanların da desteğini alacağız”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!